Teraz jest poniedziałek, 2 marca 2026, 07:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Szczecin
PostNapisane: czwartek, 20 listopada 2003, 22:27 
Kapral
Kapral

Witam. Szukam informacji o Szczecinie - tym przedwojennym oraz o walkach o Szczecin (tz. Gryfino, Dąbie oraz okolice). Szczególnie interesują mnie informacje o prawobrzeżnej części Szczecina: oś Bukowe, Podjuchy, Dąbie.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany to mam mapę Szczecina z 1942r. w skali 1:10000.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 stycznia 2006, 22:58 
Generał Broni
Generał Broni

Mik, żyjesz ty jeszcze na tym forum? To ja ponawiam zapytanie bo z tej samej okolicy jestem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 stycznia 2006, 10:26 
Kapral
Kapral

Witam. Żyję ale obecnie mam remont (a nawet dwa) i nie mam czasu nawet do kompa podejść. a co tam u Ciebie ciekawego? Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 stycznia 2006, 00:58 
Generał Broni
Generał Broni

Śniegu napadało to wypadzików mało i na krótko. Można by się kiedyś spotkać bo w okolicy więcej osób znajomych kopie. Jak co mam pełno materiałów o prawobrzeżu i rusza niedługo nasz portal regionalny oraz będzie wystawa pod koniec stycznia, jak ktoś by chciał coś ciekawego z rejonu pokazać to będzie fajnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 02:59 
Porucznik
Porucznik

Witam ja tez Szczecin :) jakie informacje cie interesują dokładnie, Dąbie troche przeszukałem z kolegą Smuda tez z forum ? Moze jakiś wspolny wypadzik ? jak cos wal na priv PZDR KONSKY

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 03:21 
Generał Broni
Generał Broni

