Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 00:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2008, 22:30 
Generał Broni
Generał Broni

Jednak drewniany trzonek nigdy nie dorówna wytrzymałością tym metalowym. Przy częstym przecinaniu grubszych korzeni czy podważaniu ciężkich przedmiotów, prędzej czy później drewno pęknie. Dlatego moim zdaniem lepiej zainwestować w Fiskarsa. Modeli jest wiele, można wybrać w zależności od potrzeb. Fiskars to sprzęt praktycznie dożywotni.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2008, 23:24 
Podporucznik
Podporucznik

Od długiego czasu katuję saperkę LWP, moim zdaniem to też sprzęt niemal niezniszczalny :) Jadę rowerem - saperka. Autkiem - fiskars 3/4 . Taki zestaw zupełnie wystarczy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2009, 00:44 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

http://www.mlotv.com/view/485/carbon-spade-test-video/
Jakby komuś było ciężko ze stalową, a na dodatek nie cierpiał wzbudzania wykrywacza którego cewka przechodzi koło zwisającej nam łopaty... można zawsze zakupić węglówkę! :D

Editka :D

Od dwóch wypadów kopię składaną saperką od Fiskarsa, polecam saperkowiczom, tylko że cena... Tu gdzie mieszkam nie wyobrażam sobie kogoś robiącego w lesie taką rozpierduchę jak w naszych lasach co poniektórzy!
Kilka lat temu myślałem że nasi poszukiwacze będą szli w stronę zachodu z wykopaliskami i śladami po nich, ale widać że pocisnęlismy na wschód... czekać tylko jak spychami do lasu ktoś wjedzie :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2009, 03:55 
Generał Broni
Generał Broni

Dario napisał(a):
Tak Damiano - chodzi mi o szpadel - ja mam fiskarsa takiego jak na fotce:
Jest niezawodny - kopiesz bez względu na teren :1

Mam identycznego Fiskarsa jak Dario, polecam ten model. :1 Mój wprawdzie po 1,5 roku intensywnego katowania zaczął pękać w miejscu spawu trzonka z konchą, i mimo tego że pęknięcie się powiększało, katowałem go nadal. Po jakimś czasie, kiedy nie dało się już nic nim podważyć, zespawałem całe pęknięcie i Fiskars hula dalej. Żeby ktoś sobie nie pomyślał że ten Fiskars pękł na byle czym - konkretnie pękł pod wpływem notorycznego kopania w gruzie, podważania 50-kilogramowych brył betonu itp. czynności zupełnie nie przeznaczonych dla łopaty. Jestem zdania że żadna inna łopata tego by nie dokonała, szpadel z drewnianym trzonkiem pękłby 200 razy, mała saperka nie ma takiej dźwigni. Saperki wojskowej już nie używam, rdzewieje gdzieś w obejściu. Fiskarsa tak jak wspomniał Dario, z powodzeniem można używać do kopania monetek, to łopata warta swojej ceny. Głównym mankamentem może być jedynie trudność w kopaniu w gęstych zaroślach - trzonek będzie zawadzał.
PS. Aha, zapomniałem dodać że ostrze konchy straciło bardzo niewiele ze swej pierwotnej ostrości, nie ma żadnych wyszczerbień, wygięć itp.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lutego 2009, 00:10 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

ja mam szpadel z przycietym trzonkiem,firma siedlecka metspos,przy tej długości nie da sie złamać,za mała dzwignia.
a do ciezkiego kopania szpadel firmy bahco,trzonek kompzytowy,reszta stalowa.próbowalem przejechac uazem,wytrzymal.ma dwie wady:jest cieższy od fiskarsa i ma pomaranczowy kolor jak wszystko z bahco.ale do ciezkiego ,powtarzam ciezkiego jest super.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lutego 2009, 00:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozrawiam

Do kopania stosuje trzy sprzety:
- saperka B.W.
- Fiskars - teleskopowy
- kopaczka - Gardena ... z jednej strony typowa kopaczka - http://www.preisvergleich.org/pimages/C ... 429_20.jpg

