Cześć wszystkim.
Coraz częściej i głośniej mowi się o współpracy Poszukiwaczy z Archeo. To bardzo dobrze. Wszystko wskazuje na to, że powoli obie "strony" się do siebie przekonują :za
Jakiś czas temu mój kolega został zaproszony przez znajomego miłośnika historii (z Towarzystwa Pruthenia
http://www.pruthenia.strefa.pl/) do pomocy w przeprowadzeniu sondażowych badań archeologicznych w lesie miejskim miasta Olsztyna. Podjaraliśmy się tym bardzo. Oczywiście też chciałem wziąć w tym udział ale niestety ustalono pechowy dla mnie termin :cry:
Kolega okazał się bardzo pomocny, namierzył większość najciekawszych obiektów (przede wszystkim całego dirhema i pare siekańców) w hałdach piachu z wykopów, część z nich znajdowała się również wewnątrz rowów w których prowadzone były badania (zdjęcie numer 1, namierzone cele są zaznaczone szpikulcami). Wśród znalezisk były siekiery, nożyki, groty i jak to zrelacjonował mi kolega "cała masa malutkich bliżej nieokreślonych cosiów" :D Poza fantami, jakie można
znaleźć detektorem wydobyto całkiem sporo ceramiki i krzesiwo.
Podsumowując - ogromny sukces :) Szczegółowe badania archeologiczne mają się tam odbyć niebawem... i oczywiście kolega (zdjęcie numer 2) został na nie zaproszony :za
Poniżej pare fotek (musiałem je mocno okroić bo są za duże).
Pozdrawiam.
P.S. Sakaliba czy mógłbyś potwierdzić, że ta monetka była wybita w Bagdadzie w VIII wieku ?