Teraz jest sobota, 27 czerwca 2026, 09:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Stacyjka BOSCH - od samolotu ??
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2005, 17:58 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam.

Proszę o pomoc w identyfikacji tego "czegoś". Dawno temu słyszałem że jest to stacyjka od samolotu. Teraz znalazłem to w domku i troszke mnie męczy pytanie - Czy to "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! stacyjka (włącznik) ?? :)
Nie mam kluczyka do tego. Z tyłu miejsce na zaciśnięcie przewodu.
Z przodu jak widać napisy Bosch i znaczki Bosch'a po bokach napisu. Na dole literka "M". Z tyłu oznaczenie: SSH37/1Z

Za wszelkie informacje serdecznie dziękuję

Pozdrawiam

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2005, 18:51 
Pytalski

Witam
:) samoloty raczej nie mają stacyjek :), ups przepraszam ultralighty jak najbardziej miewaja, a procedura uruchamiania samolotu byla troche inna niz samochodow, dodatkowo czasami potrzebna byla pomoc osob trzecich by troche pokrecic "korba" (tak nawet doslownie korbą).

Pozdrawiam K(?)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 stycznia 2005, 18:56 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

A jakiś wyłącznik prądów to chyba był w samolotach ?? Bo na włącznik to "coś" wygląda.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2005, 12:16 
Weteran
Weteran

Witam.

"na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! niejest to z samolotu a jeśli już to nie z wojskowego i nie z drugiej wojny światowej.
Jest to jakiś przełącznik lub zamek. Pochodzi z lat 50-tych lub 60-tych, a może jest nawet młodszy. Napis "Germany" był stosowany po wojnie!

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2005, 19:51 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Jak ty sobie to wyobrażasz, biorę kluczyk i idę do hangaru? :jump
Kluczyki stosuje się ale od kabin, czy wiatrochronów. Gdyby taki kluczyk wypadł w czasie lotu, to nie byłoby ciekawie. Do włącznia, wyłączania silników stosuje się różnego rodzaje przełączniki, dźwignie, ale montowane na stałe w taki sposób, aby uniemozliwić ich przypadkowe wyłączenie. Co nie znaczy, że nie zdarzały się przypadki uszkodzenia ich w czasie lotu w poł wyłączone. Na samolocie AN-2 pasażer kibic złamał dżwignię w poł. wył. i samolot spadł na las.
Ten twój przełącznik kojarzy mi się z przełącznikiem iskrowników: tylko powinna być tam dźwigienka lub płaskie pokrętło, oczywiście zamontowane na stałe.
Lecz najbardziej przypomina mi zwykłą stacyjkę od np. ciągnika. Jeżeli pasuje do niej kluczyk z kulką na końcu, to najprawdopodobniej będzie to.
pozdrowienia. comet:pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 stycznia 2005, 20:07 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Już raz starałem się wyprostować że to raczej włącznik prądu na jakiś kluczyk. Tyle że nie wiem od czego.
Jak nie wiem czegoś to pytam bo przecież po to to forum - choć widzę że się bardzo ośmieszyłem z tą stacyjką :).
A Wy - koledzy z Forum - obalacie właśnie głęboko zakorzeniony w mojej głowie przez moją nieżyjącą już babcię mit o jakiejś stacyjce z samolotu. I bardzo się cieszę z tego bo nie dawało mi to spokoju.

Pozdrawiam

CZŁOWIEK - STACYJKA :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2005, 01:52 
Pytalski

Witam
Jak najbardzej zgadza się, owszem są włączniki iskrowników (to jeszcze do samolotów ze świecami zapłonowymi) z dwoma położeniami itp. ale właśnie "klucz" tkwi w słowie - trwale zamontowane - nie może być tak że element odpowiadający za pracę tak ważnego składnika jakim jest napęd może wypaść, złamać się itp. choć jakiś czas temu pamiętam w samolocie pzl mewa w trakcie lotu złamała sie dźwigienka regulacji położenia klap :) zrobiona z takiej wąskiej niby rurki, tylko że też była przytwierdzona na stałe a nie wyjmowana, dzięki zdobyczom techniki "scyzoryk" dało się obejść awarię :) i bezpiecznie wylądować. Fakt większość z nas przeoczyła mały napis Germany :) to produkcja powojenna :)

Pozdrawiam K(?)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]