Teraz jest poniedziałek, 2 marca 2026, 12:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Gryfińskie włości
PostNapisane: wtorek, 7 listopada 2006, 00:00 
Major
Major

Przeprowadziliśmywczoraj ( sl15, Domino, Przemo i ja) rozpoznanie gryfińskich wlości. Choć aura nieprzychylna to nie odpuściliśmy. Piękny pagórkowaty krajobraz pocięty gdzieniegdzie ornymi poletkami pomiędzy ugorami dobrze rokował. Niewielki obszar a bardzo mocno zróżnicowana gleba. Miejscami glina co przy tym deszczyku powodowała gwałtowny przyrost koturnów na naszych podeszwach. Miejscami gleba piaszczysta i wydawałoby się, że nic nie ma prawa na niej rosnąć bo erozja wymyła cała urodzajną warstwę a jednak oziminki ochoczo wykiełkowały. Generalnie poletka biedne i fiackiem skończyłaby się ta wyprawa gdyby nie niewielki kawałeczek około 0,5 hektara u podnórza jednego z pagórków na którym zauważalne goły okiem były skorupki naczyń i cegły. Tutaj zaczęły wuskakiwać fenisie z różnych okresów , sielberki i 24-te części talara w stanie , że tak powiem menniczym. Pokazało się kilka szerfików i troszkę biżuterii a raczej jej fragmentów i cała masa guzików różnej maści ale cywilnych. No i oczywiście nieodzowne plomby. Jedną z ciekawszych rzeczy jakie trafiłem jest srebrny naparstek z kamieniem chyba półszlachetnym oraz srebrna "cebula" a raczej to co z niej zostało. No i jeszcze IIII fenisie brandenburskie z ładnego rocznika 1700 w pięknym głębokim rysie i 24-ta część talara w stanie najładniejszym jaki do tej pory widziałem. Pagórek nazwaliśmy "fajkowym" bo wyszło sporo klapek od cybuchów fajek . Sam trafiłem trzy.
Jutro powklejam fotki do czego zachęcam również pozostałych uczestników wyprawy. Może koledzy opowiedzą ciekawym traktowaniu szerfików przez ich byłych właścicieli. Przemka szerfik używany był chyba jako cekin a Domina zwinięty w rurkę nie wiem do czego mógł służyć. Pozdrowienia dla wszystkich Bastionowców.
Acha ,wczoraj wieczorem zadzwonił Tyfus (myślałem że będzie naszym przewodnikiem)bo dopiero odebrał moją wiadomość o wyprawie w jego tereny i był niepocieszony , że z nami nie pojechał.Twierdził, że na jego włościach to tylko łuski. Wkleję pare fotek dla niego. Może dołączą swoje fotki Domino i Przemo oraz SL15. Tyfus powiedział, że pisze się na każdą następną wyprawę.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 listopada 2006, 10:07 
Starszy Sierżant Sztabowy

A macie jakieś informacje na temat militarki w tamtych okolicach?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 listopada 2006, 23:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.Krece sie po bliskiej okolicy Gryfina od kilku miesiecy.Teren raczej malo "wydajny".Duzo lusek,a teren na militarke to las Weltyn-Wirow.W lecie bylem tam pare razy,niestety mnostwo nie zakopanych dziur przy okopach i ziemiankach i mocno wk.....ny :wq lesniczy wiec dalem sobie "spokój" pisze się przez "ó" - błąd ortograficzny!!!.Jesli lubisz mocne wrazeni to...Ja trafilem kilka niemieckich odznaczen mnustwo zawiasow amo i balon z winem-namiar byl na srebrna lyzeczke.Niestety gumowy kapsel sie rozlaz i zawartosc :cry: ... Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 listopada 2006, 00:53 
Generał Broni
Generał Broni

HeHe,to ja tez sie pisze, sam się ostatnio przymierzałem do okolicy (działka blisko to i czesto tam jestem), ale jednak nie mogłem się wybrać przy tej pogodzie ;). Co do militarki to zawsze można się przejść po okolicy ale proponuje poszukać miejsc nie rzucających się w oczy lub trudniejszych do eksploracji bo teren mocno przekopany.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 listopada 2006, 05:17 
Generał Brygady
Generał Brygady

Na mapie:1 pozycje radzieckie;2 prawdopodobnie niemieckie-duzo niemieckiej amunicji;3 radzieckie;4 stanowiska radzieckie i sporo ziemianek -balonik z winem;5 ziemianki niemieckie przejete przez rosjan.A poza tym mnustwo stanowisk ogniowych rozrzuconych po calym lesie.Ludzie sporo z tego lasu juz wyniesli,ale wszystkich miejsc na pewno nie przeszukali.Pod Gryfinem walczyla rozna zbieranina:spadochroniarze,strzelcy marynarki,ss,i diabli wiedza kto jeszcze, wiec znaleziska moga byc ciekawe.Zycze powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 listopada 2006, 17:46 

A penetrowałeś okolice Bań (?) Sporo można sie naczytać o tamtych okolicach ale nigdy nie mialem okazji "zbadać" sprawy osobiście ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 listopada 2006, 18:18 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ziboli , otwierałeś tą cebulę ??

Moja blaszka z podobnym motywem :)

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 8 listopada 2006, 22:59 
Major
Major

tak, W środku wypełniona była ziemią i nic z dawnych mechanizmów ale w promieniu kilkunastu metrów znalazłem kilka trubików , i jedno większe kólko zembate - może to z tego chronometru?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 listopada 2006, 00:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.Roman89 w okolicach Ban bywalem ale bez sprzetu,okolica bardzo fajna a sama miejscowosc nic specjalnego,kiedys nalezala do Templiariuszy-kosciol pochodzi z tego okresu.Co do ostatniej wojny-miasto twierdza broniona przez pionierow ,volkssturm , oddzialy spadochroniarzy i ss.Z tego co wiem byla tam niezla jatka.Niemcy walczyli w okrazeniu,a rosjanie nie brali jencow zposrod ss i spadochroniarzy.Dostawe amunicji i ewakuacja rannych odbywala sie droga Lubanowo-Banie,korytarz przebili spadochroniarze z9 batalinu p-z.Ale o tym pewnie wiesz.Bylem dwa miesiace temu w okolicy Steklna-stara gospoda.Niestety jest zaznaczona na prawie kazdej mapie wiec...Na dodatek na drodze dojazdowej i w najblizszej okolicy ktos wywiozl gruz i resztki asfaltu,wiec monetek nie bylo ale na powierzchni ok 250 mkw 4 dorodne niwypaly ,pociski od prawdopodobie dzialka mnustwo lusek i amunicji do broni recznej.Znajomy ktory mieszka w okolicy opowiada zachecajace historie.Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]