Chodzac z XLT i Fiskarsem ... ciagne go za soba a z reszta sprzetu kopiacego nie ma problemu gdy nosze go przy torbie/chlebaku u mojego boku.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 01:36 
Moderator
Moderator

Akurat jestem po zakupie kolejnego Fiskarsa wiec moze wrzuce kilka uwag do cen-warto sie rozejzec przed zakupem.
na poczatek odwiedzilismy OBI -polski czarny Fiskars 69,90 ...drogo stwierdzilem ze kupie na Allegro-tu szokujaca cena 85 + wysylka...
mamy jeszcze Praktiker`a tu juz 65.....wzielismy. Jak widac spore roznice.
Z kolei kupujac ostatnio ladowarki mialem odwrotnosc- HAMA Delta Force 2/4 z akusiami 2600 mAh w hurcie po 30 zl /trzeba wziac duzo + przesylka/ w MAKRO 85 zl -szok...i to ma byc hurt? a na Allegro trafilem je za 25zl na kup teraz-cena az troche podejzanie niska ale dotarly i dzialaja...

A Fiskarsa nosze na ramieniu i to nie przeszkadza detektorowi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 11:12 
Małomówny czytacz

jestem w szoku - to jest temat w którym wypowiadałem się 3 lata temu :-)

Żeby być obiektywnym:

W ciągu 3 lat byłem na wielu wykopkach.
tereny różne, od kopania na polu, przez leśne korzenie, do usuwania gruzu..

Mój Fiskars którego kupiłem 3 lata temu wymaga ostrzenia - i to wszystko..

Działa, nie rozpadł się, wytrzymał wszystko na co go skazałem :-)

Tak więc krótki Fiskars - część kopiąca cięta w "klin" i ergonomiczny kształt stalowego styliska.

Jednym słowem - REWELACJA...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 13:27 
Specjalista
Specjalista

A czy może ktoś więcej miał do czynienia ze składaną saperką Fiskars jak z linku poniżej:
http://www.fiskars.com/webapp/wcs/store ... e=products

Mam już dużego Fiskarsa, mam coś na kształt nieskładanej saperki. Teraz poszukuje czegoś, co byłoby wygodne i wytrzymałe, a przy tym zajmowało minimum miejsca.
Dałbym szanse tej saperce Fiskrsa, ale jej cena zniechęca do eksperymentów. Gdybym kupił i okazała by się bublem, byłby to poważny cios w budrzet.
Może ktoś ma z nią jakieś doświadczenia?

Znalazłem też kilka aukcji, oto jedna z nich:
http://www.allegro.pl/item583469677_fis ... d_hit.html

Interesuje mnie czy saperka nie łapie luzów, czy zapiaszczenie mechanizmu dramatycznie utrudnia składanie, czy jest równie wytrzymała jak inne produkty Fiskarsa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 15:29 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

ja mam podobną z tym że śruba którą musisz odkrecić przy skaładaniu jest przy sztychu na dole i to pwoduje ze sie brudzi i nabiera piachu - cieżko pózniej złożyc taka saperke ( ja jej nie składam więc mi to wisi )
mechanizm taki jak masz na pierwszym linku ze śruba przy trzonku jest lepszy bo sie nie zapiaszcza i powinno byc ok za to brzegi sztychu ma gładkie :(

Moja saperka to taka zwykła z bundezwery za 30PLN i ma tę przewagę na tę z linka ze na brzgach sztychu jest zrobiona taka mala "piła", brzeg jest pofalowany.
Używam ja juz ponad rok i nie musiałem jeszczqe ostrzyć ani razu a korzenie dzieki temu "pofalowanenu brzegowi" tnie idealnie.
materiał z którego jest zrobiony jest wytrzymały.
Uzywałem ją w różny sposob, jako siekierę i jako łopatę i jak do tej pory to jestem zadowolony ( za wyjatkiem tego mechanizu - sruby umieszczonej na przy sztychu )

