Teraz jest środa, 1 lipca 2026, 00:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dziwna rakieta, Kurt i spółka?!
PostNapisane: czwartek, 4 września 2003, 21:27 
Specjalista
Specjalista

Na załączonym obrazku widzimy... No właśnie... :(
Niewątpliwie niemieckie, zapewne Rheinmetall Borsig, ale co to i do czego mogło służyć...
Zauważalne niejakie podobieństwo z bombą odbitkową Kurt, co ciekawsze pociski takie jak ten znalezione były po wojnie w Łebie, ale czy ma to jakiś sens??? Rakieta odbitkowa???
Długość cca 180 cm, średnica kadłuba 21 cm, głowicy 28-30 cm.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Pzdr

Grzesiu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2003, 22:04 
Pytalski

Witam
A może to ten kurt 200 o którym rozmawialiśmy niedawno w jakimś poście??? Przy okazji wróciłem właśnie dzisiaj z Łeby i powiem degrengolada, nikt nic nie robi, jadą na tym co odsłonili i udostępnili do tej pory. Co więcej nikogo nie interesują dalsze prace lub poszukiwania "Panie, udostępniliśmy i kasa leci" .

Pozdrawiam Krzysiek(?) :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 września 2003, 14:27 
Specjalista
Specjalista

Wit@m po urlopie! :)

Na Kurta, jakikolwiek by nie był, chyba za małe :( . Szczerze mówiąc wykazuje toto uderzające podobieństwo do pocisku rakietowego R 100, w zasadzie jedyne co go różni od dostępnych rysunków to dłuższa komora spalania i nieco mniejszy kąt skosu krawędzi natarcia, skądinąd identycznych, stateczników. Ale ta głowica... z reguły jako kaliber R 100 (czy też konkretnie R 100BS) podawane jest 21 cm, ale Nowarra w Die deutschen Flugkoerper podaje dla R 100BS 282 mm, co jak najbardziej odpowiadać może tej kulce... :ups: Ot zagadka - czy to jest po prostu R 100BS (a zrobiono ich ponoć tylko 25 sztuk), czy też jakiś pocisk eksperymentalny, choćby do testów statycznych, na jego bazie? :que

A co do Łeby - to masz na myśli Wyrzutnię w Rąbce? A co dzieje się na pozostałej części poligonu?

Zresztą to typowe, vide udostępnione Sowie - nazywa się to nawet fachowo "prawem ograniczonego wysiłku", zakładającym m.in. niepodejmowanie żadnych działań, póki da się eksploatować to co jest.

Pzdr

Grzesiu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 września 2003, 20:33 
Pytalski

Witam
Tak mam na myśli Rąbkę, dalsza część poligonu niedostępna, niestety wojsko twardo trzyma w garści swój teren, w październiku postaram się zamieścić jakiś materiał ze zdjęciami z pobytu.

Pozdrawiam Krzysiek(?)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2003, 03:59 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Hmmm stawialbym raczej na bombe odbitkową, chociaż to rzeczywiscie dosyc dziwne, taka mała, niby po co...? Przeciw barkom desantowym?
R-100BS mial byc bronią powietrze-powietrze i to zdaje sie wystrzeliwaną z użyciem takiego chytrego celownika z dalmierzem i obliczającego predkosc kątową celu i programującego te glowice BS zeby wywaliły w odpowiednim momencie blisko celu... W związku z tym nalezaloby zakladac ze powinien odznaczac sie niejaką celnością. A kulista nadkalibrowa glowica w niekierowanej rakiecie z pewnoscią nie pomagala jej w stabilizacji. Ciekawe jak by sie tez przekraczało pedkosc dzwieku z taką bulwą na czele (obstawiam ze wcale :) a oryginalny R-100 robił z 600 m/s)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 listopada 2003, 19:24 
Specjalista
Specjalista

