Pragnę przekazać informacje dotyczącą zabytku ,który został „ukryty”w lipcu 1944 w jednej z wiosek województwa lubelskiego. Informację o tym obiekcie przekazał mi mój tato .Poniżej przedstawię te relację:
W roku 1945 wraz z rodziną przyjechałem jako repatriant ze wschodu do wioski Sielec /powiat Chełm/ gdzie zamieszkaliśmy .Tam chodziłem do szkoły a po szkole razem z innymi dzieciakami wypasaliśmy krowy na pastwiskach .Na jednej z tych łąk w oczku wodnym zauważyliśmy korpus czołgu .Był on zanurzony ,ale kijami mogliśmy go dosięgnąć. Potężna wieża oraz korpus miały długość ok. 12 metrów .Jak się dowiedzieliśmy od mieszkańców wioski ,w lipcu1944 roku gdy wojaka niemieckie wycofywały się na zachód jeden z czołgów, prowadzący kolumnę, wobec nadlatujących rosyjskich samolotów postanowił ,zjechać z drogi na teren łąki ,która okazała się pułapką. Czołg zaczął szybko tonąć w bagnie. .Niemcom nie udało się go wyciągnąć, wiec porzucili go. W 1946 roku gdy go widziałem po raz pierwszy ,klapy wieżyczki były kilkanaście centymetrów poniżej poziomu wody .Tak długo jak tam mieszkałem zawsze był atrakcją dla dzieciarni, która go „łowiła” kijami. .Na początku lat 60-ych wyprowadziłem się z Sielca i nie znam dalszych losów tego czołgu. Wiem ,że w latach 80-ych wykonywano drenaż tych terenów. .Teraz opiszę miejsce gdzie znajduje się ten czołg. .Znajduje się ona na łące leżącej przy drodze z Chełma do Wojsławic ,za skrzyżowaniem łączącym wieś Sielec z wioską Kumów Majoracki. Załączam odręczny szkic tego obszaru .Dzięki zdjęciom satelitarnym ,które przekazał mi mój syn, potrafiłem z dużą dokładnością wskazać miejsce, gdzie ten czołg się znajduje.”
Do relacji mojego taty załączam zdjęcie satelitarne interesującego z zaznaczonym miejscem ”ukrycia”/podaje także współrzędne geograficzne tego miejsca
:/51 stopni 01 minut57.27sekund North i 23 stopnie31minut 23sekund East/,oraz odręczny szkic mojego taty.
[ img ] [ img ]
Przekazuje tę informację w nadziei ,że w przyszłości będzie możliwość wydobycia tego zabytku techniki wojskowej .Myślę ,że nie ma u nas zbyt dużo zabytków tego typu ,bo większość „poszła” już dawno na złom .Ciekawe czy bagienny kokon mocno nadwyrężył korpus czolgu i ciekawe co to jest za czolg :que