Teraz jest środa, 1 kwietnia 2026, 01:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymiatacz szos...
PostNapisane: wtorek, 23 grudnia 2008, 22:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Siła rażenia oraz powierzchnia ostrzału robi wrażenie, ciekawe jak efektywne i co to za samolot???
Zdjęcie z Czeskiej stronki eksploratorów:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 grudnia 2008, 23:58 
Generał Broni
Generał Broni

Trochę małopraktyczne - trzebaby później sporo magazynków wymieniać ;)
Jedynie do siły żywej + pojazdy bez opancerzenia.
Prościej 1 bombę zrzucić ( o kasetowych nie wspomnę )- mniej celowania i mniejsze kombinacje przy załadunku ;)
Jako ciekawostka owszem owszem :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 grudnia 2008, 00:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jest to chyba poznijesza wersja wynalazku pana Thompsona, ktory probowal wszytskiego aby stwozyc rynek dla swojej broni. Zamontowal on 28 pmów na pokładzie samolotu. Nad przebiegiem eksperymentu nie bede sie rozwodzil z bytnio ale powiem tylko tyle, ze biorac tylko teoretyczne wyliczenia eksperyment byl godny uwagi. Liczac iz model 1921 mail szybkoszczelnosc 600 strzlaow na minute czyli 10 strzalow na sekunde, jednoczesne odpalenie wszytskich 28 pmow dwala nam 280 strzalow na skeunde, czyli 10 sekund ognia przy zastosowaniu 100 nabojowych magazynkow. Przy predkosci 290 km/h taka serja pokrywala porstokat 800 metrów na kazdy metr przpadalo by 3,5 pocisku.

To tak w ramach ciekawostki :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 grudnia 2008, 01:38 
Generał Broni
Generał Broni

Z matmy to ja noga jestem ale odpalenie jednocześnie 28 pmów daje nam w jednej sekundzie 28 strzałów (szybkostrzelność praktyczna dla owej pepeszki wynosi 30-100 strzałów na minutę liczę średnio 65 więc na sekundę ok.1go strzału) co nam średnio daje 28x60 = 1680 strz/min. z tego ustrojstwa.
Daje nam to w ciągu 10 sekund jedynie 280 strzałów / 800 metrów a to już jest straszna bieda no i ten prostokącik wąziutki :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 grudnia 2008, 01:59 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja tez jestem noga z majcy i przelicznik jest z kasiazki :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 grudnia 2008, 02:12 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Ale tutaj raczej powinno sie mówić o szybkostrzelności teoretycznej, bo praktyczna to taka w której wlicza sie zmiany magazynka, przeładowania broni, a tutaj mamy podpięte magazynki na stałe, więc... To że nie wystrzeli tej swojej teoretycznej minuty, to nie znaczy że szybkość teoretyczna nie jest... tam mnie się przy zmęczonej mózgownicy wydaje...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 grudnia 2008, 11:04 
Podpułkownik
Podpułkownik

a ja was zagnę :)
cale obliczenia są do niczego jeśli wcisnęli pojedynczy ogień w tych pepeszkach :1 :jump :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 grudnia 2008, 12:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Więc skoro efekty wystrzału były raczej mierne , a Rosjanie raczej się na matematyce znali i mogli wyliczyć efektywność zanim zbudowali prototyp, to podejrzewam że chodziło o jakąś specjalną akcję i jednorazowe użycie. :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 grudnia 2008, 13:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tak jak pisalem moze postanowili powtozyc eksperyment pana tomiego...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 grudnia 2008, 15:13 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Mało efektywne, efektowne- na pewno. Samolot to Tu 2Sh.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 grudnia 2008, 16:00 
Pułkownik
Pułkownik

Jeśli chodzi o wymianę magazynków.Widziałem pepeszkę w akcji na strzelnicy. Po puszczeniu jednego magazynka, można było ewentualnie
kolbą guza nabić, bo do strzelania się to nie nadawało.Nie wiem czy zawsze tak z nimi było, może tylko ta taka kiepska była?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 grudnia 2008, 16:09 
Generał Broni
Generał Broni

Mit :)
generalnie zdarzało się, że po wystrzeleniu całego magazynka oniem ciągłym, lufa nadawała się już do wyrzucenia (zależy od fabryki, jakości użytych materiałów - róznie to bywało), ale generalnie pepeszka była konstrukcją udaną i mało zawodną. Polecam artykuł popłeniony przez Leszka Erenfeichta nt. pepeszki w którymś z numerów IOH :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 grudnia 2008, 17:34 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

[quote="buszmen"]Jeśli chodzi o wymianę magazynków.Widziałem pepeszkę w akcji na strzelnicy. Po puszczeniu jednego magazynka, można było ewentualnie
Osobiście testowałem PPS z magazynów Strazy Bankowej i troche racji w tym jest co kolega napisłał< więc tak załadowałem 3 magazynki i strzelałem ogniem ciągłym jeden po drugi fakt taki że pociski wystrzeliwane z trzeciego to leciały tak raczej na chybił trafił i było widać jak spadają. Eksperyment ten zainicjował znajomy mojego ojca który twierdził , iż żołnierz radziecki strzelał do biegnącego niemca ubranego w gruby korzuch z baraniej skóry a ten tylko krzyczał i wyginał sie od kul które go trafiały( nie wiem czy to prawda-ot taka opowiastka).
Pozdrawiam z południa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 24 grudnia 2008, 21:24 
Pułkownik
Pułkownik

Potwierdzam. Ja strzelałem chyba z gorszych sztuk bo z pierwszej pod koniec drugiego magazynka kule spadały ok 5 metrów przede mną i było widać jak wylatują z lufy a w drugiej sztuce pod koniec pierwszego magazynka kula utknęła ok. 10 cm przed wylotem. Niestety nie zauważyłem tego i sądząc , że to zacięcie przeładowałem i wystrzeliłem ponownie . Przez dwa tygodnie można było odczytać datę produkcji pocisku z mojego czoła ;) . Generalnie strzelało się z tego bajecznie , minimalny odrzut , przyjemny dla ucha furkot ... he he . Co do skuteczności to ciężko mi się wypowiedzieć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 grudnia 2008, 00:04 
Moderator
Moderator

Panowie experymentatorzy ........ a jak myslicie, po co sie wymienialo lufy w karabinie maszynowym ?????? w celu ostygniecia ..... a te byly znacznie masywniejsze niz w peemie.
W armii widzialem AKMS przez ktore przejechalo jeden po drugim chyba z 10 magazynkow ( dowódca warty sie poczul gorzej psychicznie, zabarykadowal na wartowni i wystrzelal co znalazl, zanim odjechal do domu bez klamek), skutkiem czego w kałachu lufa wziela i pekla na 2/3 dlugosci.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]