Wrzuce coś o Dąbiu chyba że ogólnie znane:
Kalendarium wydarzeń w marcu 1945r.
4 marca
Do Dąbia przybywa oddział p.panc. artylerii fortecznej nr.24. Kilka dział rozmieszczono w rejonie ul. Szybowcowej.
5 marca
Zmagazynowana w H.N.Za. (magazyny przy Goleniowskiej)niemiecka i użyteczna zdobyczna broń została wydana korpusowi pancernemu Pz.AOK 3. Podczas nalotu trafione zostały budynki: Sądu , H.N.Za., dworca pasażerskiego i towarowego.Na lotnisku spłonęła szopa a na ul. Gryfińskiej ostrzelano kolumnę transportową.Liczby zabitych i rannych raport nie podaje.Ostatni urzędnicy i pracownicy magistratu opuszczają ratusz.Na tej podstawie sadzi się , że ewakuacja mieszkańców poza nielicznymi wyjątkami została zakończona.Wiadomo o rodzinie Quade , która przeżyła czas walk w piwnicy swojego domu przy ul.Steubenstr.2
6 marca
Z magazynów przy Goleniowskiej wydano resztę zasobów; z których 2000 karabinów i 10000 szt. ładunków artyleryjskich odtransportowano wagonami, a 14000 karabinów wydano Volkssturmowi. Między godzinami 4 35 a 5 30 nastąpiły naloty bombowe.Meldunki nie podają strat.
7 marca
Rosyjskie oddziały pancerne dotarły do autostrady na południowy wschód od Stutthof-u.Wykrwawione oddziały IIISS-Pz Korps.dotarły w rejon przyczółka.Pomorska 281 ID dywizja piechoty zajęła pozycje obronne po obu stronach drogi Dąbie-Stargard(niem.nr. 104)w rejonie Struga-Płonia i w kierunku północnowschodnim w rejonie Stutthof-u. Północną część przyczółka od Lubczyny do Hornskrug(miejscowość nie istnieje a była w miejscu skrzyżowania trójki z drogą do Załomia)obsadziła Kompania Morska nr 1. , a pozostałości II 21 SS-"Frunsberg" w rejonie Birkhorst (Bystra) . W środku obrony w rejonie Hornskrug i autostrady znajdują się AA "Nordland" (artyleria)i pozostałości "Norge" .Południe zamykają III./24 , część SS-Pi.11 i przy Kijewie Fla.Abt. SS-"Nordland" .
8 marca
W Dąbiu znajdują się stanowiska ogniowe Volksgrenadieren Division(VGD), Infanteriedivision na kąpielisku miejskim, 10 SS Panzerdivision"Frunsberg" , jak również dywizji SS "Nordland" (w wysokim bunkrze). Pozycje GR 322 i 281 ID znajdują się w piwnicach Kijewa. Sztab i łączność I /AR 281 znajdują się w urzędzie pocztowym. Około godziny 12 wojska radzieckie zdobywają wsie Różycę i Rurkę.Niemiecki kontratak odrzuca Rosjan w okolice miejscowego kościoła.W tym czasie następują liczne naloty na Dąbie. I/322 z 281 ID otrzymuje rozkaz przejęcia pozycji w Sławocieszu od Volksturmu. Manewr ten następuje podczas silnego nalotu , który niweczy niemiecki plan. Ginie między innymi porucznik Kaeber dowódca 1./322. Tuż po nalocie rosyjska piechota i czołgi zajmują Sławociesze.
9 marca
W północnej części przyczółka następują od 7 do 13 ataki rosyjskie.Około 18 od północnego wschodu piechota radziecka wspierana przez czołgi atakuje Hornskrug. W południowej części Różycy okrążone zostają :"Denmark" "Frunsberg" AA115 i oddział powietrzno desantowy. Jednostki te wciąż się jednak bronią.O 14 otrzymują rozkaz wycofania się w kierunku Friedrichsdorf (Pucice). Manewr ten pociąga za sobą ogromne straty w tych jednostkach. W południe na Hohenkrug (Strugę) spada nawała ogniowa i GR 368 zostaje rozbity. Zaraz po ostrzale nacierają rosyjskie czołgi i piechota na pozycje GR 322 , które były 1,5 km. wzdłuż drogi 104 a lewe skrzydło sięgało miejsca gdzie Płonia przecina autostradę. (Rosengarten Plantage)
10 marca
Punktualnie o 7 rozpoczyna się mordercza nawałnica artyleryjska na pozycje I./322 wzdłuż drogi 104. Trwające do południa ataki piechoty i czołgów zostają przez Niemców odparte. Jednostka AR 281 wystrzelała prawie całą amunicję. Na północy Rosjanie zajmują Kliniska.
11 marca
Około 11 rusza radzieckie natarcie na Pucice po 2 godzinach Rosjanie odrzucają Niemców o 2 km. (rejon Freidrichsdorf-Oberhof) Przez cały dzień trwają zacięte walki w Strudze. (dawny Unikon w czasach niemieckich była tam papiernia) Raporty donoszą o licznych nalotach na Dąbie. O 12 rozpoczynają Rosjanie , nawałnicą ogniową, natarcie na drogę 104. Po zajęciu 100 metrowego odcinka zostali zatrzymani na szerokiej przecince. Nad Płonią w rejonie Hammermuhle-Stutthof (dawne stawy rybne przy ul.Tczewskiej) odparto liczne ataki. Stronę północną zamykają oddziały SS rozmieszczone w Stutthof-ie (Trzebusz ul. Junaków)
Między 12 a 14 marca front stabilizuje się a przeciwnicy gromadzą siły do decydujących starć.
15 marca
Rosjanie atakują wzdłuż linii kolejowej Stargard-Dąbie i zajmują Ostbahnhof. Podjęte o 15 przeciw natarcie Niemców zostaje odrzucone. Liczne ataki Rosjan w rejonie Trzebusza.281ID traci przy dużych stratach rejon skrzyżowania drogi 104 i autostrady wraz z Neu Rosengarten.
16 marca
Ciężkie walki w rejonie Stutthof-Dworzec towarowy. Rosjanie opanowują Kijewo (Rosengarten)
17 marca
Piechota wspierana przez czołgi naciera wzdłuż ul.Pomorskiej aż do torów. Niemcy bronią się siłą batalionu. Rosjanie około 20 likwidują ostatnie jednostki walczące w północnej części przyczółka. Policja niemiecka po ewakuacji wyposażenia próbuje podpalić koszary w rejonie ul. Słupskiej.
18 marca
Przed południem mają miejsce 3 naloty na dworzec towarowy. W pancernym ataku w tym rejonie Rosjanie tracą 11 czołgów. Po południu piechota radziecka wspierana przez 20 czołgów atakuje domy na północ od linii kolejowej Dąbie-Goleniów. Rosjanie zajmują Stutthof i Keinwerder (osada przy drodze do Załomia). Rosyjski atak na koszary przy ul.Słupskiej odpierają oddziały SS-Pz-Gr.48/
19 marca
Po południu Rosjanie przełamują niemiecki opór w rejonie ul.Pomorskiej i wdzierają się do domów w miejscu dzisiejszej Agromy. Na cmentarzu przy ul.Puckiej bronią się od 17 marca pozostałości pułku 24"Danmark" z dywizji "Nordland" w sile około 50 ludzi. O godzinie 23 dostają rozkaz wycofania się za Regalicę. Oddział wycofuje się o świcie. Dwa zbudowane na początku wojny bunkry żelbetonowe zostały wysadzone w nocy 20 marca. Krwawa bitwa o Dąbie jest zakończona...
Część mieszkańców po zakończeniu działań wojennych powróciła do miasta i zastała tam prawie tylko ruiny i gruzy. Stare centrum za wyjątkiem kilku ulic zostało całkowicie zniszczone. Zachował się budynek dworca a z poczty pozostały tylko ruiny ,pobliski most na Płoni został wysadzony. Między szpitalem , a Kanałem Płoni znajdowały się groby niemieckich żołnierzy. Na rynku latem został założony cmentarz poległych Rosjan. Przed nim stanął czołg - pomnik.