Mam taki model: http://www.wojsko.com.pl/product_info.p ... cts_id=186

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2009, 23:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja dzisiaj zakupiłem Fiskarsa...Facet w Castoramie stwierdził że firma daje na niego dożywotnią gwarancje.
Powód bardzo prosty- Bardzo często zdarza mi się porzucać głębsze sygnały z lenistwa (saperka nie daje rady w takich warunkach).Model 131410-stal borowa (nie wiedziałem że taka jest).Zobaczę jak się z tym biega/kopie ;).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2009, 23:31 
Moderator
Moderator

Fiskarsa polubisz :)
Jak kupiłem swojego to specjalnie kumpel VW Passatem przejechał akurat po drążku łopaty jednym kołem i tylko się ugiął i nie odkształcił. Jestem w szoku i mega pozytywnie zadowolony z tej firmy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2009, 00:16 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witcher napisał(a):
Ja dzisiaj zakupiłem Fiskarsa...Facet w Castoramie stwierdził że firma daje na niego dożywotnią gwarancje.
Powód bardzo prosty- Bardzo często zdarza mi się porzucać głębsze sygnały z lenistwa (saperka nie daje rady w takich warunkach).Model 131410-stal borowa (nie wiedziałem że taka jest).Zobaczę jak się z tym biega/kopie ;).

Ja kupiłem 8-9 lat temu siekierkę Fiskarsa, małą, taką z pochwą do paska.... obuch(rękojeść w tworzywie i ostrze też ) i dożywotnia gwarancja... stal ostra i twarda... śmiga jak się patrzy :1 POLECAM :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 15:54 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Zdecydowałem się po namyśle i waszych postach na saperkę BW z demobilu i nie żałuję. Pierwsze wypady mam już za sobą z nową kopaczką i mogę powiedzieć, że się bardzo dobrze spisuje. Ostatnio nawet drzewo rąbałem na ognisko, gdyż jedna strona jest tak ostra jak mało która siekierka. Saperka BW ma ząbkowany jeden bok co w starciu z korzeniami i trawą na łące pozwala bez wysiłku kopać. Wkurzał mnie ciągnący za mną szpadel teraz jestem szczęśliwy chociaż muszę się więcej schylać przy kopaniu. Polecam!!!! Opinie dobrą wystawię po roku lub dwóch latach wtedy będzie można tak naprawdę o niej coś powiedzieć. Pierwsze wrażenia pozytywne. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 18:25 

SiD napisał(a):
A czy może ktoś więcej miał do czynienia ze składaną saperką Fiskars jak z linku poniżej:
http://www.fiskars.com/webapp/wcs/store ... e=products

Mam już dużego Fiskarsa, mam coś na kształt nieskładanej saperki. Teraz poszukuje czegoś, co byłoby wygodne i wytrzymałe, a przy tym zajmowało minimum miejsca.
Dałbym szanse tej saperce Fiskrsa, ale jej cena zniechęca do eksperymentów. Gdybym kupił i okazała by się bublem, byłby to poważny cios w budrzet.
Może ktoś ma z nią jakieś doświadczenia?

Znalazłem też kilka aukcji, oto jedna z nich:
http://www.allegro.pl/item583469677_fis ... d_hit.html

Interesuje mnie czy saperka nie łapie luzów, czy zapiaszczenie mechanizmu dramatycznie utrudnia składanie, czy jest równie wytrzymała jak inne produkty Fiskarsa.

SiD Ja kopię ta saperką od jakiegoś czasu!
Luzów nie łapie (tylko że ja ją używam jako saperkę a nie jako siekierę i pełnowartościowy szpadel) czasem trochę skrzypnie jak się ja naciśnie :D
Zapiaszczenie> w porównaniu z naszymi krajowymi i niemieckimi składakami? PERFEKT pod tym względem!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]