Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 22:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Witam!
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 00:03 
Szeregowy
Szeregowy

Jestem tu nowy wiec wypada sie przywitac :)
Raczej czesciej bede sie pytal niz doradzal, ale pewnie z czasem sie to zmieni.
Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 00:21 
Kapitan Petersen

Witaj na pokładzie.

Napisz parę słów o swoim awatarze (co to za herb/godło, co symbolizuje?), czym się interesujesz, no i czy szukasz z wykrywaczem, czy bez, czy też pasjonujesz się niejako teoretycznie przeszłością...

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 00:59 
Szeregowy
Szeregowy

no coz moje poszukiwania ograniczaja sie glownie do allegro i kursow na gieldy staroci. zreszta dosc niedawno odkrylem moje nowe pasje: monety zastepcze - (tylko 10) oraz "male porcelanki" (monety, medale i odznaki WHW). poki co wszystkiego raptem kilkadziesiat sztuk wiec mam szeroki wybor. a moj awatar? po prostu herb miesciny skad pochodze - taki internetowy "korzen" ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 08:33 
Moderator
Moderator

Posen? to gdzieś na terytoriach okupowanych przez Trzecią Rzeszę?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 08:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam z POZNANIA :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 października 2005, 18:48 
Szeregowy
Szeregowy

mirek napisał(a):
Posen? to gdzieś na terytoriach okupowanych przez Trzecią Rzeszę?

to 3 rzesza jeszcze cos okupuje? ;)
widocznie jakies inne Posen - moje jest w Wielkim Xiestwie Poznańskim.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 2 listopada 2005, 20:49 
Szeregowy
Szeregowy

fajnie jest tak dzieli sie historie na dobra i zla, polska i niemiecka. pewnie to sie sprawdza w w kongresowce, znacznie gorzej jest z terenami pogranicza. zycze szczescia w leczeniu slazakow z ich postniemieckiej gwary lub usuwaniu niemieckich nalecialosci z tradycji kaszubskiej. wiec dla patrzacych na historie przez pryzmat hansa klosa wyjasniam: Posen to nazwa miasta z czasow w ktorych powstawal etos gospodarnosci i solidnosci poznanskiej, cechy wyznaczniki Wielkopolskosci tj. pracowitosc i uczciwosc ksztaltowaly sie to na wzor cnot niemieckich ewnagelikow a jednoczesnie w opozycji do pruskiej tradycji. Pewnie, ze mozna tworzyc nowa historie, mozna nawet okreslic bamberskich osadnikow jako praslowian, ktorzy wrocili na lono macierzy - tylko po co? To dobre dla ciemnych mas. Dlaczego mam wiec sie wstydzic nazwy miasta z tamtych czasow? Miasta, ktore zreszta nigdy nie zatracilo polskiego charakteru; Wlk X. Poznanskie to tez twor niemiecki. Tylko co z tego? A ze moja prababcia jezdzila do Posen (Pozen jak kto woli) to juz fakt.
Rozumiem, ze konsekwencja w dzialaniu tym bardziej wymaga, zeby wszelkie pozostalosci nazizmu na ziemiach polskich zostaly unicestwione. wyjasnijcie mi wiec dzielni forumowicze jak walczycie z pozostalosciami faszyzmu typu moneta lub pocztowka o brzydkiej, antypolskiej tresci. tylko zamazujecie napisy i symbolike czy od razu to swinstwo niszczycie? Granica miedzy ksenofobia a patriotyzmem jest plynna - ale chyba od pasjonatow historii mozna wiecej wymagac, niz od sympatykow neokomunistycznej partii paradujacej w bialoczerwonych krawatach. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2005, 12:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No jasne. Wg. tego co piszesz, powinniśmy na Gniezno mówić GNIEZDNO. Czemu nie? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2005, 12:55 
Moderator
Moderator

Wszystko pięknie Zandarm, ale żyjesz tu i teraz. A obecnie Twoje miasto nazywa się Poznań i żadne względy historyczne tego nie zmienią. Nikt tutaj nie wydrapuje swastyk ze znaczków pocztowych, bo nikt nie zamierza walczyć z historią (no dobra, może dwóch, trzech by się znalazło :) ). Rubryka "skąd" ma po prostu służyć poinformowaniu innych gdzie mieszkasz, nie manifestowaniu swojego umiłowania historii. To można zrobić w inny sposób.
Nie zrozum mnie źle, nie próbuję Cię atakować. Ale może zechcesz to jeszcze przemyśleć.
Pozdrawiam
Renald z Górnego Śląska (albo jak wolisz Oberschlesien :) )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2005, 20:09 
Szeregowy
Szeregowy

