Teraz jest piątek, 14 listopada 2025, 06:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cmentarz Oficerów Armii Radzieckiej
PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2006, 16:42 
Kapral
Kapral

Wczoraj odwiedzilem cmentarz oficerow Armii Radzieckiej przy ul. Karkonoskiej we Wrocławiu. Przy wejsciach bocznych znajduja sie dwa
t-34/85, a przy bramie glownej stoja dwie armaty zis-3. Ponizej przedstawiam fotki z tego miejsca.
Pozdrawiam

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2006, 18:27 
Generał Broni
Generał Broni

przejazdem widziałem ten cmentarz. ale mnie nasuwa sie pytanie, dlaczego te obiekty niszczeją?? dlaczego polacy to taki dziwnie mentalny naród? dlaczego nie zadbamy o to? jest wiele taki cmentarzy w polsce. i radzieckich i niemieckich. rozumiem owszem ze byli zli i dobrzy ale czemu nie uszanujemy ich pamieci. niedaleko mnie jest grób, niemca... stoi krzyż czasem wlasciciel posesji zapali znicz, a ja gdy tam przejeżdzam to zawsze mysle o tym biedaku ktory błąd ortograficzny!!! na obcej ziemi bo 2 wariatów chcialo ze soba walczyc. rozumiem ze byli ss-mani ktorzy byli zli ale byli tez dobrzy. wiec zadbajmy o to to sa swoiste pomniki. a na tych zdjeciach gdy je ogladam widze rysunki na postumentach wiem ze to robia moi rówieśnicy i jest mi wstyd za to ze nie potrafia tego uszanowac...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2006, 18:43 
Kapral
Kapral

Kojak zgadzam sie z toba w 100%. Cmentarz delikatnie mowiac jest zaniedbany. Ponizej przedstawiam fotki z okresu jego swietnosci.

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2006, 20:15 
Moderator
Moderator

kojak napisał(a):
przejazdem widziałem ten cmentarz. ale mnie nasuwa sie pytanie, dlaczego te obiekty niszczeją?? dlaczego <b><font>błąd ortograficzny!!!</font></b> to taki dziwnie mentalny naród? dlaczego nie zadbamy o to? jest wiele taki cmentarzy w <b><font>błąd ortograficzny!!!</font></b>. i radzieckich i niemieckich. rozumiem owszem ze byli zli i dobrzy ale czemu nie uszanujemy ich pamieci. niedaleko mnie jest grób, <b><font>błąd ortograficzny!!!</font></b>... stoi krzyż czasem wlasciciel posesji zapali znicz, a ja gdy tam przejeżdzam to zawsze mysle o tym biedaku ktory <b><font>błąd ortograficzny!!!</font></b> na obcej ziemi bo 2 wariatów chcialo ze soba walczyc. rozumiem ze byli ss-mani ktorzy byli zli ale byli tez dobrzy. wiec zadbajmy o to to sa swoiste pomniki. a na tych zdjeciach gdy je ogladam widze rysunki na postumentach wiem ze to robia moi rówieśnicy i jest mi wstyd za to ze nie potrafia tego uszanowac...

Niszczeją, bo mamy ważniejsze sprawy niż zajmowanie się grobami ludzi, którzy do nas strzelali. Niech sie Rosjanie zajmuja grobami swoich żołnierzy - na razie robia łaskę żebyśmy za własne pieniądze budowali u nich cmentarze dla tych naszych, których tam pomordowali. Jestem wrogiem wandalizmu - to inna sprawa - ale niechże sobie rdzewieją ich T-34 na pomnikach a cmentarz zarasta chwastami jak nasze cmentarze na Ukrainie, na Białorusi, w Rosji (gdzie najszęściej nawet cmentarzy nie ma, tylko chwasty).... smutne to, bo wielu ich żołnierzy to takie same ofiary Hitlera i Stalina jak nasi, ale nie popadajmy w przesadę - jest kupa ważniejszych zabytków, które wymagają natychmiastowych inwestycji i tak naprawdę to szkoda marnować ograniczone z różnych stron środki na restaurowanie grobów "wyzwolicieli"...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 czerwca 2006, 22:00 
Generał Broni
Generał Broni

z twojego postu wnioskuje ze dzielisz ludzi na gorszych i lepszych. sory ale według mnie to jest miejsce spoczynku nie ważne czy to był polak rosjanin czy niemiec czy inni czy ty chciał byś być pochowany gdzies w lesie? lub na niszczejącym cmentarzu?? sory bo ja nie. a co do cmentarzy w rosji białorusi czy gdzieś indziej to smutne ale ja wychodze z zasady ze trzeba dawać przykład. nie musisz sie ze mną zgadzać.
pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 czerwca 2006, 11:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

Może komuś się nie spodoba to co napiszę, ale mi się bardziej podoba taki zarośnięty cmentarz. Bardziej parkowo i przytulnie. Wole jak jest więcej zieleni niż las betonowych nagrobków. Cmentarz powinien być miejscem pamięci dla tych, którzy tam leżą. A większość "ruskich" cmentarzy było tworzonych jako miejsca pompatycznego kultu dla wspaniałej "wyzwolicielskiej" armii czerwonej.

P.S.
Na tym cokole podoba mi się tylko napis "...niemiecko-faszystowskiego ucisku." Jeśli zajmą się renowacją tego cmentarza, to pewnie w pierwszej kolejności usuną słowo "niemiecko" bo bardzo niepoprawnie politycznie to brzmi w dzisiejszych czasach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: cmentarze
PostNapisane: sobota, 10 czerwca 2006, 19:30 
Specjalista
Specjalista

Moje trzy grosze w temacie. Byłam swiadkiem, x lat temu, wizyty matek żołnierzy radzieckich, na cmentarzu w poznańskiej cytadeli. Dla tych łez wdzięczności, wato dbać o każdy cmentarz, nie ma nic gorszego jak przyjść na grób swego dziecka, każdy z nas ma lub miał matkę, oni też. Pozdrowionka

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]