??? A ten dalmierz to niby jak miał działać? Nie dziwiłbym się, gdyby istniała możliwość ustawienia czasu opóźnienia przez pilota, pozwalałoby to uniknąć kombinowania podobnego do Ruskich z RS-82 i RS-132, gdy samolot miał kilka par pocisków z nastawionymi różnymi opóźnieniami, a pilot wybierał tą z odpowiednim w danej sytuacji.
Jedyne co mnie gnębi, już nie wnikając jak szybko toto mogło lecieć (ja znam dla R 100BS Vmax = 450 m/s) to ta średnica 282 mm wg Nowarry. Z powietrza tego chyba nie wziął, a do tej kulki pasuje jak ulał. :?
A w ogóle skąd masz takie fajne informacje, strasznie trudno o tym całym R 100 cokolwiek znależć. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2003, 05:11 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Grzesio napisał(a):
??? A ten dalmierz to niby jak miał działać? Nie dziwiłbym się, gdyby istniała możliwość ustawienia czasu opóźnienia przez pilota, pozwalałoby to uniknąć kombinowania podobnego do Ruskich z RS-82 i RS-132, gdy samolot miał kilka par pocisków z nastawionymi różnymi opóźnieniami, a pilot wybierał tą z odpowiednim w danej sytuacji.
Jedyne co mnie gnębi, już nie wnikając jak szybko toto mogło lecieć (ja znam dla R 100BS Vmax = 450 m/s) to ta średnica 282 mm wg Nowarry. Z powietrza tego chyba nie wziął, a do tej kulki pasuje jak ulał. :?
A w ogóle skąd masz takie fajne informacje, strasznie trudno o tym całym R 100 cokolwiek znależć. :(

Zaczne od konca bo to trudniejsze. Nie wiem skąd to wiem tzn. zaraz wyjasnie. Bylo to jeszcze w czasach głeboko przedkserograficznych, pożyczałem ksiązki z CBW i odpisywalem sobie z nich rozne rzeczy. I tu jest problem bo nie odpisalem sobie z czego odpisalem to o czym mowimy:) Prawdopodobnie bylo to albo Robert Lusar "waffen und Geheimwaffed des 2.Weltkrieges" albo - bardziej prawdopodobnie autof Fritz Hahn (?) a tytulu nie pamietam ale postaram się jakos ustalic. Dosyc grube dzielo o uzbrojeniu lotniczym III Rzeszy, pamietam ze nie bylo prawie zdjec tylko głównie rysunki. Co do predkosci R-100/BS pomylilem sie, tyle bylo projektowane a w tych ostatecznie zbudowanych rzeczywiscie 450 tak jak mowiles. No ale to tez jest naddzwiekowa... Co do glowicy hmmm w tym odpisanym sa dosyc szczegolowe wymiary. Srednica max 282 mm, kadluba 210 mm, rozpietosc 1060 mm, dlugosc glowicy 435 mm, kadluba 724 mm, czesci ogonowej z dysza i statecznikami 475 mm. Razem wychodzi ok.1,6 m i nie zgadza sie z podaną w innym miejscu dlugoscią 1840 mm (moze gdzies byl blad po drodze?). W Kazdym razie no takie proporcje glowicy 282x435 no to taka kula nie bardzo kulista by byla... no ale wlasnie jak nie wiadomo czy nie ma bledu no to nic nie wiadomo :(... No a co do celownika to jest tam opisane jak to mialo dzialac. Strzelac sie mialo z odl. do 1200 m pod kątem do 45° do kursu celu (z przodu lub z tylu). CaŁy system zwał się Faun i skladal sie z celownika EZ42 (to chyba ten normalny przeziernikowy?) radaru FuG217 i dalmierza Neptun - niestety nie wiem jakiego (moze wlasnie radarowy? a moze optyczny po prostu...). W kazdym razie gosciu mial za zadanie wycelowac i nacisnac guzik. Wlaczalo sie urzadzenie o nazwie Elfe ktore mierzylo odleglosc i kąt pobierając sobie te dane z celownika, zyrokompasu i dalmierza. Dane trafialy do kalkulatora o nazwie Oberon ktory wyliczal wstepne dane do strzalu. Nastepnie dawal pilotowi znać brzeczykiem zeby teraz bardzo dokladnie prowadzil cel w celowniku (przez okolo 2 s) i system jeszcze raz mierzyl odleglosc i kurs i korygowal obliczenia i ustawial zapalniki czasowe rakiet i wreszcie (uff...) strzelał. Nadawalo sie to jak widac tylko przeciwko celom niemanewrującym. Prawidlowo ustawiona rakieta miala wybuchnąc max. 50-80 m od celu rozsiewając elementy rażące BrandSplitter (stąd BS) ktore po 50 m tworzyly wiązke o srednicy 100 m, podobno z 200 m mogly przebic poszycie samolotu i wywolac pozar. Moim zdaniem znacznie przeceniano ich skutecznosc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 listopada 2003, 20:54 
Specjalista
Specjalista

