dzięki za szybką odpowiedź
cytat w wikipedii
Wikipedia napisał(a):
Kilka sztuk czołgu M3 miały w posiadaniu jednostki amerykańskie broniące Filipin przed Japończykami na przełomie 1941/1942 r. Właściwy jednak chrzest bojowy M3 przeszedł w rękach Brytyjczyków - 27 maja 1942 r. w czasie bitwy pod Ghazalą i służył w jednostkach bojowych (zarówno brytyjskich jak i amerykańskich) do końca kampanii północno-afrykańskiej. Brytyjczycy otrzymali 2887 sztuk. [...] Było to jedną z wielu przyczyn ogromnych strat w najbardziej znanym epizodzie z udziałem amerykańskich M3 czyli bitwie o przełęcz Kasserine w Tunezji na przełomie stycznia/lutego 1943 roku.
Po zdobyciu Sycylii dostępna była już wystarczająca liczba czołgów M4 Sherman więc M3 został wycofany ze służby i nie wziął udziału w walkach w kontynentalnej Europie. Wyjątkiem był Front Wschodni. ZSRR otrzymał w ramach programu Lend-Lease 1386 szt. czołgów M3. Wykorzystano je jednak na niewielką skalę - głównie na dalekiej północy gdzie Niemcy nie posiadali broni pancernej."
Czytając początek już myślałem, że będzie nowy wątek dotyczący służby pradziadka w wojsku :) (chodzi o Tunezje). Ale na ziemię sprowadził mnie opis, że był on używany na froncie wschodnim. To by pasowało do tych informacji, które na dzień dzisiejszy posiadam. Ale w historii wiadomo - nigdy nie mów nigdy :D
A numer 53 coś oznacza :que