Teraz jest wtorek, 14 lipca 2026, 17:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 15:06 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Widze ze to jednak prawda :( jest to okropne, wstrzasajace, niesprawiedliwe i nie wiem jeszcze jakie ....
Przykro mi ze jednak istnieja ludzie zmuszeni do pracy za taka stawke, z drugiej strony jest to wina tych ludzi ze sie godza na takie stawki...

Jednoczesnie trzeba stwierdzic ze najbardziej cierpi na tym pracodawca: jaka placa tacy pracownicy :)

ps
Argo konserwatorzy robia zlecenia prywatne na boku zawsze tak bylo i bedzie, zastanow sie czy oddal bys obraz do konserwacji do kogos kto ma wlasny warsztat czy do osoby co robi to codziennie dla Muzeum Narodowego :D:D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 16:19 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Stefan - coś mi się widzi, że mylisz zawód konserwatora zabytków z państwowym stanowiskiem konserwatora zabytków.. Ten państwowy konserwator zabytków o którym słyszałem w moim mieście to twarda sztuka, inwestorzy wieszają na nim psy bo w niczym nie popuści.. a jest nie do ruszenia, urząd miasta nie ma na niego żadnego wpływu, może tylko się dostosować do jego wymagań..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 16:53 
Książę Lynchets

superstefan napisał(a):
z drugiej strony jest to wina tych ludzi ze sie godza na takie stawki...

A zgwałcona panienka sama sobie winna, bo chodziła w mini zamiast w worku po ziemniakach...

Urzędy państwowe (a takimi są WKZty) to nie korporacje, a konserwatorzy to nie menadżerowie, żeby sobie stawki negocjowali. Jasne - mogą pójść pod Sejm, zablokować Warszawę i obrzucić :cop pradziejowymi naczyniami (w końcu i tak da się je później skleić). Wtedy litościwie nam panujący, przestraszeni rozruchów społecznych oraz chcący zdobyć te 100 głosów w następnych wyborach, nakażą wojewodom (pod nich podlegają WKZty) podwyższyć im pensję do 3000 zetów...
Pzdr,
IJ

P.S. Nie pracuję w WKZ :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 19:57 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Indiana, mialem cos innego na mysli, jezeli nagle zabraknie ludzi na to stanowisko i nikt sie za taka stawke nie zglosi sie, to da to do myslenia tym co szukaja ludzi, podonie jest na wielu uczelniach, ja sie dowiadywalem o prace na uczelini, rozmawialem z znajomymi, po szkole dostajesz 1300-1600 na lape idac na asystenta, w normalnej pracy dostajesz 4000-5000 od razu po szkole, i z tego co slyszalem to od ladnych kilku miesiecy nie sa w stanie nikogo znalezc i zaczynaja cos myslec nad stawkami :)
Starzy pracownicy odejda a nowych nie znajda, rynek sam zweryfikuje place :)
A swoja droga to ze ludzie pracuja za 1000zl miesiecznie oznacza ze im to odpowiada, dla mnie nie ma problemu zmienic pracy, moge nawet pracowac przy tasmie i mlotkiem walic w "cos tam" przez 8 godzin ,abym mial kase na jedzenie i na drobne glupoty :)

Co do konserwatorow to macie racje, pokrecilem tych od papierkologi z tymi co musza miec jakies zdolnosci manualne :) ale mysle ze ich wyoplaty sa podobne :) inaczej by fuch nie robili :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2008, 21:18 
Wielki Przełamywacz Lodów

superstefan napisał(a):
Co do konserwatorow to macie racje, pokrecilem tych od papierkologi z tymi co musza miec jakies zdolnosci manualne :) ale mysle ze ich wyoplaty sa podobne :) inaczej by fuch nie robili :)

