Teraz jest środa, 1 kwietnia 2026, 01:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: GPS, Ozi, WIG i Borowa Góra - pytanie
PostNapisane: piątek, 18 lutego 2005, 13:47 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam wszystkich i mam następujące pytanie (może ktoś mógłby mi pomóc).
Nie jestem szpecem od kalibracji map z użyciem Oziego i mam pewien problem z właściwym skalibrowaniem dwóch map: WIG z 1938 roku i mapy Westliche Rußland.
Kalibruję mianowicie te mapy z użyciem Podstdamu i okazuje się, że gdy wgram waypointy, to wychodzą z pewnym przesunięciem (no, powiedzmy 15 metrów), którego nie ma na przy polskich powojennych sztabówkach i Großblattach z tego samego terenu. Podstdam używam, gdyż słyszałem, że jest zbieżny z Borową Górą, do której odnosi się jakoby przedwojenny WIG i podobno można go w zastępstwie stosować. Jeśli macie więcej pojęcia niż ja, proszę o pomoc, jak ustawić Oziego na Borową Górę, albo jak prawidłowo ustawić Podstdam. A może błąd tkwi gdzie indziej...??? Help!!
:?
Pozdrowienia
YP

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2005, 18:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam.
Poczytaj tu: http://gps.anv.pl/NOWOSCI.htm . Bardzo fajna stronka o GPS. Między innymi opis kalibracji map w Ozi-m.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2005, 22:15 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki za dobre chęci, ale namiar juz znałem i niestety nie ma tam danych do kalibracji map typu Westliche Russland (1:100.000), cayli takie jak Grossblatt.
Pozdrowienia
YP

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 lutego 2005, 00:02 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Układ WIGówek (Borowa Góra) jest zrobiony na odrobinę zmienionej elipsoidzie Bessela i dlatego są różnice w porównaniu do Grossblattów.
Praktycznie każda mapa XX wieczna da się skalibrować według poniższego opisu. Z mapami starszymi niż XX wieczne niestety jest dużo gorzej.
Co do map z nietypowym "Map Datum". Do kalibracji nie trzeba zaraz samemu zbierać punktów w terenie. Wystarczy sztabówka 1:50tys, z 3CD lub jakakolwiek dobrze skalibrowana mapa z tego terenu (np. Grossblatt, Messtischblatt, inne). Szkoda, że ostatnio pokasowali skalibrowane powojenne sztabówki z ogólnie dostępnych serwerów :(
Otwierasz pecetowego Oziego, a w nim skalibrowaną sztabówkę (albo grossblatt). Znajdujesz skrzyżowania ulic, które dokładnie pokrywają się wyglądem z tymi ze starej mapy. Zaznaczasz je jako waypointy i zapisujesz (File>Save to file>Save waypoints to file). Teraz otwierasz drugi raz Oziego (nie zamykając poprzedniego!) i wczytujesz dowolny plik MAP - cokolwiek, może być nawet ta sama sztabówka, albo np. mapa świata. Trzeba teraz załadować w nowym oknie Oziego wcześniej zapisane waypointy: File>Load from file>Load waypoints... Następnie w tym samym oknie wybierasz File>Load and Calibrate... i ładujesz skan do kalibracji. W polu Map Datum podajesz Potsdam, a Map Projection: Latitude/Longitude. Wskazując punkty kalibracyjne wciskasz przycisk "Wp" przy współrzędnych i po prostu klikasz na pasujący waypoint. Nic nie trzeba więcej wpisywać - Ozi sam przeliczy między różnymi Map Datum. Pozostaje zapisać plik MAP i kontrolnie załadować ścieżkę. Jeżeli jej nie masz, to koniecznie ją sobie zrób, idąc w miasto choćby z domyślną mapą świata. Tylko scieżka pozwala na dobre sprawdzenie jakości kalibracji. Czasami trzeba przesunąć któryś z punktów kalibracyjnych by uzyskać zadowalające pokrywanie się ścieżki z ulicami.
Poczytaj też ostatnie watki na:
http://www.topmap.pl/forum/viewforum.php?f=1