Wow! Dzięki za szczegółowe informacje, książkę Hahna znam niestety tylko z różnych bibliografii. :(
Szczerze mówiąc nie spodziewałem się po Niemiaszkach aż tak zaawansowanego systemu. :o
A co do pocisku - to przeliczywszy wymiary z podkładu do rendera :comp , zeskalowanego niestety na bardzo wątłej podstawie średnicy kadłuba (przyjętej jako 210 mm) wyszło mi - średnica kulki 330 mm (a więc cokolwiek dużo), długość głowicy (liczona do początku komory spalania) - 410 mm, długość komory spalania vel kadłuba - 680 mm i długość tyłu ze statecznikami - 490 mm. Ogółem cca 1580 mm.
Natomiast, co do innych danych - wg Nowarry rozpiętość stateczników R 100BS wynosić miała 320 mm, a 1,06 m2 to niby powierzchnia nośna... Rozpiętość jest na pewno za mała :no , bo wychodzi mi (z fotki i rysunku u Burakowskiego) jakieś 420 mm, ale powierzchnia dwóch stateczników istotnie wynosi ok 1000 cm2 - więc myślę, że możemy zaakceptować pow. nośną jako 1060 cm2. :1
A masz może coś równie ciekawego o R 100MS, albo R 50BS (o R 250BS nawet nie śmiem pytać)?! :D

Pzdr

Grzesiu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2003, 02:47 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Hej
Miło mi :)

Co do zaawansowanego systemu - no wiesz ale on chyba nigdy nie powstał jak przypuszczam, te kilka testów R-100 to jak sadze zwykle probne odpalenia byly, dla sprawdzenia jak to lata, jak dziala silnik itd.
Co do wymiarów - masz racje a ja sie znowu pomyliłem (cos mi w oczach przeskoczyło o 1 wiersz tekstu :ups: )
Co do R-100/MS to juz nie ma tak dużo. Jest tylko info ze była to ta sama rakieta tylko z inną głowicą, zamiast 400 elementów BS były w niej tylko 33 typu MS (MinenSplitter) , wieksze 1-kg podpociski w ksztalcie walca. Wymyslono je na wypadek gdyby BS-y okazaly sie za malo skuteczne (moim zdaniem wlasnie tak bylo, bylyby malo skuteczne).
O tych nastepnych informacje sa juz calkiem szczątkowe. R50/BS miala kaliber 150 mm i przenosiła 20 kg głowicę bojową zawierającą 28-gramowe BS-y.
R250/BS miala kaliber 300 mm i glowice 100 kg.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2003, 20:25 
Specjalista
Specjalista

No tak, rzeczywiście niewiele więcej, jedno co jeszcze można wydedukować, to przybliżone masy całkowite - 50 i 250 kg... :) Ciekawym na ile posunęły się prace nad R 50BS, jedyne co wiem o jej historii to to, że uwalił ją Kammler 6.02.45...

Pzdr

Grzesiu

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]