Teraz jest sobota, 4 kwietnia 2026, 09:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zimowa kopaczka
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2004, 20:50 
Zybinek laleczny

W minioną niedzielę sprowokowany słońcem które pojawiło się na niebie i brakiem śniegu wyrwałem się przed południem na zimowe wykopki. Po dojechaniu na pobliskie pola okazało się, że na powierzchni jest jednak 2-3 cm skorupa zamarzniętej ziemi, pod którą był jednak sypki piach. Przez cały miniony sezon używałem małej ogrodniczej łopatki ( o rozmiarach części kopiącej 16 cm x 7 cm), która zapewniała mi pełny komfort kopania na piaskowych mazowieckich polach. Tak też byłem wyposażony i tym razem. Po kilku krokach usłyszałem czysty monetowy sygnał i tu zaczęły się problemy. Miejsce akurat było w niewielkim obniżeniu terenu i mróz związał ziemię głębiej. Podczas próby kopania moja łopatka najpierw powyginała się a potem pękła w pobliżu trzonka, dodatkowo zniszczyłem but próbując przebić się za wszelką cenę przez zmarzlinę. Musiałem po kilku minutach pobytu na obiecującym miejscu pozostawić w ziemi nie odkopany fant i zrezygnować z poszukiwań, chociaż warunki atmosferyczne były całkiem przyzwoite.

Zacząłem zastanawiać się nad zakupem jakiegoś narzędzia, którym mógłbym przebić się przez tę 2-3 cm skorupę zamarzniętej ziemi aby głębiej kopać już moją ulubioną łopatką. W poniedziałek podjechałem do supermarketu kupić nową łopatkę i rozejrzeć się za jakimś narzędziem, które mogłoby być pomocne do rozbicia zamarzniętej warstwy ziemi. Na stoisku z narzędziami znalazłem młotek murarski TOPEX za całe 16 zł, któremu odciąłem część młotkową. W ten sposób stałem się posiadaczem solidnej kopaczki, która jak mam nadzieję pozwoli mi wcześniej rozpocząć wiosenny sezon.

Polecam to rozwiązanie innym poszukiwaczom nie mogącym doczekać się wiosny!

Na zdjęciu widać wyraźnie odciętą część młotkową a bok dla porównania umieściłem zapalniczkę.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2004, 20:55 
"Spammerus maximus"

Mam to samo, ale nie odciąłem młotka. Dobra sprawa ale w połączeniu ze szpadlem bo kopiąc tylko tym łatwo uszkodzić "fant".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2004, 21:35 
Weteran
Weteran

Witam
Ja polecam również młotek geologiczny. Są z bardzo twardej stali i pszystosowane do tego typu pracy - tylko niestety ich cena...
Ze sklepów budowlanych dobry jest też młotek ciesielski.

111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2004, 12:05 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Che, che - Koledzy Armand was przebił, kasuje za zdekompletowane młotki po 50 zeta.
Swoją drogą jak ktoś ma awersję do piłki do metalu to niech płaci. http://www.armand.pl/nasza_oferta.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 stycznia 2004, 20:46 
Moderator
Moderator

W Topexie cena rowna sie jakosci-stalowa rurka bardzo latwo sie niszczy-wolalem dodac do ok 40 zl i kupic mlotek z wlokna szklanego/Makro/.
Uzywam tego lub saperskiego czekanika /Iww-Austrowegry/

W sumie obciecie tego mlotka to tez nienajlepszy pomysl-przy kuciu lodu potrzenana jest energia-wiec ciezszy bylby lepszy.

A tak ogolnie to 3cm warstwa-musi poddac sie dobrej saperce.
Jesli nie-zostawiam takie sygnaly:
1/szkoda fanta
2/w czasie straconym na kucie znajdziesz inny sygnal -gdzie ziemia jest miekka

Armand-widze ze piszczalki drastycznie stanialy???
Czyms trzeba nadrobic straty.
Przy okazji-w innym poscie o pinpointerach-ten Armanda mozna kupic na e-bay za 9.90 $

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Łopatki ogrodnicze
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2004, 14:26 
Kapitan Petersen

Sam również używam łopatki ogrodniczej (głównie kopię monety i drobiazgi). Polecam łopatki wykonane nie z metalu lecz z kompozytu (cena ok. 10 - 15 zł, zależnie od marketu). Ten kompozyt w porównaniu z najtwardszą blachą jest nie do zniszczenia. Przy zastosowaniu maksymalnej siły (podważanie korzeni i dużych kamieni) minimalnie się wygnie ale natychmiast wraca do pierwotnego położenia, czego nie można powiedzieć o łopatkach metalowych. Te kompozytowe mają jeszcze tę zaletę, że można na nich sprawdzać wybraną z dołka ziemię machając pod sondą porcja za porcją. Jak się sprawują na mrozie - nie wiem, bo nie używałem w takich warunkach.

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 lutego 2004, 09:54 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam!
Ja zawsze mam przy sobie zestawik (dostępny jako komplet) składający się z łopatki, siekerki z młotkiem i piłką no i okrągłej rurki będącej rączką do tego. Wszystko na zatrzask. Jest do tego pokrowiec w kszałcie kabury. Do transportu zapina się w rączkę siekierkę/młotek (piłka wchodzi do rurki) a w drugiej kieszonce łopatka. Sprzęt jest produkcji jeszcze radzieckiej ale wykonany jest z o dziwo bardzo mocnej stali i sprawdza się w 105%. Teraz pojaiwją się podobne zestawy tylko, że niestety tylko ładnie wyglądają bo np. łopatka jest ze zwykłej blachy i nadaje się do kopania robali na rybach latem.
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]