Jestem wyrozumialy, jest mi obojetnie co wpiszecie w rubryke "skad" - mozecie byc nawet z Варшавы - dla mnie tego typu informacja jest rowniez czytelna. Dodam tylko, ze w regulaminie forum nie znalazlem zadnych ograniczen co do wpisywanych nazw geograficznych - bo przeciez Posen nie propaguje zadnych tresci faszystowskich itp. Dlatego pozostane przy swoim Posen tym bardziej, ze w moim wypadku wpis Poznań równiez nie jest zgodny z prawda. Mam nadzieje, ze moj nick (a moze miano?) zadowolil wszystkich forumowiczow-purystow?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2005, 20:25 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .
Nie chce dolewac oliwy do ognia ktorejkolwiek ze stron . Pochodze ze Slaska ( gorny Slask ) , "moje" miasteczko nazywalo sie kiedys Oberglogau ... bylo minelo . Teraz mieszkam w Moguncji ... stwierdzicie , ze takiego miasta nie bylo , nie ma i zapewne (?) nie bedzie w Polsce - macie racje bo obecnie mieszkam w Niemczech, w miescie Mainz .
- z jednej strony moglbym popisac wszystko po niemiecku bo nikt tego nie zabrania .
- moglbym ( co tez zrobilem ) napisac wszystko po polsku bo tego kultura "wymaga" by na polskim forum pisac po polsku ( wyjatki oczywiscie sa - koledzy , ktorzy nie wladaja biegle polska mowa ) .
- jednak ... poszukiwanieskarbow.com zaznacza , ze nie jest to forum tylko i wylacznie polskie czy polskojezyczne

Uwazam , ze jedna strona ( "konfliktu" ) powinna uszanowac wole drugiej strony a druga strona powinna wziasc ( niekoniecznie spelnic ) pod uwage oczekiwania wiekszosci .
Sadze , ze akurat ten temat dyskusji nie powinien byc kontynuowany .

Pozdrawiam - Piotr <piwo>[/u]

Ostatnio edytowano czwartek, 3 listopada 2005, 20:40 przez saper3791, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2005, 20:48 
Moderator
Moderator

Zandarm napisał(a):
fajnie jest tak dzieli sie historie na dobra i zla, polska i niemiecka. pewnie to sie sprawdza w w kongresowce, znacznie gorzej jest z terenami pogranicza. zycze szczescia w leczeniu slazakow z ich postniemieckiej gwary lub usuwaniu niemieckich nalecialosci z tradycji kaszubskiej. wiec dla patrzacych na historie przez pryzmat hansa klosa wyjasniam: Posen to nazwa miasta z czasow w ktorych powstawal etos gospodarnosci i solidnosci poznanskiej, cechy wyznaczniki Wielkopolskosci tj. pracowitosc i uczciwosc ksztaltowaly sie to na wzor cnot niemieckich ewnagelikow a jednoczesnie w opozycji do pruskiej tradycji. Pewnie, ze mozna tworzyc nowa historie, mozna nawet okreslic bamberskich osadnikow jako praslowian, ktorzy wrocili na lono macierzy - tylko po co? To dobre dla ciemnych mas. Dlaczego mam wiec sie wstydzic nazwy miasta z tamtych czasow? Miasta, ktore zreszta nigdy nie zatracilo polskiego charakteru; Wlk X. Poznanskie to tez twor niemiecki. Tylko co z tego? A ze moja prababcia jezdzila do Posen (Pozen jak kto woli) to juz fakt.
Rozumiem, ze konsekwencja w dzialaniu tym bardziej wymaga, zeby wszelkie pozostalosci nazizmu na ziemiach polskich zostaly unicestwione. wyjasnijcie mi wiec dzielni forumowicze jak walczycie z pozostalosciami faszyzmu typu moneta lub pocztowka o brzydkiej, antypolskiej tresci. tylko zamazujecie napisy i symbolike czy od razu to swinstwo niszczycie? Granica miedzy ksenofobia a patriotyzmem jest plynna - ale chyba od pasjonatow historii mozna wiecej wymagac, niz od sympatykow neokomunistycznej partii paradujacej w bialoczerwonych krawatach. ;)

no, no, co za argumentacja! :1 zakładam, że na trzeźwo tego nie pisałeś :)

Ciągle jednak uważam, że używanie niemieckich nazw miejscowośći to wynik jakis kompleksów, taniego pozerstwa lub zadurzenia niezdrowa ideologią. Sam zajmuję sie pograniczem od lat i dla uniknięcia podobnych kłótni staram się używać aktualnie obowiązującego nazewnictwa miast czy wsi. Rozumiem jak jakiś starszy autochton używa starych nazw miejscowości, w których sie urodził, wychował lub do których przywykł; szczególnie jesli chodzi o takie miejsca jak Wrocław-Breslau, Stettin-Szczecin czy Lwów-Lviv, Vilnius-Wilno, etc. Ale wkurza mnie jak jakiś szczeniak na polskim forum używa Posen dla opisania Poznania, czy Premyshl do opisania Przemysla. Jeśli granica pomiędzy ksenofobią a patriotyzmem jest płynna, to równie płynna jest granica pomiędzy pozowaniem na proniemieckiego poznaniaka a rewizjonizmem.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]