Teraz jest czwartek, 9 lipca 2026, 00:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Maguryczne - 11 lipca
PostNapisane: niedziela, 19 lipca 2009, 12:49 
Specjalista
Specjalista

Witam

Będąc na urlopie i spacerując sobie z kobietą po bezdrożach Magurycznego, wracając późnym popołudniem w stronę Mikowa całkiem przypadkiem natknęliśmy się na ekipę 4 lub 5 chłopaków. Wykrywaczy w rękach nie widziałem, ale patrząc na znajdki śmiem twierdzić że kopali ;). Nieco zaskoczył chyba ich nasz widok, usłyszałem "O, turyści" ;)

Pytanie wynikające z czystej ciekawości - czy to może ktoś z zaglądających na to forum ?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 lipca 2009, 16:32 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

wiesz kolego raczej się nie przyznają ponieważ są tam ekipy rozkopujące masówki, czy też kopiące okop punktowo co parę metrów, a jeśli natrafiają na resztki mundurów to wywalają okop do góry nogami na długości np 10 m.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 lipca 2009, 17:16 
Specjalista
Specjalista

Tylko szaleńcy agitują na traktach ze sprzętem na wierzchu. Całkiem normalne postępowanie nie świadczące w żadnym razie o jakimś skandalicznym zachowaniu. Zresztą rzecz się tyczy wielu miejsc, nie tylko wskazanego pasma, które i tak stosunkowo czysto obecnie ( pod wpływem lat kamuflażu) pod tym względem się prezentuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 12:22 
Generał Broni
Generał Broni

Płaj napisał(a):
Tylko szaleńcy agitują na traktach ze sprzętem na wierzchu.

Co może grozić za taką agitację i z czyjej że pokazanie detektora na trakcie graniczy z szaleństwem :que Mandat rozumiem....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 14:28 
Specjalista
Specjalista

Nikt normalny nie chodzi po ulicy z wykrywaczem na wierzchu, podobnie na uczęszczanych szlakach czy drogach spotkać można tylko beztroskich amatorów kopania z tych samych powodów + o wiele istotniejsze wymienione już wcześniej - leśniczy czy straż graniczna nie będzie pytać czy to szanowny Pan rozkopał masówkę lub przerył okop czy też może nie, nie mówiąc już o kopaniu w parkach i rezerwatach, wszystko zależy od podejścia do sprawy więc można w końcu trafić na kamień niczym kosa, a ryzyko powinno się minimalizować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 14:57 
Podporucznik
Podporucznik

Ja u siebie chodzę po lasach , a praktycznie po samych traktach gdzie sporo ludzi chodzi jeździ , biega :) Czasem ktoś podejdzie popyta się co i jak , tydzień temu chodząc po drodze zatrzymał się samochodzik terenowy wysiadł sobie jegomość przedstawił się Straż Mazowieckiego Parku Krajobrazowego :) jakoś się nie wystraszyłem specjalnie spytał się co robię w lesie z saperką i wykrywaczem to ja mu powiedziałem prawdę że chodzę po starych traktach handlowych , powiedział by tylko zakopywać po sobie dołki. Do jednej rzeczy się przyczepił że samochodzik nie zaparkowany na parkingu leśnym tylko przy drodze.Co do straży leśnej w mojej okolicy to jeszcze nie spotkałem , ale tego najmniej się boje iż są to bdb.koledzy teścia. Z policją tez miałem przyjemność pogadać ciekawi byli co ja robię w lesie jak grzybów nie ma (było to wczesną wiosną) , ale kilka razy jeździli po lesie i widzieli jak chodziłem i tylko patrzyli:) Moim zdaniem jak Straż leśna czy inna służba z rodziny leśników widzi że w lesie nie jest zorane to nie będą się czepiać , ale jak wpadnie bydło nakopie dołów że samochodem można się w tym schować to nie ma czego się im dziwić że jest tak a nie inaczej.

PoZdR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lipca 2009, 17:55 
Specjalista
Specjalista

damiano napisał(a):
Płaj napisał(a):
Tylko szaleńcy agitują na traktach ze sprzętem na wierzchu.

Co może grozić za taką agitację i z czyjej że pokazanie detektora na trakcie graniczy z szaleństwem :que Mandat rozumiem....

W przypadku SG rewizja plecaka, bagażnika, wnętrza samochodu. O ile wykrywacze nie budzą większego zainteresowania, pozostałe graty niekoniecznie. Jeżeli już tak bardzo tęsknimy za obmacywaniem, wystarczą okrzyki "tu jestem-hejhoo" lub parada przed najbliższą komendą, przecież to całkowicie legalne hobby.
Widzowie są różni, tak samo różne są interpretacje lub nadinterpretacje znajomości w razie konieczności.
To na tyle "offtopowania" z mojej strony.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]