Teraz jest sobota, 11 kwietnia 2026, 22:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Samolot?
PostNapisane: czwartek, 29 listopada 2007, 20:33 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam poszukiwaczy
Słyszałem z kilku niezależnych źródeł że w pewnym miejscu pod Szczecinem spadł samolot - prawdopodobnie myśliwiec eskortowy lub IL-2 (miejsce jest mi znane lecz celowo nie podam gdzie póki sam nie sprawdzę na wiosnę) Teren jest podmokły i bardzo bagnisty oraz praktycznie niedostępny dla szerokiej "tłuszczy". Jeszcze z piętnaście lat temu "podobno" wystawały końcówki skrzydeł po obu stronach (z opowieści).
Historię tą wpisałbym pomiędzy bajki, gdyby nie fakt iż w tym miejscu na długości 150-200 metrów są ścięte pod skosem stare drzewa, a sam o teoretyczne miejsce upadku wygląda z satelity dosyc ciekawie (jakieś niezidentyfikowane kształty).Poza tym w odległości 500-1000 metrów stacjonowała niemiecka bateria przeciwlotnicza obrony miasta Szczecina.
Nasuwa się pytanie jakie są procedury wydobycia takiego wraku (jeśli to jest prawda) i kto się tym zajmuje.
Znawcy tematu z okolicy pewnie wiedzą gdzie to jest :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 listopada 2007, 20:41 
Generał Broni
Generał Broni

Pogadaj z naszym forumowiczem wars98

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 01:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jezeli wydobycie ma Ci sie ''opłacac'' to:

z nikim nie rozmawiaj na ten temat.!

szukaj sam, jesli wszystko sie potwierdzi to za jakis czas jak zmieni sie nasze ''prawo'', pomyslisz co dalej.

pamietaj,ze wszystko co w ziemi nienaturalne- nalezy oddac.

w naszym rejonie szanowany i znany pan zna miejsce zalegania pantery
temat jest bardzo glosny od jakiegos czasu w naszej okolicy.

pan wykupil juz ziemie od rolnika i czeka....

Bydgoszcznie pewnie domyslaja sie o kim mowa.

;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 09:35 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

NIe chodzi mi o opłacalność w sensie zarobkowym, tylko o koszty wydobycia - przecież nie postawie sobie go w ogródku :) (chociaż pewnie ładnie by sie prezentował).
:1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 grudnia 2007, 20:58 
Porucznik
Porucznik

Jeśli idzie o koszty, to różnie z tym bywa. Ale od wydobycia droższa jest konserwacja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 grudnia 2007, 00:49 
Major
Major

A czy przypadkiem to miejsce pod Szczecinem to nie Gryfino?Wiem za ladnych pare lat temu na lakach przy Tywie dwoch "gosci" probowalo wyciagnac jakas "ruska" maszyne z torfu-obkopali samolot Ostrowkiem,podczepili ciagniki i cos tam od samolotu oderwali przyssal sie-lezy dalej w tym samym miejscu.Maly problem-tam nie ma lasu...Resztki drugiego na polu znajomego-z opowiadan starych osadnikow -pr transportowy Ju-trzy silniki...Ja ostatnio trafilem na duzy kawalek poszycia ,nitowany pomalowany na zielonkawy kolorek-pewnie czesc odstrzelonej "dupy" il 2.Jest jeszcze cos w jeziorze Weltynskim,mlody chlopak ode mnie z pracy opowiadal ze jak byl "suchy" rok to widac bylo resztki maszyny-probowalem tym zainteresowac kolege pletwonurka,ale mial do tego zlomu jakies takie olewatorskie podejscie... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2007, 23:41 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Mayormayor napisał(a):
A czy przypadkiem to miejsce pod Szczecinem to nie Gryfino?Wiem za ladnych pare lat temu na lakach przy Tywie dwoch "gosci" probowalo wyciagnac jakas "ruska" maszyne z torfu-obkopali samolot Ostrowkiem,podczepili ciagniki i cos tam od samolotu oderwali przyssal sie-lezy dalej w tym samym miejscu.Maly problem-tam nie ma lasu...Resztki drugiego na polu znajomego-z opowiadan starych osadnikow -pr transportowy Ju-trzy silniki...Ja ostatnio trafilem na duzy kawalek poszycia ,nitowany pomalowany na zielonkawy kolorek-pewnie czesc odstrzelonej "dupy" il 2.Jest jeszcze cos w jeziorze Weltynskim,mlody chlopak ode mnie z pracy opowiadal ze jak byl "suchy" rok to widac bylo resztki maszyny-probowalem tym zainteresowac kolege pletwonurka,ale mial do tego zlomu jakies takie olewatorskie podejscie... ;)

Niestety nie, jest to bliżej centrum szczecina niż się komukolwiek może wydawać, a o tym samolocie w jeziorze Wełtyń to też słyszałem, więc to jak najbardziej prawdziwa historia, tak samo jak Liberator w Miedwiu ale jego to już chyba ktoś próbował wyciągać. A i jeszcze słyszałem o jednym myśliwcu na środku jeziora Dąbskiego, szczerze mówiąc jak pływałem z kuzynem żaglówką po Dąbskim to w jednym miejscu kil zahaczył o jakiś przedmiot aż podniosło jacht o kilka centymetrów, zrobiliśmy nawrotkę i przepływając jeszcze raz nad tym samym miejscem znowu łódka podskoczyła na parę centym. Namiar za pomocą GPS-u zapisałem na mapie , więc jak znajdę to podam, może ktoś zechce to sprawdzić (no chyba że to kawał głazu).
A co do treści tematu i "owego "samolotu, to jest to zupełnie inne miejsce, ale to dopiero jak potwierdzę osobiście (pikawkę już mam ale czekam do wiosny)parę osób niespokrewnionych ze sobą potwierdziło że był tam samolot i z roku na rok coraz głębiej się zapadał w bagno, nawet próbowali go domorośli złomiarze rozkręzac , ale się tylko namęczyli bo najważniejsze (silnik i kabina ) pochłonęło trzęsawisko.
Pozdrawiam i życzę dalszych pomysłów.. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2007, 23:51 
Pułkownik
Pułkownik

Jeśli leży w bagnie to nie czekaj do wiosny tylko działaj póki mróz trzyma. Pokopać to może nie pokopiesz ale namierzyć możesz. Koło mnie na bagnach Trzcińskich też podobno meser leży, na zumi sprawdzałem .Niestety nie znalazłem ;). Może ktoś będzie miał lepszy wzrok , a fotki bagien zimowe są i liście nie zasłaniają ;). Powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2007, 13:04 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

O Lancasterze ma wyspie Puckiej chyba wiecie nie?
Ja slyszałem o samolocie w jeziorze Glinnym. Nie wiem na ile to prawda.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2007, 15:24 
Pułkownik
Pułkownik

A ja Słyszałem o samolocie w bieszczadach, w niedostępnym miejscu, jeszcze nie dawno ponoć kontrolki na kokpicie świeciły.

buszmen pozdrawia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2007, 16:21 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

buszmen napisał(a):
A ja Słyszałem o samolocie w bieszczadach, w niedostępnym miejscu, jeszcze nie dawno ponoć kontrolki na kokpicie świeciły.

buszmen pozdrawia

Ta... ale ostatnio przestały się świecic bo akumulatory na złom wytargali... ;)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]