Teraz jest wtorek, 3 marca 2026, 12:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kraków - proszę o namiary
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 20:12 
Generał Broni
Generał Broni

Jutro będę w Krakowie przez dwa dni. Wiadomo, że zwiedzać jest co i każdy znajdzie cościekawego. Ja mam prośbę... Podajcie namiary na jakieś muzea. Chodzi mi o konkretne adresy. Czasu będzę miał mało a chciałbym go wykorzystać jak najlepiej. Czy kolekcja monet Czapskiego znajduje się w Krakowie? Jeśli tak to gdzie?

A może coś nietypowego? Wiadomo - sukiennice czy Stary Rynek, Kościół Mariacki, Wawel każdy zwiedza. Jednak coś mniej obleganego a niemniej ciekawego?

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 23:51 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Hej,

Ja jestem z Krakowa, no moze nie aktualnie ale przez wiekszosc zycia tam mieszkalem. Nie wiem co Cie interesuje, a w Krakowie jest co zwiedzac. Moge Ci polecic muzeum Czartoryskich (znajduje sie blisko bramy Florianskiej), muzeum Jana Matejki (ul. Florianska), muzeum archeologiczne miasta Krakowa (linia C-D na rynku glownym, przy ul. Szczepanskiej). Polecam takze muzeum Armii Krajowej - jedyne w Polsce no i na swiecie, znajduje sie pomiedzy cmentarzem Rakowickim a dworcem PKP. Jak na 2 dni to az nadto zeby pozwiedzac i poogladac. Jesli interesujesz sie fortyfikacjami, to polecam krotki wypad na 2-3 forty twierdzy Krakow, np. fort na kopcu Kosciuszki (prz yokazji mozesz zaliczyc kopiec Pilsudskiego), i fort na Nowym Kleparzu (obecnie znajduja sie tam Piwnice Win Importowanych).

Pozdrawiam i milych wrazen ze zwiedzania Wolnego Miasta Krakow.

Pawel

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 23:57 
Generał Broni
Generał Broni

Bardzo dziękuję. Właśnie tego oczekiwałem. Jeszcze pytanko... Muzeum im. Emeryka Hutten Czapskiego to jest czynne w soboty i niedziele?

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 listopada 2006, 00:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

zdaje sie jest ale z ograniczeniami. ja nie zdazylem. Koniecznie muzeum archeologiczne. jest na co popatrzec - tez z jakimis ograniczeniami]

No i restauracja - Pod Aniołami - jest super w piwnicach chyba XIII wiecznej kamienicy

Pzdr

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 listopada 2006, 00:15 
Major
Major

Muzeum Czapskiego to Muzeum "martwe".
Właściwie to "składnica" numizmatyczna i placówka naukowa. Na codzień nieczynna. Monety z tego "muzeum" można jedynie oglądać na czasowych wystawach. Baaaaaaaaaaardzo rzadko. :cry:
Mnie się kilkanaście lat temu, udało oglądać i mieć w rękach kilka monet średniowiecznych. Między innymi pięknego grosza krakowskiego Kazimierza Wielkiego i sławnego dukata Łokietka. Wszedłem tam po znajomości :1 , a monety zostały wyciągnięte z sejfu. :cop
A więc klapa.
Nie wiem czy jeszcze jest czynna wystawa w Muzeum Historycznym na Rynku Głównym: Kraków w chrześciańskiej Europie X-XIII w. Polecam. :za
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 listopada 2006, 11:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Polecam jeszcze mumie w kryptach kościoła OO. Reformatów na ul. Reformackiej.
Oficjalnie są zamknięte dla zwiedzających, ale "brzęczące" i telefon wykonany wcześniej powinny pomóc.

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 listopada 2006, 19:53 
Major
Major

Właściwie nie są to mumie. Raczej naturalnie zmumifikowane zwłoki. Zobaczcie sami: http://www.ofm.krakow.pl/podziem.htm .

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]