Teraz jest poniedziałek, 6 kwietnia 2026, 20:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2007, 23:25 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam.Na pograniczu wody wychodzi z trawy kawał betonu.Dwa lata temu rozmawiałem z nie zyjacym gospodarzem z Kadzionki ktory bardzo dobrze pamietal tamten okres ,samolot rozbil sie przed 2-wojna.Wiec byl czas na postawienie monumentu.Gospodarz pokazal mi swoje "relikwie" wpostaci ponadtapianych blach poszycia samolotu.Ciekawsza jest informacja ze niemcy atakujacy we wsi Kadzionka dostali lupnia na drugie stronie rz. Krowka,podobno za mostem w wysokiej skarpie byly trzy ziemne bunkry ,ktore zostaly rozebrane jeszcze podczas dzialan wojennych.Ojciec mojego gospodarza osobiscie mial nakaz od niemcow zakopywac poleglych polskich zolnierzy tam gdzie polegli,a wycofywali sie w kierunku Sokola Kuznica.Ja nic nie znalazlem w niszach po bunkrach.Ale skarpa przy zjezdzie na most byla calkiem urodzajna.Jestes na "miejscu"wiec polecam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2007, 00:31 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

witam pnownie. Kolego ,moze to jest agitacja , ale jezelis jestes "wolnym strzelcem" zapraszam Ciebibie o kontakt zTowarzystwem Przyjjaciul Pomorskiego Muzeum WQojskowego w Bydgoszczy..Twoje zainteresowania 2 wojna sw.sa zbiezne znaszymi wytycznymi stowarzyszenia Polecam izapraszam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 kwietnia 2007, 18:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

znalazlem w sieci po numerze czesc identyczna z ta jaka odnalazlem

i nie moge sie polapac, moze mi ktos pomoze?

Flugzeugtyp rlm blatt

http://www.cockpitinstrumente.de/index.htm

czy w.w.info wystarcza do identyfikacji samolotu?

[ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 kwietnia 2007, 02:39 
Pułkownik
Pułkownik

Chyba wystarczy. Fl22403 jest zaworem powietrznym do zintegrowanego wskaźnika znoszenia i chyłomierza poprzecznego (Wendezeiger Fl22402) podukowanego przez firmę Askania i używanym w Bf-109 w wersjach B,D i E. Jak nie zapomnę, to wrzucę fotki, bo mam tu za plecami taki na półce.
Właściwie to już nie muszę, bo wszystko na ten temat jest tu: http://warbirdnet.com/Flugzeuge/J%E4ger ... eibung.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 kwietnia 2007, 20:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

atol napisał(a):
Witam.Na pograniczu wody wychodzi z trawy kawał betonu.Dwa lata temu rozmawiałem z nie zyjacym gospodarzem z Kadzionki ktory bardzo dobrze pamietal tamten okres ,samolot rozbil sie przed 2-wojna.Wiec byl czas na postawienie monumentu.Gospodarz pokazal mi swoje "relikwie" wpostaci ponadtapianych blach poszycia samolotu.Ciekawsza jest informacja ze niemcy atakujacy we wsi Kadzionka dostali lupnia na drugie stronie rz. Krowka,podobno za mostem w wysokiej skarpie byly trzy ziemne bunkry ,ktore zostaly rozebrane jeszcze podczas dzialan wojennych.Ojciec mojego gospodarza osobiscie mial nakaz od niemcow zakopywac poleglych polskich zolnierzy tam gdzie polegli,a wycofywali sie w kierunku Sokola Kuznica.Ja nic nie znalazlem w niszach po bunkrach.Ale skarpa przy zjezdzie na most byla calkiem urodzajna.Jestes na "miejscu"wiec polecam

dopiero dzis pokapowalem,ze chodzi nam o dwa inne katastrofy samolotow.
Bylem dzis przy tym kamieniu pamiatkowym,zginelo tam chyba trzech lotnikow 12 lipca 1943 roku.
,zostali pochowani pod tym kamieniem.
Samolot spadl od porazenia w czasie burzy.
Rozmawialem ze swiadkiem tego zdarzenia i wskazal dokladnie miejsce i nazwiska pilotow i przebieg zdarzenia.

ja wczesniej bylem w innym miejscu,gdzie spadl samolot we wrzesniu 1939 zestrzelony najprawdopodoibniej w miejscowosci Wymyslowo.Przewozil on narzedzia tokarskie i frezarskie.

Trzeci samolot spadl takze w okolicy koronowa w czasie wojny,do jeziora.

W 65 roku kilku mieszkancow ''tej '' wsi wylowilo z dna skrzynie z amunucja.
Wspominaja,ze po rozebraniu pociskow wylewal sie z nich samozapalajacy plyn.
czy byly takie pociski?

Jak zrobi sie ciplej to poszperam na dnie tego jeziora

samolot uderzyl w lod wiec czesciowo sie roztrzaskal,ale silnik itp powinny byc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Do adamkoronowo
PostNapisane: czwartek, 3 maja 2007, 19:24 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Czesc
Teren byl sprawdzany przez pracownikow PMW (Pomorskie Muzeum Wojskowe w Bydgoszczy) maja troche fantow z tego miejsca, niestety nie wystawionych:) Najlepiej zglos sie do nich i pogadaj jesli interesuje ciebie ta sprawa. Powiedz ze interesujesz sie lotnictwem oni skieruja Ciebie do swojego pracownika ktory wie na te tematy bardzo wiele:) Wiec raczej z Koronowa daleko nie bedziesz mial.
Pozdrawiam
Jak masz pytania pisz na forum

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 maja 2007, 10:35 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

jak to sie dzieje ,ze Pomorskie Muzeum Wojskowe w Bydgoszczy nie ma strony www?

mam niepotwierdzone informacje o samolocie w jeziorze.

samolot ma byc prawie caly.

spadl noca na zamarzniete jezioro
rano nie bylo po tym sladu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 kwietnia 2008, 23:43 
Specjalista
Specjalista

Dla uzupełnienia dodam iż chyłomierz Fl 22402 wraz z zaworem Fl 22403 stosowany był również na płatowcu Ju 52

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 7 kwietnia 2008, 13:24 
Pułkownik
Pułkownik

I pewnie o niego chodzi , skoro zginęło 2 pilotów i 3 żołnierzy. Nawiasem to odkopałeś daawny temat :) .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]