Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 16:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kółko ogonowe ?? Ale od czego ?
PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2004, 15:38 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

I co o tym myślicie ??Wysępiłem to cacko od gościa który twierdzi że to od jankeskiego samolotu który spadł w czasie wojny niedaleko jego domu . Próbowałem to dopasować do czegoś przeglądając monografie lotnicze (a mam ich nie mało ) i nic z tego nie wynikło . Może komuś coś wpadnie do głowy sensownego .

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2004, 15:52 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

I jeszcze jedno zdjęcie . Aha wymiary to:25 cm śr . 8 cm szer.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2004, 17:13 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Prawdopodobnie jest to kółko ogone, niemniej przydałoby się jakieś odniesienie w skali.

Kolor farby wygląda na amerykański olive drab, który to był kładziony na B17, Dakotach. Myśłiwce i część bombowców miała wnęki i panele kół malowana kolorem zink chromate primer (żóltozielony z domieszką cynku).

Popytaj się faceta czy maszyna miała jeden czy kilka silników....

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2004, 00:53 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Jarasek napisał : Kolor farby wygląda na amerykański olive drab, który to był kładziony na B17, Dakotach. Myśłiwce i część bombowców miała wnęki i panele kół malowana kolorem zink chromate primer (żóltozielony z domieszką cynku).
Z tego co mówił ten gościu to był to duży samolot, nie mówił jaki i le miał silników . Kółko leżało u niego od kilkudziesęciu lat i podobno nigdy nie było pompowane .
Jeśli chodzi o C-47 i B-17 to trochę za małe rozmiary jak na te samoloty .Kolor i sama opona wskazywały by na samolot właśnie z za oceanu .Dodaję zdjęcie dla porównania z nabojem 0.5 cala od amerykańskiego ckm-u .Nabój ma wysokość 14 cm.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 grudnia 2004, 11:40 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Z tego co mi wiadomo kółka ogonowe były lane z gumy. Tak więc na pewno nie "zeszło" z niego powietrze od czasów wojny ; ) Masz rcję, że na bombowiec jest ono stanowczo za małe. Ja jednak cały czas skłaniam sie za kółkiem ogonowym od myśliwca. Jest jednak pewien szkopół. Otóż jeśli zostało ono znalezione w Polsce na miejscu katastrofy samolotu (a nie jakimś sposobem przywleczone z innej lokalizacji) może ono należeć tylko do P51D Mustang. Był to jedyny myśłiwiec, którego zasięg pozwalał na loty nad Polskę.

Hmmm, jeszcze określenie "duży samolot". Dla człowiek nie obeznanego z lotnictwem nawet myśliwiec tej klasy co Mustang może być duuuuuuuużym samolotem ;)

Tyle mogę pomóc.

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 grudnia 2004, 19:49 
Pułkownik
Pułkownik

Chwila Panowie,
Jankeski samolot może być taki sam jak te "ruskie", które według autochtona zrobiły zadymę nad Rzeszowem w 1944 roku. Tak się okazało, że te ruskie miały białe gwiazdy i "były takie Panie porombane, podwójne jakieś, jak dwa Panie zlepiune ku sobie". Wydało się, że chodzi o P-38 Lightning. Zatem, czy ten "jankeski" samolot to nie mógłby być na przykład P-40 dowolnej odmiany pochodzący z Land-Leasu? Teoretycznie tak, tylko ten widelec do żadnego samolotu mi nie pasuje. Ani jankeskiego, ani ruskiego.
Pepe
PS: "P-51" mogę się zgodzić, ale dlaczego od razu "D"? Po kółku raczej trudno to stwierdzić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 grudnia 2004, 20:51 
Buszujący w śniegu

Niezapominajmy, że Armia Czerwona także "używany" piszemy przez "ż"! - błąd ortograficzny!!! amerykańskich myśliwców, które stanowiły dozbrojenie w ramach pomocy "lend lease, czy jaktam się to pisze...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 grudnia 2004, 23:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pisząc P51D miałem na myśli zasięg tej wesji, pozwalający na loty nad Polską. P40 raczej nie były używane w lotnictwie radzieckim w działaniach w Polsce. Samoloty dostarczone wramach "leand lease" były stopniowo wypierane prze samoloty radzieckiej produkcji. Z tego co mi wiadomo, do końca wojny w radzieckich jednotsakch myśliwskich przetrwały tylko P39 Aircobry.

