Teraz jest piątek, 3 lipca 2026, 00:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 lutego 2002, 11:01 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Servus ! <BR> <BR>Kilka miesiecy temu znaleziono w Szczecinie czolg (tygrys w haldzie piachu, jesli sie nie myle). Wie ktos moze, co sie z nim stalo? <BR> <BR>Pozdrawiam <BR>Kuba <BR> <BR> <BR>
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 lutego 2002, 17:38 
Szeregowy
Szeregowy

To była wieża od Pantery swego czasu przytwierdzona do podstawy betonowej - służyła jako działo. Znaleziono jš przy okazji remontu nasypu kolejowego. Została w Szczecinie ale gdzie tego dokładnie nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 marca 2002, 12:13 
Porucznik
Porucznik

Wieża została przekazana do Muzeum Narodowego w Szczecinie. Informację taką znalazłem w listopadowym numerze "Odkrywcy", gdzie zresztą jest dwustronnicowy artykuł na ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 22 marca 2002, 14:24 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Na stronie <!-- BBCode u2 Start --><A HREF="http://www.team-delta.de" TARGET="_blank">Dietera i jego grupy Team Delta (Niemcy)</A><!-- BBCode u2 End --> sa zdjecia z wydobycia wiezyczki (kliknac na "Gesucht: Infos zu Panzerturm!" na gorze). <BR> <BR><!-- BBCode Start --><B>Tutaj tlumaczenie tekstu:</B><!-- BBCode End --> <BR><!-- BBCode Start --><I>"Wie bereits im vergangenen Jahr berichtet, wurde in der Nähe von Szczecin ein Panzerturm unter einer Bahnlinie gefunden."</I><!-- BBCode End --> <BR>--> Jak juz w zeszlym roku opisywalismy zostala odnaleziona w okolicach Szczecina obok szyn kolejowych wiezyczka czolgu. <BR> <BR>- zdjecia - <BR> <BR><!-- BBCode Start --><I>"Die Militärarchäologische Gesellschaft Stettin restauriert diesen Turm und ist natürlich am Erfahrungsaustausch interessiert. Es ist bekannt, dass auch ein Deutschland ein solcher Turm, in eine Befestigungslinie eingebunden, aufgefunden wurde. Die Rede war von Gardelegen, genaueres ist nicht bekannt. <BR>Wenn jemand etwas weiß oder die heutigen Besitzer des deutschen Turmes kennt: Bitte Kontakt mit Andrzej aufnehmen! <BR>Danke für Eure Mitarbeit!"</I><!-- BBCode End --> <BR>--> Stowarzyszenie Archeologii Militarnej w Szczecinie zajelo sie restauracja wierzyczki oraz jest oczywiscie zainteresowane wymiana doswiadczen. <BR>Znany jest fakt, ze rowniez w Niemczech znaleziono podobna wierzyczke "wmontowana" w linie obronna. Mowa byla o Gardelegen, lecz szczegoly nie sa znane. <BR>Jesli ktos o znalezionej wierzyczce cos wie lub zna aktualnych wlascicieli tej niemieckiej wierzyczki proszony jest o kontakt z Andrzejem (<!-- BBCode Start --><A HREF="mailto:andrzej@team-delta.de">andrzej@team-delta.de</A><!-- BBCode End --> <BR> <BR> <BR> <BR> <BR>
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 marca 2002, 19:39 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Dzieki uprzejmosci Andrzeja (andrzej@team-delta.de) publikujemy tutaj dwa zdjecia. <BR>Jest to wieza od Pantery i to w specjalnym wykonaniu dla umocnien. <BR> <BR><!-- BBCode u2 Start --><A HREF="http://poszukiwanieskarbow.com/sklad/czolg1.jpg" TARGET="_blank">Zdjecie nr. 1</A><!-- BBCode u2 End --> <BR> <BR><!-- BBCode u2 Start --><A HREF="http://poszukiwanieskarbow.com/sklad/czolg2.jpg" TARGET="_blank">Zdjecie nr. 2</A><!-- BBCode u2 End --> <BR> <BR>
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 2 maja 2002, 20:36 
Pytalski

Witam <BR>Ostatnia informacja jaka jest rozpowszechniana mówi, że wieża jest remontowana w zakładach wojskowych, niestety na skutek wysadzenia stanowiska wielu elementów brakuje (np. włazy), może pojawić się kłopot podczas prostowania lufy <BR> <BR>Pozdrawiam Krzysiek(?)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 lipca 2002, 13:46 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Jesli chodzi o scislosc, to cudo to nazywa sie Regelbau 687. Jeski ktos jest zainteresowany, moge podeslac kilka zdjec innego egzeplarza, eksponowanego w muzeum w Niemczech.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 lipca 2002, 16:41 
Pytalski

Witam <BR>Poprosze, (ale tak na marginesiemoże tak wrzucic do galerii ?) <BR> <BR>Pozdrawiam Krzysiek(?)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 lipca 2002, 16:51 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Przyslij, to wrzuce. <BR> <BR>Kuba <BR> <BR>
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 lipca 2002, 21:34 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Zaraz, a skąd pewność że to Regelbau 687? Wg relacji z drugiej ręki, osoby które były przy wydobywaniu szczecińskiej wieży mówią, że w wykopie było widać odłamki betonu i kawałki drewna. O ile wiem, żadnych innych pozostałości schronu nie znaleziono. <BR> <BR>Wieża w Gerstfeldshoehe to dokładnie ten sam typ podstawy co w Szczecinie, ale również sprawa jest niejasna. W muzeum mają model tej wieży na R 687, ale znów osoby które twierdzą że były przy wydobywaniu mówią że żadnego schronu nie było widać, jedynie pozostałości drewna. <BR> <BR>Oczywiście odnalezienie pierwszego ocalałego R687 to byłaby sensacja, ale jak na razie nie ma dowodów na to, że którakolwiek z wież była osadzona na tym typie schronu. Było kilka typów schronów dla Pantherturma. <BR> <BR>A propos - czy jest tu ktoś ze Szczecina i czy byłoby problemem zmierzenie ośmiokątnej podstawy wieży? Bardzo by mi na tym zależało. <BR>Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 lipca 2002, 01:09 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

pewnosci co do tego ze jest to wlasnie R687 nie mam zadnej, ale wszelkie znaki na niebie i ziemi na to wlasnie wskazuja:) choc moge sie oczywiscie mylic. <BR>niestety zdjecia ktorumi dysponuje nie sa wystarczajacym matrialem dokumentacyjnym abu to jednoznacznie stwierdzic. <BR> <BR>Podsylam zdjecia R 687 z Niemiec, zaznaczam jednak błąd ortograficzny!!! ze nie ja jestem ich autorem, pochodza z sieci. <BR> <BR>Kuba, dostales zdjecia Rosi?<BR><BR><font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Orzel88 dnia 2002-07-22 01:10 ]</font>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2003, 13:00 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja jestem ze Szczecina, wieża leżała i gniła kilka miesięcy na jakiejś kolejowej bocznicy, co się teraz z nią dzieje - nie wiem. Może zapytam znajomych...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2003, 13:02 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Acha, zapomniałem. Wieża była umiejscowiona na drewnianym stanowisku...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]