Teraz jest wtorek, 3 marca 2026, 09:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kaszuby
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 03:19 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam
Mam wielką prośbę co do podpowiedzenia jakiś informacji czy w pobliżu albo nawet w rejonie przebiegały jakieś działania wojenne I,II wojny światowej a nawet napoleońskich ,nie chodzi mi o jaką kolwiek miejscówkę ale o informację żeby nie było zaraz , że idę na łatwiznę i odwołanie do lektury , wspomnień zapisanych na kartach jakiej kolwiek książki .
Chodzi mi czy w rejonie miejscowości Żakowo, Bukowa Górna , Kłodno, Bielawki,
Gowdlinko,Tuchlino , Kujaty ,są to miejscowości w województwie pomorskim a miejscowości są w najpiękniejszym miejscu na ziemi Kaszuby.
Za jakie kolwiek podpowiedzi z góry dziękuje a osobą złośliwym oraz uszczypliwym życzę jak najbardziej udanej zabawy andrzejkowej .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 13:59 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Niestety jest to jeden z najtrudniejszych terenów dla poszukiwaczy na Kaszubach :/
Napoleon - żadnych walk
I WS - żadnych walk
II WS:
1939 nic ciekawego,

Partyzantka siedziała w większych kompleksach leśnych (lasy Mirachowskie, lasy na pd-zach od Kościerzyny)

1945 - odwrót oddz. 4D Panc trasą Gowidlino-Sierakowice-Mojusz (bez walk). Drobne potyczki w okolicach Stężycy przy przesmykach kółka jezior raduńskich. Ogólne informacje o działaniach w 1945r znajdziesz na stronie www.pomorze.gd.pl

Z monetami na polach jest krucho. Teren pomiędzy Klukową Hutą a Sierakowicami należy do jednych z najmniej żyznych obszarów na Kaszubach. Osadnictwo nie było tam tak rozwinięte i bogate jak na Żuławach czy Pomorzu Środkowym.

Ale żeby nie wyszło, że tu uprawiam jakiś defetyzm - wymienione przeze mnie powody sprawiają, że ten teren zwykle jest omijany szerokim łukiem przez poszukiwaczy. A zamieszkujący ten teren Kaszubi są z natury nieufni do przejezdnych. Jeśli uda ci się przełamać nieufność ksiakiegoś miejscowego starego Kaszuby, to przy odrobinie szczęścia usłyszysz ciekawe historie na temat starych karczm, zagród czy samolotach w jeziorach. Jest wówczas szansa, że to będą miejscówki dziewicze :) Jeśli będziesz miał mniej szczęścia, to nasłuchasz się legend o Rusałkach i diabłach ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 21:33 
Major
Major

Maxim wielki plus za te Kaszuby jakbyś gdzieś w Bytowie się znalazł zapraszam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 02:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wielki dzięki za informację Kazik mam nadzieję , że może się mi poszczęści z tym przełamywaniem lodów ze starymi kaszebami.
Leman za zaproszenie już z góry dziękuję jest bardzo duże prawdopodobieństwo , że z niego skorzystam ale dopiero na wakacje.
Jeszcze raz dzięki

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]