Teraz jest wtorek, 7 lipca 2026, 08:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 września 2009, 22:38 
Generał Broni
Generał Broni

Właśnie może ktoś z uczestników zda relację ..cholernie chciałem tam być bo z Edim bliżej niż z Polski ale praca nie pozwoliła :wq

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 września 2009, 01:11 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Super atmosfera i organizacja , profesjonalne podejście organizatorów ,
całodniowa pomoc archeologów , nikt tam Cię nie traktuje jak złodzieja
oraz idioty , lodziarz jeżdzący po polach to chyba dobry przykład że tam
naprawdę poszukiwacze mają dobrze , ale wróćmy do samego Rally ,
więc mieliśmy do dyspozycji teren ok. 2 km na 3 km , 19 pól , woziły nas tam za funciaka
lokalne dzieciaki na quadach , wszędzie toitoi , pełna kultura , o 9 rano sygnał do szukania
i ok 1500 ludzi w większości "working class" zaczeło przeszukiwać teren ,

Pierwszego dnia hitem okazało się pole nr. 7 , skąd wylazło parę setek rzymskich monet ,
ogólnie już pierwszego dnia archeolodzy zanotowali zgłoszenie 700 monet (rzymki i hammerki)
do hitów można zaliczyć złote średniowieczne pierścienie , złamany złoty torques ,
i setki innych dziwnych rzeczy , kto chce to sobie w necie znajdzie opisy , relacje itp.

Następnego dnia znaleziono na polu saksoński pochówek , pacjent leżał na 40 cm ,
posiadał wielką brązowo /srebrno / złotą broszę wysadzaną rubinami ? masakra.. :)

My jako Polnische banditen mieliśmy swoje obozowisko , gdzie się wszyscy integrowali
przy bimbrze , wodzie na myszach i innych truciznach , wzystko zagryzając Polnische wurst.
Bo angielskie jedzenie to jakaś pomyłka. ;)

a to moje fanciki , 3 fibule w type "colchester brooch" , rzymska szpila , zapinka podkowiasta ,
saksońskie zakończenie paska , rzymski fingel , jakieś saksońskie klamerki , farthing Henryka III ,
jakieś zdechłe rzymki , trochę rzymskiej ceramiki , a na to wszystko do każdej rzeczy papier zgłoszenia
do archeo , z opisem , numerem zarejestrowania i adnotacją o zwrocie znalazcy , więc fanty są
moją własnością i mogę z nimi robić co chcę , nie są znalezione w Polsce więc jak się domyślacie
za handel / posiadanie itp policja , archeo i WKZ mogą mnie cmoknąć w pompę. :)

Ogólnie super zabawa i mam zamiar częściej latać na Wyspy kopać , jedni jeżdzą na szoping
a ja będę tam sobie legalnie kopał i śmiał się z polskiego zacofania we wszelakich kwestiach.

:)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 września 2009, 11:28 

Świetny zlot i jeszcze raz bardzo dziękuję Wszystkim za przybycie :) Bardzo bym chciał żeby był to kolejny mały kroczek na drodze do zmiany prawa w Polsce :1
Fotorelacje znajdziecie tu:
http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewt ... 5612#25612

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 września 2009, 15:19 
Specjalista
Specjalista

kuba_gd napisał(a):
(...)więc fanty są moją własnością i mogę z nimi robić co chcę , nie są znalezione w Polsce więc jak się domyślacie za handel / posiadanie itp policja , archeo i WKZ mogą mnie cmoknąć w pompę. :) (...)

Coz, pozostal jeszcze maly drobiazg, mianowicie przepisy... brytyjskie :)
Art. 51. "Treasure Act" (wg tlumaczenia wrzuconego na forum przez FDJ-a :1) stanowi bowiem iz: "Zaleca się przechowywanie wraz z obiektem ewidencji ustaleń koronera i dokumentacji zbycia obiektu. Osoba, której zwrócono obiekty zgodnie z opisaną wyżej procedurą, może w braku bezpośrednich uzasadnionych roszczeń zbyć obiekty w sposób, jaki wybierze. Jednak wywóz za granicę tego rodzaju obiektów wymaga zezwolenia wydanego przez Ministerstwo Kultury, Środków Przekazu i Sportu. Formularze wniosków o zezwolenie na wywóz (eksport) udostępnia Zespół ds. Dziedzictwa Kulturowego w Ministerstwie Kultury, Środków Przekazu i Sportu (...)" :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 września 2009, 16:19 

asdic321 napisał(a):
kuba_gd napisał(a):
(...)więc fanty są moją własnością i mogę z nimi robić co chcę , nie są znalezione w Polsce więc jak się domyślacie za handel / posiadanie itp policja , archeo i WKZ mogą mnie cmoknąć w pompę. :) (...)

