Teraz jest niedziela, 12 lipca 2026, 05:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: górnośląskie centrum informacji
PostNapisane: sobota, 8 maja 2004, 17:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Lokalizacja: Ruda Śląska (Bikowine,Kochlowitz), Żory, Southampton
,,witam, ślązacy łączcie sie " , tutaj możemy umieszczać wszelakie informacje dotyczące nas, naszego terenu. od wypraw bo jakieś nowinki, plany, mapy itd itp
pozostawiam Wam pole do popisu
baj baj

p.s. jak cos skombinuje ze starszych mapek to dołącze mysle że błąd ortograficzny!!! juz mial problemów ze kompresją ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 maja 2004, 17:37 
Moderator
Moderator

No Radzio - gratuluje zapalu...

Jakbys mial jakies problemy z mapami,kompresja czy innymi-do poniedzialku jestem na Slasku,potem wypad na dwa-trzy dni i wracam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 maja 2004, 15:45 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

tak przy okazji , gratuluje stronki , jest po prostu zarombista, ja jestem elektronikiem z wykształcenia ale nawet nie umie wykrywacza złożyć , kompresować a co dopiero taka stronka ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 19:54 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam.
Co do zamieszczania nowinek i historii naszego terenu jestem jak najbardziej za.
Próbuje właśnie rozpracować historie mojej miejscowości , Podlesia więc może ktoś będzie miał jakieś informacje,
na ten temat bo same opowiastki mieszkańców już niewystarczają.
Może ktoś ma mapy terenó Podlesia , Czółowa , Gniotka z przed 39.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 21:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

witaj, nie jestem fanatykiem Geografii, historięę już troszkę lepiej, w miarę możliwosci coś jeszcze podrzucę <ja także chętnie proszę o jakieś plany, mapy z okolic Rudy śl, Chorzowa itp.>

Podlesie - zarys dziejów

Grupa 5 wybudowań położonych przy szosie prowadzącej do Pietrzykowa, ok. 5 km na północny wschód od Koczały.

Zagrody powstały po 1870 r.; pierwsza z nich w 1880 r.

Niemiecka nazwa wsi pochodzi od nazwy pobliskiego bagna, zwanego w tradycji ludowej „Keschenbruch” i pojawia się po raz pierwszy w leksykonie miejscowości w 1905 r.

Liczba mieszkańców: 1905 – 50 osób (7 domów).

Po 1945 r. miejscowość otrzymała nazwę Podlesie i należała początkowo do gminy Wałdowo. Obecnie znajduje się w granicach gminy Koczała i liczyła w 1994 r. 6 mieszkańców.

Materiały źródłowe:

Blanke A.: Aus vergangenen Tagen des Kreises Schlochau. Geschichte der Ortschaften. Schlochau 1936.
Vollack M., Lemke H.: Der Kreis Schlochau. Kiel 1974.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 21:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

GÓRNY ŚLĄSK NA DAWNYCH MAPACH, < w miarę mozliwości dodam jakieś ciekawsze starsze mapki, tak by były moze jakieś szlaki handlowe czy coś> ;) TO OCZYWISCIE TEŻ NIEMOJE TYLKO ZNALAZŁEM NA JAKIEJŚ STRONCE ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano piątek, 21 maja 2004, 14:05 przez radzio22, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 21:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

jeszcze jeden fancik dla wszystkich zainteresowanych Górnym Śląskiem ciekawy link: http://www.gornyslask.pl/archeologia/
:h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 22:01 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dzięki Radzio.
Ale akurat to nie to Podlesie.
Mój błąd że nie podałem dokładnie chodzi mi o Podlesie leżące pomiędzy Piotrowicami , Mikołowem , Tychami.
Był częścią większej wsi nazwanej Uniczowy , Wzmianki sięgają wieku 17 , tędy prowadził szlak ewakuacji ( jeśli tak to można nazwać ) więźniów z oświęcimia jak i też jedna z tras ucieczki jednostek niemieckich z worka górnoślaskiego zgotowanego niemcom przez rosjan . Niedaleko w 39 stacjonowała artyleria Polska ostrzeliwująca Niemców jak i też znajdował sie Polski sztab.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 maja 2004, 23:18 
Szeregowy
Szeregowy

W sprawie Podlesia polecam lekturę książki: Lech Szaraniec "Osady i osiedla Katowic" Wydawnictwo Śląsk 1983r ale jest też nowsze wydanie.

Między innymi możemy przeczytać w niej...

"Rodowód Podlesia wywodzi się z XII wieku, kiedy na jego obszarze oraz dzisiejszych Piotrowic i Zarzecza istniała duża wieś Uniczowy. W XV wieku Uniczowy rozpadły się na trzy odrębne wsie..."

