Teraz jest piątek, 19 września 2025, 03:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 grudnia 2007, 19:38 
Chorąży
Chorąży

To nie dobrze... nie dosyć, że posiadam "nielegalny wykrywacz" to jeszcze dojdą "nielegalne krótkofalówki".... cholera. Czy midland oferuje jakiś "legalny" model?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2007, 12:58 
Podpułkownik
Podpułkownik

Możesz posiadać taką krótkofalówkę tylko nie możesz jej używać w paśmie niedozwolonym. Wiekszość z nich może pracować w legalnym paśmie (GMRS zdaje się) z mocą 0.5W jak i w nielegalnym z mocą regulowaną ( u mnie 0.5W albo 2W). Podawane przez producentów wielokilometrowe zasięgi to taki sam chwyt marketingowy jak telefon za złotówkę albo kredyt bez odsetek. Dotyczą idealnych warunków propagacyjnych. W lesie na 2W cieżko porozumieć na dystansie powyżej kilometra.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2007, 09:14 
Chorąży
Chorąży

OK - dzięki serdeczne za wypowiedzi :1 , chyba sobie jednak sprawię ten prezent na Święta ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 grudnia 2007, 15:28 
Chorąży
Chorąży

Kupiłem se ;)

Pierwsze próby terenowe są zaskakujące. Na automatycznym "skłeleczu", przez dwie betonowe ściany i kilka budynków i drzew na odl. 300m słychać było rewelacyjnie (na maksymalnej mocy). To na razie jedyna próba kolejne w prawdziwym terenie.

Mam jeszcze pytanie.
Kogo zagłuszam / przeszkadzam pracując na tych niedozwolonych częstotliwościach? Wiem, że częściowo w okolicy 462MHz pracuje Centertel (GMRS) w dużych miastach i będę te kanały omijał. Chodzi mi głównie o to, żeby rozmawiając na tych krótkofalówkach nie spowodować jakiegoś nieszczęścia poprzez zagłuszenie jakichś służb, samolotów itp.

Wesołych Świąt!!!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]