Ooo tu się mylisz. Spece zajmujący się konserwacją zabytków zarabiają bardzo dobrze :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2008, 02:07 
Kapitan
Kapitan

konserwatorstwo- projekty, paiery, nadzor konserwatorski nad pracami remontowymi, praca w urzedzie "niskie zarobki"

konserwacja- dzialania, wygrywanie przetargow, prywatne zlecenia,
wykorzystywanie pieniedzy od wojewodzkiego konserwatora zabytkow "zacna sytuacja materialna"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2008, 15:46 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Polecam Wroclawskiego Konserwatora, bo ten to juz musi miec konkretnie smarowane,ostatnio przejezdzam obok slawnego hotelu Monopol, patrze sobie, a tu pieterko dobudowuja. Czytam sobie gazetke, a tu pisze, ze zrbia parking wielopoziomowy na miejscu schronu na pl. Nowy Targ (mimo ze to obiekt unikalny, i nie sadze zeby w ogole gdziekolwiek byl taki drugi (mowia ze jest zalany, to prawda, sami odlaczyli zasilanie od pomp)) kiedys przechodze obok wpisanego do rejestru browaru, a tam pelno Policji i strazy pozarnej pochwili pierdu i kadzie wylatuja w powietrze ! nie wiedzialem co powiedziec... Ale niebawe dowiedzialem sie ze to budowa osiedla, i niby przebudowa browaru. W centrum, 50m slownie piedziesiat metrow, od Muzeum Narodowego i Panoramy Raclawickiej niszczeje renesansowy Bastion Ceglany, dzielo Vaubena, i co? "tak konserwujemy, wycielismy krzaki". Rzeznia Miejska - do rozbiorki, pare lat temu, teraz? Centrum Handlowe Magnolia, zeby bylo smiesznie to starano sie nawiazac do architektury rzezni, a nie mogli sie z tym handelkiem w srodku zmiescic?. Generalnie pan/i konserwator stara sie udowodnic ze Wroclaw byl bardziej zniszczony podczas wojny niz to mialo miejsce.

A i jeszcze najlepsze posmarowanie, bo nic innego to nie moze byc, modernistyczny dom handlowy Renoma, mial do niedwana piekna iala okladzine z klinkierowej cegly, juz nie ma, dobudowuja wlasnie kolejne skrzydlo a okladzina bedzie zastapiona plytami metalowymi (! ! !)

KONSERWATORZE HANKE I NIEHOFF SA Z CIEBIE DUMNI

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 maja 2008, 19:25 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

witka. Widze ze jest to temat bardzo drażliwy. jak chyba dobrze zaobserwowałem temat był podtrzymywany tylko do pierwszej strony postu. Potem wywody jacy to konserwy są złe i dlaczego mi nie wolno!!! to ze to są z zasady idioci i sprzedawcze mędy to wie każdy kto choć trochę miał z nimi do czynienia. post miał za swoją inicjatywę zrobić (muzeum, spis czy cokolwiek) pokazujący bez sensowność działań konserw. wiec panie i panienki tego sie trzymajmy bo ta dyskusja nie ma sensu.

Jestem z Suwałk wiec powiem co jest na moim terenie:
nie zachowam chronologii.

Jakoś w lutym Br. miał miejsce nie codzienny wypadek, (mówili o tym w interwęcji) facet wjeżdża samochodem do czyjegoś domu, no niby oki wezmą odszkodowanie i jeszcze może jakiś większy remont sie zrobi, a tu dupsko konserwator sie pojawia i mówi ze ten budynek (drewniany) to zabytek i ludzie w zime w mróz przez ładnych pare tygodni mieszkali z dziurą w chacie aż przyszło orzeczenie konserwy jakieś półtora miecha czekali.

kilka lat temu pewien mechanik kupił( lub wydzierżawił) starą rozwalającą sie elektrownie (z 1928roku) znaczą remont i pewnie nie zgadniecie co... konserwator sie odezwał i budowa stoi od 2-3 lat. zmieniałem tam ostatnio koła i mechanik mi powiedział ze mogą tylko ingerować w wygląd wewnętrzny, budynek grozi zawaleniem lub uszkodzeniem (zważywszy na to ze stoi przy torach ) a nie można jego odrestaurować, wzmocnić i zadbać o to aby stał i służył jeszcze przez lata. niech niszczeje- ludzie przecież przyjeżdżają oglądać ruiny.

dawna już nie istniejąca hala targowa w S-kach, był to dawny budynek koszarowy zachowujący wygląd i walory carskiego budownictwa. został sbużony-powstanie tam supermarket. nie wnikałem kto za ile i za co.