Choć obecnie próbując zwiedzić pozycje SS znajdziemy w większości niezasypane dołki po poprzednikach (uwaga na leśniczego niedaleko ma baze).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2006, 10:38 
Generał Broni
Generał Broni

Oooo, to jednak więcej osób ze Szczecina interesuje się poszukiwaniami !!
Zapraszam : www.bastion.szczecin.pl , mamy forum, na którym (na razie) rozmawiamy o wspólnych wypadach i terminach spotkania w naszej siedzibie.... ale po co będe pisał, zapraszam i tyle :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2006, 21:20 
Major
Major

Witam.
We wspomnieniach Leona Degrelle "Front wschodni 1941-1945" też jest sporo wspomnień z Waszego odcinka.
Pzdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 22:43 
Szeregowy
Szeregowy

Witam! dzielny belgijski SS-mann dość szczegółowo opisuje walki w rejonie Stargardu - możnaby umiejscowić w terenie te miejsca.
Warto też poczytać wspomnienia Otto Skorzennego - Nieznana Wojna o walkach na przyczółku mostowym Schwedt nad Odrą.Parę innych pozycji mam w zapasie.
falcon

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 stycznia 2006, 22:58 
Major
Major

skany ksiazki lub wypozyczycie ja poczta :)

Ostatnio edytowano sobota, 15 listopada 2008, 15:13 przez S., łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 stycznia 2006, 17:46 
Szeregowy
Szeregowy

Ja tez Szczecin, częśc ludu mnie zna, jak coś i ktoś o międzodrzu to walić do mnie, ty a ta mapa to konkretnie jakiego rejonu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 stycznia 2006, 19:06 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

no ja obecnie tez szczecin, wiec jakbyscie cos organizowali to mowcie, moze sie podlacze ;)
ps dzisiaj bylem z aygonem, szkoda ze kilofow nie mielismy :) ale zle nie bylo :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 listopada 2006, 16:39 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

To i Ja się przywitam ze Szczecina :D :jump

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]