Teraz jest wtorek, 30 czerwca 2026, 04:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 października 2003, 11:42 
Lew morski

szczeka mi spadla! u nas to chyba w latach 60ych moglo sie cos takiego trafic. Jesli chodzi o stan to oczywiscie korozja zalezy od skladu gleby, dostepu powietrza, jej zasolenia, obecnosci pradow bladzacych i .... temperatury. Nie wnikalem w link, ale nahodka kojarzy mi sie z dosc zimnym klimatem - to tez moze byc powod. Jesli chodzi o wlasciwosci blota to moga one byc bardzo korozyjne ze wzgledu na obecnosc kwasow humusowych itd - ja mialem nawet fajne drobiazgi " z blota" i niestety zżarte bardzo. Litwa tez mnie b. interesuje - tam to tez wiele fajnych terenow a i mam rodzine w Wilnie - kiedys trafilem pod Wilnem na przedwojenna strzelnice i grzebiac butem wykopalem naboj polski do mauzera...moze ktos wie cos wiecej czy np teraz mozna tam kopac?
Pozdrawiam Pit

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 grudnia 2003, 01:27 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

strona i eksponaty na niej robią wrażenie ale cóż sie dziwić tam front wałkował sie przez prawie trzy lata a na tych bagnach kopać można tylko jak ziemia trochę przymarźnie
a co do ilości to jest tam tego sporo pamiętam jak byłem w wojsku zawieżli nas do rosji na ostre strzelanie gdzieś na ukrainę na polach walały sie jeszcze porozwalane wraki czołgów itp.sprzetu na moje smieszne pytanie że ruski słabo strzelają skoro od wojny ich jeszcze nie rozwalili ich opiekun tylko sie uśmiechnoł i powiedział że to co widzimy starcza im na góra pare miesiecy a jak już je rozwalą to ściągają nowe nie wiem ile było błąd ortograficzny!!! prawdy ale właśnie wtedy widziałem różne dziwne pojazdy o których istnieniu wtedy sie nie domyślałem w tych latach (koniec lat 70-tych) w książkach występowały tylko pantery tygrysy i ferdynandy :o

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Z bagnami bywa różnie
PostNapisane: środa, 10 marca 2004, 22:27 
Plutonowy
Plutonowy

Zależy od ich składu. Ale z reguły bagna mają tą zalete, że nie ma tam powietrza co powoduje powolne utlenianie czyli rdzewienie. Najlepsze są chyba torfowiska, tam rzeczy przechowują sie wiekami. Widziałem kiedyś siodło sredniowiecznego rycerza odnalezione po 500 latach leżenia w torfie, było chyba w lepszym stanie niż niejedno nasze kawaleryjskie przechowywane w stodole. Po półrocznej fachowej konserwacji nikt nie mógł uwierzyć, że tyle lat leżało w błotach. Ale faktycznie w niektórym błocku zniszczenie następuje w tempie przyspieszonym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2004, 18:33 
Kapral
Kapral

Powiedzcie mi tylko jedna rzecz czy na Litwie ( bo stamtad pochodze te zdjecia tak?) nie ma prawa zreszta tak jak w Rosji czy na Ukrainie ze nie mozna miec wykrywacza metali ? slyszalem ze np w Rosji tylko wojsko moze miec wykrywacze metali a biorac pod uwage "demokracje " Putina to w momencie zlapania jakiejs osoby z wykrywka w Rosji okrzyknieto by takiego szpiegiem.
Podaje jedynie informacje gdzies zaslyszane stad nie wiem czy to jest prawda ale mogloby to wyjasniac miedzy innymi dlaczego trafiaja sie tam takie fanty... Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2004, 21:03 
"Spammerus maximus"

Za dwa, trzy tygodnie będę miał dokładne dane co do sytuacji prawnej poszukiwań na Ukrainie. Mam piękną i niekopaną miejscówkę z pierwszej wojny i, co najważniejsze kolegę ukraińca który aż się rwie do kopania a nie ma wykrywki. Ten kolega ma ciotkę, która jest prawnikiem i obiecała mu zebrać materiały dotyczące palącego mnie tematu. Będę miał więc "zakony" w domu i jak je odszyfruję to sie podzielę informacjami.
Z rozmowy jednak ze znajomymi ukraińcami wynika że wcale nie jest tak że policja ściga wykrywkowiczów po lasach. Nie mozna zbierać jedynie militariów wybuchowych bo za to moze być duży problem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 marca 2004, 21:35 
Kapral
Kapral

Tylko pozazdroscic ... zas co do informacji o tym czy mozna czy tez nie mozna kopac - podejrzewam ze w konsulacie Ukrainy bez problemow udziela takiej informacji ( w koncu spoleczenstwo im za cos placi ) .
A propos tej ciotki etc... to super sprawa bo gdyby sie sprawdzil najczarniejszy z filmow , ze nie mozna "tam" kopac , zawsze to razniej z jakas prawniczka za plecami :=

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 marca 2004, 01:28 
Specjalista
Specjalista

Na Ukrainie polecam kotły w których kapitulowała armia polska - np. pod Włodzimierzem Wołyńskim - broń złożyło w tej okolicy nawet do 30 000 żołnierzy, spore ilości poszły w ziemie. Niestety możliwości wywozu wszelkich ciekawszych zabawek sa praktycznie 0, wiec nie ma sensu nawet kopac
No i oczywiście huculszczyzna - okolice Żabie - przy drogach do dawnej granicy - z Rumunią - zaczęto tam przygotowywać przyczółek ( tzn zwieziono troche sprzętu) ale po paru dniach było wiadomo że nic z tego - w efekcie wszystko poszło w okoliczne rowy (głównie bagnety, hełmy, ładownice, medykamenty ) potem jeszcze wycofujące sie oddziały wyzbywały sie tego co opóżniało marsz - nawet broni, a górskie drogi idą tam tak samo jak kiedyś - wiec wiadomo gdzie szukać, tym bardziej ze pusto miejscami jak w bieszczadach i nawet nie miał kto pozbierac przez lata / jak coś słuze przedwojennymi mapami rejonu - mam wojskowe 300 i kilka 100/

A co do wykrywek to z tego co wiem oficjalnie jest zakaz - ale praktycznie jak sie nie ma wybitnego pecha - to nikt nikogo nie bedzie scigał - no i oczywiscie problem z przejechaniem z sprzetem przez granice - ciekaw jestem jaka bedzie opinia prawna :D - jak oni by sie zlibelaryzowali w tej kwestii to by było super.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 marca 2004, 02:47 
Lew morski

Mnie tez interesuje Ukraina i wykopki - byc moze czeka mnie niedlugo wyprawa za ta granice. Z przewozeniem to pewnie trzeba miec "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! szczescie.Co do tej broni w rowach to mysle, ze niedlugo po naszym wojsku ktos to wyzbieral, ale moze sie myle.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]