Teraz jest czwartek, 25 czerwca 2026, 04:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Prosba o identyfikacje samolotu
PostNapisane: sobota, 22 października 2005, 00:04 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam !
Mam ogromna prośbę.
Ponizej zamieszczam link do zdjecia lotniczego z Wrocławia. Zdjecie zrobione około roku 1945.
Nie jestem obeznany z samolotami. Na srodku w górnej czesci zdjęcia widac stojace samoloty.
Czy mozecie mi powiedziec czy sa to niemieckie , czy rosyjskie ? Jak dokładnie sie obejrzy zdjecia to widac u dołu leje po bombach- i teraz nie wiem kiedy zrobione. Gdybym wiedział czyje to samoloty- pozwoliło bu mi ustalic czas robienia tego zdjecia ( i pozostałych )

http://img472.imageshack.us/my.php?imag ... oty7gv.jpg

Serdeczne dzięki

Ostatnio edytowano niedziela, 23 października 2005, 23:01 przez kazan, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 października 2005, 11:48 
Kapral
Kapral

Wydaje mi sie iz na dole znajduja sie conajmniej dwie baterie flakow + stanowiska przy "biezni"
Z samolotami to juz gorsza sprawa ale te przy srodkowym hangarze to moga byc Bf-109
Natomiast te w stojace przy pierwszym od lewej to moga byc np FW-190 ale to juz sa spekulacje
Zabudowania lotniska nie wydaje sie uszkodzone natomist ciekawe sa te struktury w tym ksztalcie /-\
Czy maja byc to maskowania "czegos". Tego juz nie wiem.

Czyli wydaje sie iz zdjecie zostalo zrobione jeszcze za przebywania Nimcow chyba ze te pozostale samoloty okazaly by sie radzieckie ... ale najpierw trzeba by bylo to udowodnic :>

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 października 2005, 16:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Faktycznie bardzo trudno rozpoznać samoloty. Równie dobrez mogą to być radzieckie Jaki.....
Struktury w kształcie trapezów są to prawdopodobnie stojanki samolotów otoczone wałem ziemnym.
Strosowano je w celu błąd ortograficzny!!! uszkodzeniu samolotów odłamkami podczas nalotów.

Pzdrfw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 października 2005, 18:04 
Kapral
Kapral

Faktycznie moga byc to miejsca dla samolotow ale czy sa one opuszczone ??
Co do samych samolotow ta jednak sklanial bym sie iz sa to niemieckie ale jezeli rosyjskie to wspomniane powyzej Yak-9 lub La-7 inne raczej nie :) Ale na 100% nie da sie osadzic :>
Ja stawiam 6:4 na niemieckie maszyny (czesc z nich napweno :D)

pozdrawaim

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Dzięki chłopaki !!
PostNapisane: sobota, 22 października 2005, 19:55 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Przegladając zdjecia trafiłem na ten sam rejon, moze bedzie łatwiej -- góry prawy róg- tam obok leji jest samolot , któremu widac dosc dokładnie skrzydła. Moze po tym się uda ?

http://img432.imageshack.us/my.php?imag ... oty8ob.jpg

u mnie tezdjecia maja ponad 4 MB, tu niestety sa ograniczenia na serwerze do 1 MB, zapewne straciły troche na ostrości

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 października 2005, 21:35 
Kapral
Kapral

Leje sa po conajmniej 0.5 jak nie po 1 tonowych bombach. A ponad to mozna dostrzec kolejne 3 baterie flak :)
Samolot przy tych lejach to najprawdopodobniej ... :) znowu najprawdopodobniej bo nie ma statecznika ale skrzydla wygladaja mi na dwusilnikowego niemieckiego He-111 :)

