Teraz jest piątek, 3 kwietnia 2026, 06:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 lipca 2004, 22:12 
"Spammerus maximus"

Jaką dokładność powinien mieć dobry GPS. Mój w mieście ma około od 8 do 10m (wskazanie okręgiem na wyświetlaczu).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2004, 12:29 
Porucznik
Porucznik

Sluchajcie, sluchajcie, mam pytanie.
Znajomy sprzedaje Garmina 12 (1998) za 100 euro. Czy to dobra cena za tak stary sprzet? Zastanawiam sie tez nad nowym eTrexem ale slyszalem ze 12 jest lepsza.
Co byscie doradzili?

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 sierpnia 2004, 06:47 
Specjalista
Specjalista

Hans napisał(a):
Jaką dokładność powinien mieć dobry GPS. Mój w mieście ma około od 8 do 10m (wskazanie okręgiem na wyświetlaczu).

dokladnosc okreslenia pozycji GPS tylko w jakis 10% zalezy od jakosci odbionika.Reszta to wlasciwosci systemu, ktore nie zaleza od ciebie oraz szczescie (ulozenie satelitow, przeszkody w poblizu ). Lepiej zaprojektowany odbiornik moze troszke lepiej odbierac sygnaly, miec lepsza antene oraz np eliminowac bledy wielodrogowosci, ale nic poza tym :)).
Odbiorniki wojskowe maja znacznie wieksza dokladnosc ;).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 sierpnia 2004, 10:45 
Kapitan
Kapitan

Dokładność GPS-a zależy od wielu czynników: pogoda, położenie satelitów w danej chwili, sama konstrukcja GPS-a i wiele innych.

Hans miałeś w mieście dokładność 8-10m, być może zasłaniały Ci jakieś wyższe budynki i łapałeś tylko te satelity co były nad Tobą. Być może było pochmurno. Spróbuj zrobić pomiary przy różnych warunkach pogodowych ale cudów sie nie spodziewaj :) 5-6m to wystarczająca dokładność.

Ja mam Etrex Legend i musze potwierdzić, że traci sygnał w gęstym lesie, jak jest zachmurzone niebo, to jeszcze gorzej. Możliwe ze spowodowane jest to schowaną anteną w obudowie. Magellany, które widziałem w akcji miały anteny wyprowadzone na zewnątrz obudowy i radziły sobie o wiele lepiej w gęstym lesie. Rzadziej traciły łącznosć z satelitami i zapis śladu był pełny.
Można w niektorych modelach stosować anteny dodatkowe. Na pewno na takich zewnętrznych antenach GPS poradzi sobie lepiej w gestym lesie. Nie sprawdzałem o ile lepiej, bo Legend nie ma takiego wejścia na antene zewnętrzną.
Najwiekszą dokładność jaką złapałem na Legend-zie, to było 2-3m i o dziwo jadąc na tylnym siedzeniu Toyoty, na trasie Krynica-Tarnów :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 sierpnia 2004, 11:46 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ja nie wiem jak to jest w tej chwili (bo być może coś się zmieniło) ale GPS cywilny jest celowo przekłamywany (chociażby po to żeby nie dał się łatwo wykorzystać do celów terrorystycznych) i pomiar charakteryzuje się pewną przypadkowością. To znaczy raz na jakiś czas może być idealnie ale dokładność na poziomie 30m w mieście można uznać za dobrą a średnio lepiej niż 10m-12m to nie ma się co spodziewać.

Żeby cywilnie dostać lepszy wynik trzeba się posłużyć tak zwaną stacją referencyjną - czyli jeden GPS siedzi stałe w tym samym miejscu o dokładnie określonych współrzednych, dokonuje sie równocześnie dwóch pomiarów, na podstawie referencyjnego określa się jakie jest przekłamanie w tej chwili i uwzględnia się je w GPS ruchomym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 sierpnia 2004, 23:19 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

[quote="sylur"]Ja nie wiem jak to jest w tej chwili (bo być może coś się zmieniło) ale GPS cywilny jest celowo przekłamywany (chociażby po to żeby nie dał się łatwo wykorzystać do celów terrorystycznych) i pomiar charakteryzuje się pewną przypadkowością. To znaczy raz na jakiś czas może być idealnie ale dokładność na poziomie 30m w mieście można uznać za dobrą a średnio lepiej niż 10m-12m to nie ma się co spodziewać.

hmm... informacje masz nieco zwietrzałe... otóż celowe zakłócanie sygnałów satelitów GPS (tzw. SA = Selective Availability) wyłączono 1 maja 2000 roku. Do tego dnia dokładność cywilnych GPS'ów wynosiła tylko ok. 100m. Gdyby amerykanie nie zdecydowali się na to, nie rozkwitły by tak bujnie samochodowe systemy nawigacji dostępne obecne w ilościach hurtowych choćby na allegro. W rachunku korzyści/zagrożenia zdecydowanie przeważyły korzyści i chwała jankesom za to. Dokładność przeciętnego odbiornika GPS wynosi teoretycznie 10 - 30 m, ale ponieważ jest to wartość uśredniona, przy odbiorze sygnału z 6 i więcej satelitów jest ona często lepsza. W otwartym terenie dokładność na poziomie ~5 m to częsty przypadek. Poprawki różnicowe DGPS powodują jej wzrost do nawet ~2-3m. Poprawki te wcale nie muszą być ze stacji naziemnych. Wysyłają je również 2 satelity budowanego przez EU systemu EGNOS. W tej chwili satelity EGNOS nadają nieregularny sygnał testowy i jest on bardzo często dostępny.
Las potrafi dobrze tłumić sygnał satelitów GPS, ale las lasowi nierówny. Najgorszy jest gęsty, młody, świerkowy bór sadzony po wojnie równymi rzędami. W suchą pogodę, GPS, z trudem, ale będzie pod nim działał. Gdy jest mokro - brak większych szans. Las liściasty jest o tyle lepszy że traci liście, co oznacza radykalną poprawę w odbiorze sygnału GPS. Oczywiście zewnętrzna antena potrafi zwiększyć ilość widzianych satelitów o 1-2. A to już może wystarczyć by GPS złapał pozycję lub przynajmniej zwiększył jej dokładność.

pzdrw
lyck

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]