Teraz jest piątek, 10 lipca 2026, 01:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: ...
PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 21:31 
Pułkownik
Pułkownik

Zdecydowanie chodziło mi (chodziliśmy) na teren lotniska w okolicy Pszenna (po drodze były pola PGR-owskie - zwykle obsiane groszkiem - pycha) ... we wspomnianym basenie p.poż. nie tylko pływaliśmy, ale "wędkowaliśmy" (głównie "japońce") ... a z domu miałem nie dalej niż 1 kilometr ... pamiętam jeszcze imprezę z udziałem samolotów, szybowców i skoczków spadochronowych ... ale z jakiej okazji :que :que :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ...
PostNapisane: poniedziałek, 22 stycznia 2007, 21:33 
Pułkownik
Pułkownik

Ale tym lotniskiem na Wzgórzach Kiełczyńskich zabiłeś mi ćwieka ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 23 stycznia 2007, 00:09 
Pułkownik
Pułkownik

Gośc o nicku górnik napisał 2004-02-01 takie dwa zdania: "Jakiś czas temu dowiedziałem się ze na wzgórzach Kiełczyniskich niedaleko Świdnicy (dolny śl)znajdowało się lotnisko dla szybowców tz katapulta z której je wystrzeliwano oraz kilka hangarów z informacji jakie zdobyłem jeszcze po wojnie hangary stały . Byłem zobaczyć to miejsce i faktycznie znajdują się tam dziwne fundamenty i pozostałości." link: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_wa ... =4783#5090 Lokalizacja jest kontekstowo potwierdzona przez "Helicopters of the Third Reich". I to jest dokładnie to, o to mi chodzi.

A tak w ogóle zauważyłem, że ludnośc z Odkrywcy ponownie "odkryła" ten wątek - właściwie nie dziwi zważywszy na nazwę instytucji. Dzielnie pisali nowe posty po półtorarocznej przerwie do początku grudnia zeszłego roku, ja jednak już nawet nie pamiętam jak tam się logowac (i chyba nie chcę pamiętac). Teraz jestem tu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 listopada 2007, 21:40 
Szeregowy
Szeregowy

Witam
W tym spisie jet troche niescisłości (zresztą duzo ich podali uzytkownicy O.). Może warto bylo by zaktualizować spis?

Jesli byłbyś zainteresowany to odsyłam tez do serwisu militarnego - tam p.A.Pawlak rozpracował lotniska na terenie Polski 1946-2006.

Co do DOL`i to w Polsce mamy ich 21 choc inni dopatrują sie ich 23 (dwa domniemane)
1 Łomża
2 Kliniska
3 Wrzesnia
4 Słupia k Debrzna
5 Łobodno/Ostrowy rudniki/
6 Mostowo
7 Komorniki Środa Śląska
8 Leszno - Rydzyna
9 Dębnica Kaszubska
10 Granowo k Grodziska Wlkp
11 Chociw A1
12 Rososzyca
13 Rumia k Gdyni
14 Wielbark k/Malborka
15 Brzezie
16 Jarosławiec
17 Koronowo
18 Lipniki
19 Łukęcin k Pobierowa
20 Machliny k/Nadarzyc
21 Mieszkowice

żródlo - serwis militarny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 listopada 2007, 22:57 
Pułkownik
Pułkownik

Dzięki, ale poszukuję informacji o lotnisku w Świdnicy, a nie o DOLach. Lotniska powojenne też mnie nie interesują, tylko Luftwaffe na terenie Polski. Spisu aktualizował nie będę, bo nie leży to obecnie w moim interesie. A co do DOLi, to obecnie utrzymywany jest tylko jeden, na utrzymanie pozostałych nie ma funduszy. Ten ostatni to Kliniska, a informacja pochodzi z Dowództwa Sił Powietrznych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Lotnisko Świdnica (Schweidnitz)
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 23:59 
Chorąży
Chorąży

Korup napisał(a):
Poszukuję kontaktu z mieszkańcami Świdnicy w materii lotniska znajdującego się przed wojną w okolicach miasta (nie w Przennie wbrew pozorom).