i teraz coś z typu szczyt głupoty- kolega znalazł rączkę od jakiegoś sztyletu( wykonany z brązu) dał go (po znajomości) dla pani konserwator do zbadania i tyle by było zeby nie wygadał sie o tym na jednym z forum, po paru dniach przyjerzdza pani konserwator z ekipą MO w poszukiwaniu zabytków kultury, mija miesiąc rączka wraca do właściciela.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2008, 02:53 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Z przerażeniem czytam te wypociny.
Jeśli będziemy się wyzywać wzajemnie to nic nie da.
Szukania argumentów na niekompetencję ? Łatwiej raczej zastanowić się co możemy zrobić aby się połączyć.
Środowiska stojące po przeciwnych stronach (tak przyjmijmy ) mają wspólny cel.
Aby zrozumieć trzeba poznać argumenty obu stron. Przynajmniej się starać.
Nam, poszukiwaczom jest na pewno dużo łatwiej wejść na teren ,,chłopa'' i przeszukać pole (nieoficjalnie).
Niestety WKZ musi mieć zgodę na wejście bo gdyby wykopali,, dołek' i znaleźli cokolwiek a jeszcze
przy tym trafili by na wyjątkowe stanowisko to ujawnić tego by nie mogli a i podstawy do działań były by raczej mierne.
Nie ma co też tworzyć jakiejś cudnej wizji o artefaktach. Skorupy zalegają w magazynach,korytarzach czy piwnicach i nie ma gdzie to wystawiać.
Wiem że kontekst się liczy ale nie opowiadajmy o niszczeniu kontekstu na polu ornym, gdzie orka na głębokości 50cm mieli wszystko.
Jak kolega M złośliwie określił - wykrywacz chodzi po polu nie za ceramiką czy kośćmi ale za monetami, które wraz z nawozem naturalnym jest wysiewany przez pokolenia. Można sprawdzić powierzchniówką i zweryfikować barbarzyńskie ruchy.
Zaczął się okres w archeologii dający obserwatorom masę argumentów. Prace interwencyjne, ratownicze, przed inwestycyjne.
Inwestor płaci więc.... Wiem, wiem zależy to od człowieka ale z jednej strony brak gotówki a z drugiej podbijana stawka (min 20zł/m2) przez inwestora aby tylko nic nie wyszło ...
Środowisko poszukiwaczy samo piętnuje w swoich szeregach handlarzy i złodziei ale to już charakter ludzki.
Sam znam kilku archeologów, którzy, swoimi czynami obrażają swoje środowisko.
Więc po co uogólniać i obrażać ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2008, 11:01 
Główny Administrator
Główny Administrator

Weteryna :)
Jestes nowym użytkownikiem forum więc radzę przeczytać na początek dział Archeologiczny i prawny forum a dowiesz sie tam o współpracy i innych inicjatywach :)
Ten wątek powstal jako kontrpropozycja do wystawy jaka zrobili nasi oponenci próbując przedstawic nas jako złodziei i niemyslących wandali, więc Twój post jest jakby wyrwany z kontekstu :)
FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2008, 11:26 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Weteryna na boga ojca mam nadzieję że nie jesteś weterynarzem, jak ja bo znowu się posypią gromy na nieludzkich doktorów :jump :jump
chociaż treść postu na to nie wskazuje, napisz bo pałam ciekawością skąd taki nick?
P.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2008, 11:43 
Major
Major

Może chciał być weteranem, ale rejestrował się po pijaku i pomylił literki :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2008, 22:07 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

:) Nick z racji posiadanego nr p.w.z.:)
W swoim poście nie krytykuję żadnej ze stron ale jeśli przepisy się zmienią (a liczę na to ) to tak skłócone środowiska będą miały ograniczone tereny współpracy a głupio odbijana piłeczka do ograniczonego umysłowo ,,twórcy'' wystawy nie daje nadziei na przyszłość.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 września 2008, 23:35 
Główny Administrator
Główny Administrator

Nie do końca się z Tobą zgadzam.
Do tej pory to nie my atakujemy a nasza bierność wręcz zachęca drugą stronę do działania i utwierdza w przekonaniu o swojej nieomylności.
Odrobina ochłody przyda się :)
Realizujemy również inny program pt "co w hałdzie piszczy" w którym mamy zamiar pokazać ile artefaktów przecieka archeologom między palcami podczas wykopalisk tradycyjnie realizowanych.
FDJ :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 września 2008, 02:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Myślę, że warto o tym podyskutować osobiście. Może w Chrobrzu ??

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]