kojak napisał(a):
przejazdem widziałem ten cmentarz. ale mnie nasuwa sie pytanie, dlaczego te obiekty niszczeją?? dlaczego <b><font>błąd ortograficzny!!!</font></b> to taki dziwnie mentalny naród? dlaczego nie zadbamy o to? jest wiele taki cmentarzy w <b><font>błąd ortograficzny!!!</font></b>. i radzieckich i niemieckich. rozumiem owszem ze byli zli i dobrzy ale czemu nie uszanujemy ich pamieci. niedaleko mnie jest grób, <b><font>błąd ortograficzny!!!</font></b>... stoi krzyż czasem wlasciciel posesji zapali znicz, a ja gdy tam przejeżdzam to zawsze mysle o tym biedaku ktory <b><font>błąd ortograficzny!!!</font></b> na obcej ziemi bo 2 wariatów chcialo ze soba walczyc. rozumiem ze byli ss-mani ktorzy byli zli ale byli tez dobrzy. wiec zadbajmy o to to sa swoiste pomniki. a na tych zdjeciach gdy je ogladam widze rysunki na postumentach wiem ze to robia moi rówieśnicy i jest mi wstyd za to ze nie potrafia tego uszanowac...
Niszczeją, bo mamy ważniejsze sprawy niż zajmowanie się grobami ludzi, którzy do nas strzelali. Niech sie Rosjanie zajmuja grobami swoich żołnierzy - na razie robia łaskę żebyśmy za własne pieniądze budowali u nich cmentarze dla tych naszych, których tam pomordowali. Jestem wrogiem wandalizmu - to inna sprawa - ale niechże sobie rdzewieją ich T-34 na pomnikach a cmentarz zarasta chwastami jak nasze cmentarze na Ukrainie, na Białorusi, w Rosji (gdzie najszęściej nawet cmentarzy nie ma, tylko chwasty).... smutne to, bo wielu ich żołnierzy to takie same ofiary Hitlera i Stalina jak nasi, ale nie popadajmy w przesadę - jest kupa ważniejszych zabytków, które wymagają natychmiastowych inwestycji i tak naprawdę to szkoda marnować ograniczone z różnych stron środki na restaurowanie grobów "wyzwolicieli"...