Teraz jest wtorek, 7 kwietnia 2026, 17:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Miejscówka na conajmniej 10ton
PostNapisane: wtorek, 20 lutego 2007, 01:32 
Generał Broni
Generał Broni

Pragnę przekazać informacje dotyczącą zabytku ,który został „ukryty”w lipcu 1944 w jednej z wiosek województwa lubelskiego. Informację o tym obiekcie przekazał mi mój tato .Poniżej przedstawię te relację:

W roku 1945 wraz z rodziną przyjechałem jako repatriant ze wschodu do wioski Sielec /powiat Chełm/ gdzie zamieszkaliśmy .Tam chodziłem do szkoły a po szkole razem z innymi dzieciakami wypasaliśmy krowy na pastwiskach .Na jednej z tych łąk w oczku wodnym zauważyliśmy korpus czołgu .Był on zanurzony ,ale kijami mogliśmy go dosięgnąć. Potężna wieża oraz korpus miały długość ok. 12 metrów .Jak się dowiedzieliśmy od mieszkańców wioski ,w lipcu1944 roku gdy wojaka niemieckie wycofywały się na zachód jeden z czołgów, prowadzący kolumnę, wobec nadlatujących rosyjskich samolotów postanowił ,zjechać z drogi na teren łąki ,która okazała się pułapką. Czołg zaczął szybko tonąć w bagnie. .Niemcom nie udało się go wyciągnąć, wiec porzucili go. W 1946 roku gdy go widziałem po raz pierwszy ,klapy wieżyczki były kilkanaście centymetrów poniżej poziomu wody .Tak długo jak tam mieszkałem zawsze był atrakcją dla dzieciarni, która go „łowiła” kijami. .Na początku lat 60-ych wyprowadziłem się z Sielca i nie znam dalszych losów tego czołgu. Wiem ,że w latach 80-ych wykonywano drenaż tych terenów. .Teraz opiszę miejsce gdzie znajduje się ten czołg. .Znajduje się ona na łące leżącej przy drodze z Chełma do Wojsławic ,za skrzyżowaniem łączącym wieś Sielec z wioską Kumów Majoracki. Załączam odręczny szkic tego obszaru .Dzięki zdjęciom satelitarnym ,które przekazał mi mój syn, potrafiłem z dużą dokładnością wskazać miejsce, gdzie ten czołg się znajduje.”
Do relacji mojego taty załączam zdjęcie satelitarne interesującego z zaznaczonym miejscem ”ukrycia”/podaje także współrzędne geograficzne tego miejsca:/51 stopni 01 minut57.27sekund North i 23 stopnie31minut 23sekund East/,oraz odręczny szkic mojego taty.
[ img ] [ img ]
Przekazuje tę informację w nadziei ,że w przyszłości będzie możliwość wydobycia tego zabytku techniki wojskowej .Myślę ,że nie ma u nas zbyt dużo zabytków tego typu ,bo większość „poszła” już dawno na złom .Ciekawe czy bagienny kokon mocno nadwyrężył korpus czolgu i ciekawe co to jest za czolg :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Miejscówka na conajmniej 10ton
PostNapisane: wtorek, 20 lutego 2007, 14:32 
Mr. Sturmgewehr

Zbyszek146 napisał(a):
Potężna wieża oraz korpus miały długość ok. 12 metrów .

To ani chybi Königstiger... ;)

BTW: post chyba nie w tym dziale co powinien

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 lutego 2007, 15:31 
Porucznik
Porucznik

Wniosek do konserwatora w drodze. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 lutego 2007, 15:36 
Generał Broni
Generał Broni

Myślę że po podaniu tak dokładnych namiarów ekipa pewnych braci (i nie chodzi mi wcale o Kaczyńskich) też jest już w drodze. I będą tam szybciej niż Twój wniosek Wars :) A jeśli coś tam jest rzeczywiście, to Zbyszek możesz być pewny że już nigdy tego nie zobaczysz :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 lutego 2007, 15:48 
Porucznik
Porucznik

Lipek. Wielki Brat czuwa! :cop Niechby tylko spróbowali... :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 lutego 2007, 15:52 
Generał Broni
Generał Broni

Wars, stawiam flaszke że będą pierwsi. :piwo :piwo Obym się mylił, ale myślę że info już poszło gdzie trzeba :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 lutego 2007, 22:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

pewnie że już go nie ujżymy niemieccy kolekcjonerzy dają od ręki 30000 euro i sami zabierają :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 lutego 2007, 22:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

poza tym ja tesz mam namiar na jakiegoś niemca w Lipsku woj amazowieckie ,a błąd ortograficzny!!! 30 km od sandomierza wyciągneli chłopy jednego z wisły i pocieli gazami na złom ,tylko nie wiem czy niemiecki ,czy ruski i nie wnikam bo jak byłby to niemiec to bym się rozpłakał :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 lutego 2007, 22:39 
Strzelec galicyjski

Witam . Jeżeli chodzi o ten pocięty czołg z Wisły , to jeżeli był on od z drugiego brzegu "od Lublina" to nie ma co T-34 żałować . Pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Do tematu
PostNapisane: środa, 21 lutego 2007, 00:47 
Generał Broni
Generał Broni

Dużo wcześniej poszła informacja do WKZ w Lublinie nim ją umieściłem na forum

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 lutego 2007, 09:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

ech... oby tam coś siedziało! można by zapytać miejscowych czy po wojnie nasze wojsko nic z tego bagna nie wytargało do huty. Widać że wkoło są zabudowania więc ludzie musieliby coś widzieć! Jeżeli nic takiego nie było to jest duża szansa na "potwora" z bagna :1 a może warto byłoby wziać pręta "żebrówki" takiej z 12to metrowej i wysądować najpierw bagienko?? pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 lutego 2007, 18:51 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam
Wars jeśli jeszcze tam nie było to się dziwie , to co kolega napisał zakrawa na sensację , a jak to jest to o czym napisali koledzy że to Królewski to naprawdę rewelka i te 30 000 E.... to pestka z wwrtością po wyciągnieciu ;-)
Wars98 skontaktój się ze mną przez PW na exploracja PL mam dla Ciebie info o samolociku made in luftwafe ktorego szczątki wychodzą w mazowieckim na pewnym polu
przekaże namiary bo mnie to nie interesuje

Pozdrawiam
APPL :)
Pozdrówka
PS
Wars98 co z tym bunkrem z bronią? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 lutego 2007, 22:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

OOOOO.ciekawe, mam nadzieje, że info z ustaleń będzie na bieżąco.
Życze powodzenia!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 lutego 2007, 15:55 
Szeregowy
Szeregowy

http://212.244.179.188/website/Orto/vie ... ryZoom=yes nie wyszo trzeba samemu znalezc powiekszac na wiosce Sielec
normalnie moze i prawda w okolicy jest kilka małych bajorek a w tym miejscu ziemia jest zaczerniona to mokra i na pewno tam bagno było moze i jakis panzer z tamtad wyjedzie :) ????????????

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Nowe info
PostNapisane: środa, 14 marca 2007, 22:21 
Generał Broni
Generał Broni

Otrzymałem info, że na poczatku kwietnia ,gdy warunki bedą odpowiednie będą przeprowadzone badanie terenowe przez specjalistów z WUOZ, dzieki którym prawdopodobnie w najblizszej przyszłosci ten czolg bedzie wydobyty.
Powiadomione maja być także inne instytucję zajmujace się historią II W.Ś i jej pozostałosciami.
Na bieżąco postaram sie przekazywac info o postępach w tej sprawie

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]