Teraz jest poniedziałek, 29 czerwca 2026, 10:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czołg-tankietka ?
PostNapisane: czwartek, 29 lipca 2004, 22:23 
Plutonowy
Plutonowy

Jak to ruszyć ? Znajduje się częściowo pod asfaltem. Na poboczu drogi było widać właz, ba 10 lat temu można było tam zaglądnąć (teraz jest zasypany ok 20cm warstwą żwiru. W środku były powrzucane kamienie. Czy opłaca się to wyciągnąć ? Droga niestety to krajówka. Czy w przypadku legalnego wydobycia tj. Opłatami za częścowe zamknięcie drogi i najem sprzętu nie okarze się że konserwator położy na tym rękę i nawet nie zwrócą kosztów. Powiedzcie co o tym sądzicie. Namiar jest 100% z dokładnością do 1 metra :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 lipca 2004, 22:50 
Pytalski

Witam
Ciekawa sprawa, a skąd wiadomo co to jest? Podejrzewam, że niestety wydobycie jest nieopłacalne, zbyt wielkie koszty, a oczekiwany skutek może być dość mierny, całość może być w bardzo złym stanie.

Pozdrawiam K(?)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 lipca 2004, 23:13 
Plutonowy
Plutonowy

wiadomo że to jest jakiś pojazd pancerny bo jest typowy właz. A koszty wydobycia ? Znalazłem firmę która za 4000 zł to wyciągnie. Ale pozostają jeszcze koszty częściowego zamknięcia drogi. Najbardziej mnie martwi jednak konserwator. Czy tego nie skonfiskuje za friko a ja pozostanę z debetem na koncie ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2004, 08:51 
Pytalski

Witam
Koszta wydobycia to raz, dwa to koszta przywrócenia nawierzchni do pierwotnego stanu (znając życie będą domagali sie gruntownego remontu drogi) oczywiście zostaje kwestia konserwatora zabytków, ale z nim można porozmawiać wcześniej i ustalić ewentualne szczegóły, z tym, że proponuję zrobić to na piśmie :).
A na marginesie owszem właz jest, ale równie dobrze może być to sam korpus pojazdu przerobiony na stanowisko fortyfikacyjne.

Pozdrawiam (?)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2004, 08:58 
Plutonowy
Plutonowy

raczej nie z opowiadań starszych ludzi wynika że została uzupełniona dziura po bombie znajdującym się w pobliżu w/w pojazdem. Druga sprawa to to że został prawdopodonie ogołocony. Co do nawierzchni to u nas praktykuje się łatanie asfaltu smołą lub co dziwne (ostatnio widziałem) asfalt z worków

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 13:30 
Małomówny czytacz

to ze asfalt wyelniany jest bardzo slabo to normalne, ale w momencie gdy bedziesz chcial przeprowadzic jakies roboty na drodze, to gmina moze zazadac od Ciebie remontu nawierzchni na odcinku np 10 metrów !!! a to juz sa BARDZO wielkie koszta !!! i droga zrobiona za prywatne rece musi byc zrobiona dobrze bo w przeciwnym wypadku nie zostanie odebrana.. tak to juz jest, jak oni maja placic to robia slabo, jak ktos placi to naciagaja jak sie da. z czesciowym zamknieciem drogi takze mozesz miec problem, wiele latwiej byloby uzyskac zgode gdybys mial pismo od konserwatora zabytkow - no i z nim wlasciwie masz najwiecej do pogadania.. najpierw konserwator, pozniej inne rzeczy - mozesz sie np dowidziec ze obiekt ten jest mu znany, ale z powodu braku pieniedzy nie jest wyciagany, lub n ze podczas najblizego remantu tego odcinka drogi bdzie wyciagany itd itp..

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 15:37 
Plutonowy
Plutonowy

Faktyczne o tym nie pomyślałem (znając upór urzędników w Polsce) Zacznę chyba od wymiany korespondencji z konserwatorem zabytków i zobaczymy co z tego wyniknie. A między czasie spróbuję określić wielkość pojazdu i odkopać właz by zrobić zdjęcia może w ten sposób dojdziemy co to jest. Będę informował na forum jak sprawa ruszy z miejsca. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 20:58 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

i co? wydaje mi się ,że jednak konserwator ci nic nie pomoże , powinieneś zadzwonić do muzeum WP TEL.
0 692327566 (telefon prywatny szefa sekcji poszukiwań pojazdów i innego sprzętu) lub 022 629 52 71 centrala Muzeum Wojska Polskiego i zapytać o kogoś z grupy poszukiwawczo- wydobywczej. Oni mają sprzęt i środki na takie cele, a prywatnie nie zrobisz nic ,a jak dowiedzą się złomiarze to jeszcze po głowie dostaniesz i tyle z tego będzie a być może cenny eksponat wyląduje na złomowisku(oni-złomiarze- wyciągną to nawet spod autostrady i nie będą pytać nikogo o pozwolenie).
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2004, 01:58 
Plutonowy
Plutonowy

Po pierwsze z konsewatorem jeszcze nie miałem czasu wymienić informacji. Po drugie za co mogę dostać po głowie. Nawet w tym kraju nie karze się za "posiadanie wiedzy". A po trzecie jeśli złomiarze tak dużo mogą to może dam im namiar i odkupię od nich ten złom. Dam 10 groszy więcej i nie będą musieli tego wywozić na skup.
PS A tak na marginesie co by było jak kupię od kogoś prywatnie kupę złomu (umowa kupna sprzedaży lub ustna) i ta kupa złomu okarze się np. jakimś transporterem opancerzonym. Kupiłem legalnie. Człowiek od którego to bym kupił miał to od powiedzmy 50 lat za stodołą. Czyli też ma legalnie. Co wy na to ?
pozdr.Jac

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]