Teraz jest środa, 8 kwietnia 2026, 06:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: armata spod Sandomierza
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 09:35 
Specjalista
Specjalista

Właśnie usłyszałem opowieść jak to goście z okolic Pysznicy wydobywali ładowarką działo pod Sandomierzem. Akcja miała podobno miejsce na jesieni zeszłego roku. Ciekaw jestem czy znalezisko trafiło na złom czy też może w ręce kolekcjonera bądź muzeum. Czy ktoś ma jakieś wieści na ten temat? Z opowiadania wynikało, że jechali tam (niezły kawałek drogi) po czołg ale wyszło działo czym podobno byli bardzo zdegustowani.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 lutego 2008, 22:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

hej.. a nie możesz bliżej sprecyzować z której strony Sandomierza? mieszkam blisko więc mogę popytać.. i teraz pracuję też po tamtej, niewłaściwej stronie Wisły.. jesienią nie było mnie w domu, ale chyba nie trafili na czołówki gazet.. nawet lokalnych..

chyba słyszałem o poszukiwaniach utopionego czołgu w okolicach Dwikóz, ale to ma być sprawa przyszłości.. ktoś mocno pyta w tej sprawie..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 06:19 
Specjalista
Specjalista

Spróbuję dowiedzieć się więcej w tej sprawie. Wiem jak nazywa się gość co to wydobywał. Co do medialności to raczej była to cicha akcja. Przypadkiem o tym usłyszałem. Miała to być wesoła anegdota jak to nawiedzony Antek telepał się ładowarką dzikie kilometry po czołg a wykopał armatę. Nie dość że tak daleko to jeszcze armata. No i ile paliwa poszło! "Ludzie to so gupie!" Ale czołgu (lub transportera) będą dalej szukać. Jakieś namiary już podobno mają, a z tego co wiem sprawdzają każdy.
Pozdrawiam
Feeder
PS.Po Twoim awatarze widzę, że masz coś wspólnego z jednostką w Nisku. Niedawno słyszałem że na Barcach przy bunkrach coś znaleźli. Wzywali nawet gościa co ziemię stamtąd wywoził. Kości jakieś wyszły czy coś?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 lutego 2008, 19:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Feeder - jestem rezerwistą jednostki.. dali nam te naszywki przy okazji jakichś ćwiczeń.. Nie kojarzę nazwy którą podajesz, ale może to chodzi o te bunkry co miały być wyrzutnie rakiet? a co do wożenia ziemi to kiedyś tu pisałem na forum, że u mnie w osiedlu jeden przedsiębiorca przywiózł sąsiadowi wywrotkę ziemi, a potem znalazła się tam bomba taka 80 kg.. przy okazji wyszło na jaw, że ziemię nielegalnie nad Wisłą pozyskiwał..
Pozdro..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lutego 2008, 17:27 
Porucznik
Porucznik

Witam

Ja jestem z Dwikóz i o tym znalezisku nic nie slyszalem... a wracajac do czołgu to wiem zapewne o ktore miejsce chodzi juz wiele slyszalem opowiesci w tym jedna z ust brata naocznego swiadka, ale ostatnio dowiedzialem się o jeszcze jednym bajorku i tez w okolicy Dwikóz ale o tym mało wiem, pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lutego 2008, 20:00 
Major
Major

Ja słyszałem o wydobytej armacie, ale pod Przemyślem. Pewnie nie jest to ta, o której Ty piszesz, gdyż było to jakieś 3 lata temu, i sprawa była dosyć głośna. Goście wykopali szwedzką armatę z czasów potopu i już szykowali sie do załadunku, gdy nagle....... zjawiła sie policja i po ptakach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lutego 2008, 22:26 
Moderator
Moderator

Przemytnik jak masz takie informacje to nie dziwota ze tylko rabarbar przemycasz ;)
armata nie byla szwedzka z potopu, a austriacka z I wojny a konkretnie z wyposazenia fortu Salis Soglio, byla to prosze pana kazamatowka 8 cm i nie policja sie pojawila a straz graniczna, bo to praktycznie na pasie przygranicznym, a tu masz przedmiot zamieszania :666 ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 00:25 
Major
Major

Zdaje mi się, że to nie o to chodziło. Pokazywali to w teleexpresie i mowa była o szwedzkiej armacie. To bylo jakieś 3-4 lata temu. Wiecej (grzechów) nie pamiętam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 07:21 
Strzelec galicyjski

Witam . Jest tak jak pisze Argo - W telewizji to dużo głupot mówią . Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lutego 2008, 09:30 
Major
Major

Rzeczywiście, to co mówia w mediach o poszukiwaczach i znaleziskach, trzeba dzielic conajmniej na dwa. :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]