pozdr.
lyck

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 marca 2005, 11:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cześć Lyck, dzięki za wyczerpujący komentarz. W ciągu ostatnich paru dni próbowałem trochę kalibracji tej "Karte des Westlichen Russlands", ale raczej z miernym efektem. Kalibrowałem zarówno według zaleceń na stronach Topmapu (kalibracja wg danych na rogach mapy z odjęciem wskazanych 17.40'), no i proponowanym przez Ciebie sposobem. Za każdym razem wrzucając moje waypointy z terenu miałem przesunięcie o ponad 20 metrów. Zauważyłem jedną rzecz dotyczącą waypointów, której nie potrafię sobie wytłumaczyć. Jeśli wrzucę je na skalibrowaną sztabówkę, to znaczniki są dokładnie w miejscu, w którym bym się ich spodziewał. Natomiast wrzucając je na "Karte des Westlichen Russlands" są przesunięte. I teraz najlepsze. Po sprawdzeniu cyferek określających długość i szerokość geograficzną waypointa okazuje się, że po wrzuceniu ich na "Karte des ..." ich wartość się nieznacznie zmieniła (tzn. ostatnie dwie cyferki z długości i szerokości). Podejrzewam, że może to mieć coś wspólnego z przeliczaniem z systemu odwzorowania GPS'u na Potsdam (Karte des Westlichen Russlands), ale w związku z tym, że nie mam z tym wielu doświadczeń, to mogę tylko spekulować. Natomiast jeśli skoryguję ręcznie w "edytuj waypointa" jego dane, to znacznik wskakuje juz znacznie bliżej właściwego miejsca. Może coś mi więcej możesz na ten temat wyjaśnić?? Będę wdzięczny.
Pozdrowienia
YP

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 marca 2005, 22:18 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Cytuj:
Jeśli wrzucę je na skalibrowaną sztabówkę, to znaczniki są dokładnie w miejscu, w którym bym się ich spodziewał. Natomiast wrzucając je na "Karte des Westlichen Russlands" są przesunięte

To zmień Map Datum na WGS84 (czyli domyślny w GPSie) i zobacz efekt. Ewentualnie przyślij swój mejl na PW.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 marca 2005, 02:30 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

lyck napisał(a):
Szkoda, że ostatnio pokasowali skalibrowane powojenne sztabówki z ogólnie dostępnych serwerów

witam
Cos zle robie :( i juz mi koncepcji zabraklo :(
mam wersje 3cd na kazdym cd jest plik *.jpg i do niego *.map
biore image2ozf wszystko ladnie przebiega (brak bledow w logu )
nastepnie laduje to do oziexplorer ce i niby wsio rusza mapa ok gps ok
jednak mam przesuniecie i to o jakies 200 metrow
ustawiam w ozim oczywiscie uklad odniesienia 1942
ale czy w tym czy innym ukladzie mam dziwne przesuniecie
sprawdzlem na arkuszu wawa-zach i paru po trasie i blad ten wystepuje zawsze
co robie zle ?
pozdrawiam i dziekuje za ewentualna podpowiedz
gwene

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 marca 2005, 22:55 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Cytuj:
jednak mam przesuniecie i to o jakies 200 metrow

Ten arkusz i parę innych ma "fabrycznie" skopaną kalibrację. Otwórz go w Ozim na PC, wybierz File>Check Calibration... Punkty kalibracji - szczególnie dolne - są błędnie umieszczone. Przesuń je do rogów mapy, zapisz plik MAP i zrób ozfa. Powinno pomóc.

pozdr.
lyck

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2005, 20:35 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

witam

fakt wsio teraz ok :) teraz kazdy arkusz ktorego uzywam wczesniej sprawdzam jego kalibracje na 7 dotychczas uzywanych tylko 1 sztuka miala kalibracje do przyjecia reszta lekko odbiegala i trzeba bylo poprawiac
dopiero zaczynam oswajac sie z tego typu narzedziami takze wybaczcie jesli moj problem byl trywialny
dzieki wielkie za podpowiedz
pozdrawiam
gwene

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]