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 grudnia 2004, 10:04 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Panowie dzięki za sugestie chociaż nie wiadomo dalej od czego to jest . A co do powietrza w tym kółku to dlatego tak napisałem bo ma onowentyl i z tąd ta sugestia .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 grudnia 2004, 11:31 
Buszujący w śniegu

A czy może być to kółeczko od wózka na którym transportuje się bombki bezpośrednio z bomboskładu do samolotu na lotnisku... Tak mi weszło teraz na myśł.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 13 grudnia 2004, 23:15 
Pułkownik
Pułkownik

Jak na kółeczko od wózka do bombek, to ma zdecydowanie za małą średnicę, przez trawę i piach obciążone nie pójdzie. A co do sowieckich samolotów produkcji "obcej" w 1945 roku (i kilka lat po nim) to wymienię P-47D (duża ciekawostka, włączone do Lotnictwa Floty Bałtyckej w DRUGIEJ połowie 1945!), od zaaaaaaaaaarypania Mitchelli i Bostonów, Airacobry i Kingcobry, szereg C-47, jeszcze sporo P-40M i K. A z trofiejnych wypada wymienić pojedyncze Do-24, He-111, Ju-52, Fi-156 (no, tych akurat nieco więcej z uwagi na brak maszyny tej klasy w WWS) i Ju-90, w tym dużo samolotów przekazanych przez Szwedów. Pomijam używane do testów He-162, Hs-129, Me-262 i wiele innych. Najwięcej było przypuszczalnie Fw-190, wymieńmy choćby ponad 90 sprawnych zdobytych w Rumii, które później razem ze wspomnianymi wyżej P-47 latały nad wschodnim Bałtykiem.
Pepe

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 16 grudnia 2004, 11:00 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Hmmmm, pomysł z kółkiem od wózeczka jest całkiem, całkiem...
Nasuwają mi się jednak wątpliwości, widelec trzymający kółko jest trochę "cieńki" jak na samolot...

A swoją drogą jeśli już mówimy o maszynach dostarczanych ZSRR w ramach leand-lease, trzeba pamiętać o jednym.. Otóż jak widać na zdjęciach kółko to (jeśli jest kółkiem od samolotu) jest kółkiem OGONOWYM..!!!
Z wszytkich wymienonych w powyższych wypowiedzich typach, gros maszyn ma kółko przednie, które to miało zupełnie inny sposób mocowanie (pojedynczy "widelec"). Jedynymi samolotami z kółkiem ogonowym które zostały dostrczone przez Amerykanów są P51, P40 i P47 (ten ostatni praktycznie nie jest brany pod uwagę w naszych rozważaniach).... Mało prawdopodobnym jest także aby był to P40. Tego typy maszyny były sukscesywnie zastępowane przez konstrukcje radzieckie i raczej nie pojawiały się na Polską....Oczywiście zakładamy, że kółko jest od myśliwca....
Roważałem także możliwość pochodzenia kółeczka od jakieś maszyny brytyjskiej (np. Mosquito)... Ale wtedy kolor musiałby być szary lub jasno-szary (light grey lub medium grey)...

No cóż, chyba jednak będzie problem z rozwiązaniem tej zagadki :roll:

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 grudnia 2004, 02:19 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Byłbym jednak za tym, aby te koło przypisać do samolotu transportowego. Myślę o DC - 2. Konstrukcyjnie samoloty te różniły się między sobą. Pozostaje tylko do wyjaśnienia kwestia czy ten typ tam latał.
Zastanawia mnie również to, że na załączonym foto opona ma ostro zakończoną krawędź bieżnika. Co mi nie pasuje do znanych mi opon lotniczych. Do samochodowych owszem. Taki bieżnik nie stosuje się do lotnisk trawiastych. Koło ma tendencje do grzęźnięcia.
Podaje adres stronki z ktorej ściągąłem rysunki: http://www.airminded.net/dc3/dc2.html :dnc
pz. comet :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 grudnia 2004, 20:42 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dzięki komet za linka . Patrząc na te rysunki wydaje się prawdopodobne że to od niego . Faktycznie opona nie jest typowo " trawiasta " . Nie stety nie mam monografii o c 47 ( chyba jedna z niewielu której nie mam o jankeskich samolotach ) ale wygląd mocowania kółka jest podobny . Dzięki .

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]