Interesujace jest to ustawienie samolotow przed 1-hangarem (z lewej)
Mozliwe iz zdjecie ukazuje sytuacje tuz po "wyzwoleniu" przez rosjan ale to takie przypuszczenie ... ;)

pozdrwaiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 października 2005, 21:54 
Generał Broni
Generał Broni

albo ja jestem ślepy albo tam nic nie ma? :/ hangary leje drogi widze ale gdzie są te samoloty i te baterie flaków:/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 22 października 2005, 22:06 
Kapral
Kapral

Samoloty sa obok hangarow a baterie flakow to sa te struktury podobne do lejow troche mniejsze i regularne :) Rozmieszczone w pewnej odleglosci od zabudowan lotniska -> na dole rownolegle do drog :>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 października 2005, 21:26 
Mr. Sturmgewehr

Nie mozna otworzyc pierwszej fotki - link przenosi mnie na glowna strone imgeshack.us. I jeszcze propozycja co do drugiego zdjecia: z tego 4mb oryginalu wytnij cale to pole ponizej lotniska - zajmuje ono 3/4 zdjecia i wtedy bedzie mozna wstawic reszte w lepszej jakosci (czytaj: wieksze). Co do lejow po bombach to na moje oko 1 tonowe bomby robilyby duzo wieksze - porownaj sobie srednice leja i rozpietosc skrzydel samolotu po prawej stronie zdjecia, tam gdzie stoi maszyna z urwanym ogonem.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 08:25 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie ma potrzeby kadrowania zdjęcia. Wystraczy przekopiować je do swego kompa i obrobić w jakimkolwiek edytorze graficznych, choćby w Paincie.
Na drugim zdjęciu ciekawym jest mały samolot obok tego dużego. Zwróćcie uwagę na znaki przynależnościowe na końcach skrzydel. Są to prawdopodobnie znaki niemieckie.
Pod koniec wojny Niemcy w większości przypadków malowali tylko kontury krzyży. Na górnych powierzchniach były w kolorze białym a na dolnych w czarnym.
Nie sądzę aby były to samoloty radzieckie ponieważ gwizady na górnych powierzchniach w większośći były malowane bez białych obwódek.
A ten duży samolot przypomna mi Ju52. Ale są to tylko przypuszczenia.
Zwróćcie także uwagę na cyfry wymalowane na dachu budynku (1106 lub 90H). Może mają związek z numerem lotniska?

Pzdrw,

Ostatnio edytowano środa, 26 października 2005, 09:37 przez Jarasek, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 09:32 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Rzeczywiście duży aeroplan wygląda na Ju52, natomiast mniejszy przypomina coś z serii He 70/170/270. Wyprodukowano ich ok 300 egzemplarzy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 09:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Wracając do samolotów w lewym rogu. Te maszyny ustawione w rzędzie na betonce, kształtem skrzydeł przypominą Iły2.
Powyżej gruba myśliwców wytoczonych z hangaru. Mogą to być maszyny zarówno niemieckie jak i radzieckie.

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 15:16 
Poczciwy Otto

Może to coś pomoże: Ogon tego dużego leży kawałek za nim po jego prawej stronie (Naszej lewej).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 18:38 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ten "ogon" nie należy raczej do Tante Ju. Tu rzut "Ciotki Ju" z góry dla porównania:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Chyba juz wiem......
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2005, 20:59 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam Serdecznie !
Troche to trwało, ale przeglądnąłem wszystkie 50 zdjęc tego rejonu z tej serii.
Juz chyba wiem kiedy te zdjecie ( a co za tym idzie inne z tej serii) zostały zrobione.
Na jednym ze zdjeć widać napis na dachu budynku WROCŁAW , oraz na innym forum ( WGS ) uzyskałem informacje na temat czasu wykonania trych zdjeć.Sa to zdjecia powojenne !! czyli rok 1945 lub 1946. Tak więc samoloty - przynajmniej te nieszkodzone - to mogą byc rosyjskie, ale bardziej mi zalezało na ustaleniu czasu wykonania zdjęć.
Mimo wszystko SERDECZNIE DZIĘKUJĘ za okazaną pomoc

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]