Teraz jest wtorek, 13 stycznia 2026, 01:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Będziny-osiedle przy ruinach......
PostNapisane: sobota, 4 marca 2006, 23:08 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Projekt atrakcyjnego osiedla w Chęcinach
Pięknie położone osiedle domków jednorodzinnych z bazą turystyczną ma powstać na południowych stokach Góry Zamkowej w Chęcinach. Inwestor ma już projekt i grunt. Zbocze góry, między ruinami średniowiecznego zamku a miejscowością Podzamcze, wydaje się wręcz wymarzone na takie osiedle.

Nasłonecznione, ze wspaniałymi widokami i dobrą komunikacją, bo tuż obok drogi krajowej nr 7. Projekt budowy osiedla 240 domków przedstawiła na wtorkowej sesji chęcińskim radnym Firma Handlowa Terra s.c. z Opola. Opolanie kupili już 30 ha gruntu od Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej. Mają też wizję architektoniczną przygotowaną przez firmę Team s.c. z Buska. Teraz chcą, aby radni zgodzili się na przekształcenie gruntów z rolniczych na budowlane.

- Co tu dużo mówić, projekt bardzo mi się podoba. Uważam, że przyniesie mieszkańcom i gminie wiele korzyści - mówi Witold Pobocha, burmistrz Chęcin.

RESZTA NA http://www.wici.info/modules.php?name=N ... e&sid=1339
Całe szczęście, że wojewódzki konserwator się nie zgodził wielki PLUS dla konserwatora.
Jeszcze słyszałem, że Wawel mają osr.. (sory za wyrażenie) jakimiś pawilonami handlowymi.
Nie wiem, ale wydaje mi się, że głupota a raczej bezmyślność powinna być karalna.

Dawno dawno temu przyjemnie było sobie siąść prze pomniku gen. "Waltera" cisza spokój, można było sobie wyobrazić klimat całego zajścia z 47 roku a teraz to miejsce jest tylko miejscem takim samym jak każde inne pozbawione uroku , tajemnicy.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Będziny-osiedle przy ruinach......
PostNapisane: niedziela, 5 marca 2006, 22:57 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

papilion napisał(a):
Dawno dawno temu przyjemnie było sobie siąść prze pomniku gen. "Waltera" cisza spokój, można było sobie wyobrazić klimat całego zajścia z 47 roku a teraz to miejsce jest tylko miejscem takim samym jak każde inne pozbawione uroku , tajemnicy.....

Co do osiedla masz zapewne rację.
Jednak zaduma nad wydarzeniami z 1947 roku i losem niejakiego bandyty Świerczewskiego....Urok tego....
Jedź do Baligrodu, jeśli takie masz UROKI.....Będziesz bliżej miejsca zdarzenia.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]