|
Super atmosfera i organizacja , profesjonalne podejście organizatorów ,
całodniowa pomoc archeologów , nikt tam Cię nie traktuje jak złodzieja
oraz idioty , lodziarz jeżdzący po polach to chyba dobry przykład że tam
naprawdę poszukiwacze mają dobrze , ale wróćmy do samego Rally ,
więc mieliśmy do dyspozycji teren ok. 2 km na 3 km , 19 pól , woziły nas tam za funciaka
lokalne dzieciaki na quadach , wszędzie toitoi , pełna kultura , o 9 rano sygnał do szukania
i ok 1500 ludzi w większości "working class" zaczeło przeszukiwać teren ,
Pierwszego dnia hitem okazało się pole nr. 7 , skąd wylazło parę setek rzymskich monet ,
ogólnie już pierwszego dnia archeolodzy zanotowali zgłoszenie 700 monet (rzymki i hammerki)
do hitów można zaliczyć złote średniowieczne pierścienie , złamany złoty torques ,
i setki innych dziwnych rzeczy , kto chce to sobie w necie znajdzie opisy , relacje itp.
Następnego dnia znaleziono na polu saksoński pochówek , pacjent leżał na 40 cm ,
posiadał wielką brązowo /srebrno / złotą broszę wysadzaną rubinami ? masakra.. :)
My jako Polnische banditen mieliśmy swoje obozowisko , gdzie się wszyscy integrowali
przy bimbrze , wodzie na myszach i innych truciznach , wzystko zagryzając Polnische wurst.
Bo angielskie jedzenie to jakaś pomyłka. ;)
a to moje fanciki , 3 fibule w type "colchester brooch" , rzymska szpila , zapinka podkowiasta ,
saksońskie zakończenie paska , rzymski fingel , jakieś saksońskie klamerki , farthing Henryka III ,
jakieś zdechłe rzymki , trochę rzymskiej ceramiki , a na to wszystko do każdej rzeczy papier zgłoszenia
do archeo , z opisem , numerem zarejestrowania i adnotacją o zwrocie znalazcy , więc fanty są
moją własnością i mogę z nimi robić co chcę , nie są znalezione w Polsce więc jak się domyślacie
za handel / posiadanie itp policja , archeo i WKZ mogą mnie cmoknąć w pompę. :)
Ogólnie super zabawa i mam zamiar częściej latać na Wyspy kopać , jedni jeżdzą na szoping
a ja będę tam sobie legalnie kopał i śmiał się z polskiego zacofania we wszelakich kwestiach.
:)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|