Teraz jest poniedziałek, 29 czerwca 2026, 04:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Niemieckie okręty podwodne- II wojna, sprawa techniczna
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2004, 10:20 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mam pytanko- czy zbiorniki balastowe na niemieckich U-boot-ach, można było ot tak sobie odłączyć, od reszty okrętu podczas transportu np drogą lądową, czy raczej nie, czy stanowiły integralną część kadłuba, i proces ich demontażu to była skomplikowana sprawa którą można było wykonać tylko w stoczni.
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2004, 12:52 
Porucznik
Porucznik

zbiorniki balastowe w 99,9% łodzi podwodnych to integralna część kadłuba której w zaden sposób nie da sie odłączyć. Kadłub takich okrętów w przekroju składa sie z dwóch warstw - od zewnątrz są właśnie zbiorniki balastowe, wewnątrz natomiast jest drugi kadłub zwany "sztywnym" w którym siedzi załoga i sprzęt. W przypadku ubotów (na zdjęciu przekrój U47 VIIB) zbiorniki balastowe to owe wybrzuszenia po bokach okrętu ciągnące sie na długości 25m.

Pozdrawiam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2004, 13:37 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dzięki za odpowiedz- sprawa tyczyła się generalnie kanału mazurskiego- istniała teoria iż miał on służyć do ukrycia u-boot-ów w głębi lądu, w tym przypadku w kierunku jezior mazurskich, teoria ta była obalana, ale będąc tam teraz spotkałem gośćia który uparcie twierdził że takie miało być przeznaczenie kanału, odpowiedziałem mu że na pewno taki olbrzymi oceaniczny okręt "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! nie zmieściłby się w śluzie, był po prostu za szeroki (zbiorniki balastowe) a teraz tak sobie myślę że i za długi, na to facet mi mówi że zbiorniki można było odłączać, więc się zamknąłem bo na tyle nie byłem pewny -ale teraz już wiem- dzięki za info
pozdrawiam VW Wojtek

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]