Coz, pozostal jeszcze maly drobiazg, mianowicie przepisy... brytyjskie :)
Art. 51. "Treasure Act" (wg tlumaczenia wrzuconego na forum przez FDJ-a :1) stanowi bowiem iz: "Zaleca się przechowywanie wraz z obiektem ewidencji ustaleń koronera i dokumentacji zbycia obiektu. Osoba, której zwrócono obiekty zgodnie z opisaną wyżej procedurą, może w braku bezpośrednich uzasadnionych roszczeń zbyć obiekty w sposób, jaki wybierze. Jednak wywóz za granicę tego rodzaju obiektów wymaga zezwolenia wydanego przez Ministerstwo Kultury, Środków Przekazu i Sportu. Formularze wniosków o zezwolenie na wywóz (eksport) udostępnia Zespół ds. Dziedzictwa Kulturowego w Ministerstwie Kultury, Środków Przekazu i Sportu (...)" :nicnie

Niedopełnienie formalności , ale sam sposób wejścia w posiadanie oraz dokumentacja nie podpada pod zapisy
Konwencji Maltańskiej więc pozostaje kwestia wykroczenia która może być ścigana tylko na wyraźne żądanie strony brytyjskiej.

Przepisy w stosunku do przedmiotów o wartości ok. 2-4 funtów (ceny ebay) są martwe i nikt nie zajmuje się kontrolowaniem
obrotu tymi odpadkami , nawet brytyjskie muzea sprzedaja na ebayu jakies starożytne śmieci i dołączają tylko certyfikat oryginalności
nie ma problemów z wysyłką do PL i nie dostaje się razem z taką przesyłką żadnej zgody z Zespołu ds.itp itd.

:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 września 2009, 16:31 

Troszkę tu pomieszano pojęcia, co nie dziwi bo cytuje się złe tłumaczenie nie tego aktu co trzeba. Powyższe przepisy tyczą się "skarbów" a nie artefaktów historycznych.
By zasłużyć na miano skarbu w Anglii, Walii i Północnej Irlandii (Szkocja ma odmienne przepisy) przedmiot musi spełniać następujące warunki:

- Nie jest monetą ale conajmniej 10% zawartości (według wagi) jest ze złota lub srebra.
- Jest jedną z conajmniej dwóch monet znalezionych w tym samym miejscu z których 10% zawartości jest ze złota lub srebra.
- Jest jedną z conajmniej 10 monet znalezionych w tym samym miejscu.
- Przedmiot lub przedmioty wykonane są z cennych metali, zostały celowo zakopane z intencją odzyskania (w tej kategorii zakopane przedmioty wotywne nie są skarbem chyba, że są ze złota lub srebra) i nie można znaleźć ich właścicieli lub spadkobierców.

Takich akurat w naszej grupie nie było ;)
A ogolnie jest dokładnie jak napisał Kuba, czyli monet i różnego rodzaju artefaktów można za niewielkie kwoty kupować na kilogramy i to całkowicie legalnie od archeologów lub kolekcjonerów..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 września 2009, 18:40 
Specjalista
Specjalista

Dobrze juz, dobrze! Ja tylko z troski o zdrowie kuby_gd! :)
Jesien za pasem, za chwile przymrozki a on non-stop z ta pompa wystawiona na prawo i lewo do cmokania! Toz przeziebienie zlapac gotow jak amen w pacierzu! :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 września 2009, 19:36 
Moderator
Moderator

:) no i da się :) - a Sosopodobni sraczki z nerwów dostaną :666...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 września 2009, 20:08 
Generał Broni
Generał Broni

idol napisał(a):

Ciekawe co na to nasz naczelny " przełamywacz lodów " ;) - zaraz wyskoczy nam tu ze swoim widzeniem świata
hehe :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 września 2009, 21:54 
Moderator
Moderator

idol napisał(a):

Niektore szczegolnie zlosliwe i uporczywe sraczki koncza sie zejsciem pacjenta ..... czyli jest jednak pewna nadzieja :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 09:31 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

[quote="Van Worden"]Troszkę tu pomieszano pojęcia, co nie dziwi bo cytuje się złe tłumaczenie nie tego aktu co trzeba. Powyższe przepisy tyczą się "skarbów" a nie artefaktów historycznych.
By zasłużyć na miano skarbu w Anglii, Walii i Północnej Irlandii (Szkocja ma odmienne przepisy) przedmiot musi spełniać następujące warunki:

- Nie jest monetą ale conajmniej 10% zawartości (według wagi) jest ze złota lub srebra.
- Jest jedną z conajmniej dwóch monet znalezionych w tym samym miejscu z których 10% zawartości jest ze złota lub srebra.
- Jest jedną z conajmniej 10 monet znalezionych w tym samym miejscu.
- Przedmiot lub przedmioty wykonane są z cennych metali, zostały celowo zakopane z intencją odzyskania (w tej kategorii zakopane przedmioty wotywne nie są skarbem chyba, że są ze złota lub srebra) i nie można znaleźć ich właścicieli lub spadkobierców.

np taki (wiadomosc z dzis)
http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/staf ... 272058.stm

n.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 11:59 

Tak, to absolutna rewelacja :o Informacja po polsku i fotki skarbu tu: http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewt ... 5697#25697

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]