"Przez Podlesie przebiegał jeden z ważnych prastarych traktów handlowych Gliwice-Mikołów-Dziećkowice-Kraków, nazywany "furmańcem", po którym wożono głównie sól."

"3 września 1939 roku przejechały przez Podlesie ostatnie oddziały Wojska Polskiego i tegoż dnia w godzinach popołudniowych od strony Mikołowa wkroczyły oddziały Wehrmachtu. W grudniu 1939 roku utworzono we wsi filię konspiracyjnej organizacji Polskie Siły Zbrojne, której komenda znajdowała się w Piotrowicach........"

"27 stycznia 1945 roku wycofujące się oddziały niemieckie wysadziły dworzec kolejowy w Podlesiu. W nocy z 27 na 28 stycznia od strony Kostuchny wjechały radzieckie czołgi. Wieś zajęto bez walki."

Podałem tu kilka zdań z tej książki. Nie jest w niej za wiele (jakieś 2 czy 3 strony) na temat Podlesia.
Jest tu także mapka Podlesia ale niestety raczej z lat osiemdziesiątych.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 00:17 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Mam tę książke.
Tak jak kronike Podlesia.
Co do wieku mój błąd wzmianki były wcześniejsze.
Znajdował się tu też obóz szpitalny który odnaleziono budując kolej na terenie dąbrowy została tylko nazwa ulicy saska.
Niestety jeśli chodzi o wzmianki II wojenne co się działo w ostatnich dniach wojnny na tym terenie to praktyczni nic nie ma , poza wycofywali się w kierunku itd. , ale jakimi drogami , jakie jednostki nic , mam gdzieś zdjęcie dworca jeszcze jak stał z , było wydanie z okazji dożynek które zaszczycił prezydent Mościcki i są tam zdjęcia tego terenu.
"nie mam" się oddzielnie pisze - błąd ortograficzny!!! akurat kroniki pod ręką ale ślady zamieszkania tych terenów sa dużo starsze , podczas prac archelogicznych prowadzonych przed II wojną znaleziono na terenie dzisiejszego cmentarza narzędzia kamiene , jak tylko znajde ją to podam szczegóły.
eśłi chodzi o II wojne to poszukuje dalej map z przed 39 lub 46 tych terenów , bo coś mi nie pasuje w opisach ewakuacji niemców przez ten rejon.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2004, 13:34 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

radzio22 napisał(a):
tak przy okazji , gratuluje stronki , jest po prostu zarombista, ja jestem elektronikiem z wykształcenia ale nawet nie umie wykrywacza złożyć , kompresować a co dopiero taka stronka ;)

No jak elektronik z wykształcenie, nie umie złożyć wykrywacza, co innego samemu go zaprojektować, ale żeby go nie poskładać :/ .Wnioskuję z tego że niedawno skończyłeś szkołę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 17:01 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

odwiedziłem stronke pana jms-a Bytom, i jestem pod wrażeniem , chciałem zrobić coś podobnego jak on na swojej stronce<tzn. galerie bunkrów i innych fantów z mojej okolicy, rudy ślaskiej> , ale juz on to wspaniale zrobił. podaj jomeks link-a ,bede wdzieczny

i jeszcze jedno jak poodwiedzales te wszystkie bunkierki w moim rejonie, to czy moze słyszłeś o tzw. 1.ścianie smierci<koło oczyszczalni ściekow, podobno była tam kiedyś osada> i 2. osada kochłowicka <teraz ma sie tym zajać konserwator zabytków

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 18:10 
Moderator
Moderator

Radzio :o o czym ty mowisz :que

Myslalem zes ogladal ktorys z moich antykwariatow czy moja najstarsza strone na www.geocities.com.

Te strony o bunkrach to nie moje.

Jeszcze ktos mnie posadzi o .....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 14 maja 2004, 20:09 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

niemartw sie jakby co linków jeszcze nie podałem w każdym razie gdzieś na forum albo na prywatną dostałem link-a ze galeria fotosów z bunkrami z dzielnic Rudy Śląskiej no i chyba od ciebie ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 maja 2004, 10:55 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

te takze ogladalem za to ta jest najlepsza , vhoś szkoda ze nie twoja < wiekszość miejsc , które tu są widze nacodzień> aż coś w sercu sciska ;) http://149.156.142.12/ -- piękna stronka

oczywiscie mi chodzi głównie o podtemat pt. warowny sląsk ;)

JMS-wlasnie dowiedzialem sie ze autor tej strony jest czlonkiem naszego forum

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]