Jeśli jest(było?) takie miejsce na Wzgórzach Kiełczyńskich to mogło to być tylko na wzniesieniu po lewej stronie u wylotu z Krzczonowa.
Nawet teraz jest tam lądowisko dla mniejszych samolotów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 czerwca 2009, 23:00 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Hirschberg.....N50 54 00 E15 47 10.....= Grunau, Jelenia Góra

Witam,

Tu są dwa błędy. Grunau to jednak chyba nie jest to samo, co Jelenia Góra i mamy to omówione w innym wątku. Ale głównie to Hirschberg nie równa się Grunau, jak to jest napisane powyżej. Hirschberg to Hirschberg, a Grunau to Grunau. Lotnisko Hirschberg leżało 5 km od lotniska Grunau. Fakt, był to jeden kompleks szkoleniowy, ale żadną miarą nie da się postawić znaku równości pomiędzy Hirschbergiem a Grunau. W Grunau odbywało się podstawowe szkolenie szybowcowe w szybowcach typów Grunau G 9 Schädelspalter oraz Zögling, natomiast w Hirschbergu odbywało się zaawansowane szkolenie szybowcowe, w tym kursy holu za samolotem, a używano tam szybowców Grunau Baby.

Pozdrowienia

C.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 00:20 
Pułkownik
Pułkownik

Szanowny Kolego,
Masz absolutną rację. No, może typów szybowców wymieniłbym nieco więcej, ale to nie ma znaczenia. Zwracam Twoją uwagę na wątek viewtopic.php?t=36218&start=84 a dokładnie na post niżej podpisanego, w którym Zwracam się do Was z apelem o powstrzymanie się od rozpowszechniania mojego „roboczego zestawienia lotnisk Luftwaffe w Polsce 1939-1945”. Proszę także o nie traktowanie go całkiem serio.
oraz W zestawieniu zawarłem kilka (4-5) informacji przeinaczonych celowo, aby sprawdzić w jakim stopniu mogę liczyć na wiedzę i pomoc forumowiczów. W dwóch wypadkach okazało się, że błąd szybko wychwycono, a w pozostałych sprostowanie nie pojawiło się do dziś.
Gratuluję Ci wiedzy na temat Grunau i Jeleniej Góry - ani jedno nie doczekało się żetelnego opracowania. Widziałem Twój post z wątku viewtopic.php?t=36218&start=96 i wiem, iż lotniska z Twojego rejonu nie są Ci obce, ale błagam daj już spokój temu spisowi! Ten wątek nie jest tylko po to, aby zadawać pytania i snuć wątpliwości, ale także ewentualnie podzielić się posiadaną wiedzą, do czego szczerze Cię namawiam. Skrobnij kilka słów o Grunau i Hirschberg, a może też o Alt Kemnitz? Może dysponujesz jakimiś zdjęciami historycznymi, lub współczesnymi obiektów historycznych? Może masz jakieś szkice lotnisk, lub sam takowe nakreślisz? Gorąco zachęcam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 5 czerwca 2009, 18:34 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dzień dobry! :)

Prostuję kilka drobnych nieporozumień. Ja tej listy nie rozpowszechniam i nic nie wiedziałem o apelu, aby dać tej liście już święty spokój. W ogóle nic z tą listą nie robię, bo nie tropię śladów tych wszystkich lotnisk. Prawdę mówiąc mało mnie ta lista interesuje. Interesowałaby mnie bardzo tylko w jednym wypadku - gdyby były dostępne dane na temat tego, ilu późniejszych alianckich pilotów wojskowych wyszkoliło się na szybowcach w Nationalsozialistische Fliegerkorps, bo przypadki takie były i wspomniana przeze mnie gdzie indziej panna Mary nie jest panną samotną pod tym względem, bo nawet byli tacy Amerykanie. Nie pochodzę też z okolic Jeżowa lub Jeleniej Góry, a jestem warszawianinem "od zawsze".

Zdjęcia z lotniska Grunau z sierpnia 1939 r. mam tylko dwa i to wyjątkowo marne. O jakiejś garści ciekawostek z Grunau pomyślę.

Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]