Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 23:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Parametry lornetki a wiek obserwatora
PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2020, 23:09 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Sprawiłem se lornetkę niby dość dobrą (Nikon EX).
Wszystkie fora optyczne zgodnie twierdzą, że powinna cyt. ''pozytywnie zaskoczyć'' każdego, kto dotąd oglądał świat przez chińskie marketówki.
No i sęk w tym, że ja tej różnicy jakoś -nomen omen- nie widzę. No ok, wieczorem fajnie widać, bo obiektywy szerokie, ale poza tym ani szczególnej głębi, ani kolorów ani innych fajerwerków.
Pomyślałem - przereklamowana po forach.
Ale nie - młodsi koledzy, tacy ledwie po dwudziestce zachwyceni i dla nich ten Nikon to jest niebo a ziemia względem lidletek czy innych decatlonowch wynalazków. Ja - nie taki znów stary, dopiero do czterdziestki dojeżdżający, już się natomiast zachwycać nie widzę powodu. Dodam, że wzrok mam niezmiennie doskonały i o jakiejkolwiek wadzie nie ma mowy.

Gdzieś kiedyś czytałem, że z wiekiem coś tam się w oczach zmienia i w związku z tym...
No właśnie - co w związku z tym?
Na jakie parametry lornetki patrzeć, żeby była dobra?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Parametry lornetki a wiek obserwatora
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2020, 13:15 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Z wiekiem źrenica przestaje się rozszerzać do 9mm, więc nocne 7x50, 8x56 można zamienić na 10x50 bo ma źrenice wyjciową 5mm. W skrócie. Zmierz sobie ile masz po akomodacji oka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2020, 13:56 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Czyli zamiast 8x40 mam szukać 10x40?
Jak się mierzy tą źrenicę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2020, 13:59 
Kapitan
Kapitan

W każdym, ,,optyku'' za dosłownie kilka zł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2020, 16:37 
Szeregowy
Szeregowy

Swiatło 50 a 40 robi dużą różnice.Ja mam bardzo starą Hensoldt Wazlar 7x50 i bije wszystkie współczesne lornetki jakością szkieł.Najważniejsza jest jakość szkieł a póżniej pozostałe parametry.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2020, 23:41 
Moderator
Moderator

Wiekowo mam mocne 50+, korzystam z lornetki radzieckiej z lat 80-tych 12x40 i zostawia w tyle wiele lornetek współcześnie sprzedawanych w marketach. Może kwestia dobrych, szklanych soczewek?
Przez każdą lornetkę trzeba nauczyć się patrzeć. Niektórym nawet rzęsy przeszkadzają, pogarszają ostrość, inni nie radzą sobie doregulowaniem rozstawu źrenic. Jeżeli masz możliwość popatrz przez inne lornetki (koledzy, targi staroci).
Starzy lornetkowcy mówią, że przy dobieraniu lornetki korzystać ze wzoru:
powiększenie do kwadratu podzielone przez jasność ma być bliskie jedności. Czyli dla mojej lornetki to będzie: 12x12/40 = 144/40=3,6 czyli pod względem optyczności to kiepska lornetka.
Mam też drugą lornetkę 7X50 też radziecką z tego samego okresu. Porównując z tą pierwszą, ma mniejsze powiększenie co wyraźnie widać, natomiast dużo lepsza jasność, co ma znaczenie w ciemnych warunkach. I dużo mniejsze drgania, ale to jakby oczywisty wynik mniejszego powiększenia. A jak warunki optyczne tej lornetki wg wzoru?
7x7/50 = 49/50=0,98 czyli lornetka idealna. Mimo tego, ja postawiłem na tą 12x40 i z niej korzystam, bo powiększenie jest dla mnie ważniejsze niż jasność (obserwacje ptaków w dzień)
P.S
Nie uwzględniłem korony, więc giełdy, kumple, porównania teraz zapewne nie wchodzą w grę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 07:46 
Kapitan
Kapitan

I moje trzy grosze do tematu, Pozdrawiam.
http://ptaki.akcjalokalna.org/partnerzy ... x32-10x42/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 21:42 
Moderator
Moderator

Grzebiuszka napisał(a):
Wiekowo mam mocne 50+, korzystam z lornetki radzieckiej z lat 80-tych 12x40 i zostawia w tyle wiele lornetek współcześnie sprzedawanych w marketach. Może kwestia dobrych, szklanych soczewek?
.

te lornetki mialy prawdziwe szkla z ddr-owskiej Jeny ( Karl Zeiss Jena) a nie z polerowanego denka od jabcoka :lol: , jak wiekszosc podrób made in czajna ...generalnie zasada jest tak ze im wieksza srednica obiektywu tym lepsze swiatło czyli widzenie zmierzchowe - ale cos za cos bo wiekszy obiektyw to wieksza wga sprzetu i szybsze zmeczenoe obserwatora i temu wszelkie lornetki obserwacjine o parametrach typu 20x63 i wyżej maja sens tylko na statywach, choc zapewniaja naprawde bardzo przyjemne parametry uzytkowania
Powiekszenie tez fajna rzecz, ale wartosci powyzej 10 juz zaczynaja byc srednio wygodne bo wzmacniaja niewidoczne drgania rak i obraz nam skacze ( choc na to jest patent - stabilizatory zyroskopowe - ale to podbija cene lornetki i to sporo) ... nie poruszyliscie jeszcze jednej waznej kwestii ...powłoki antyodblaskowe soczewek, te potrafia poprawic bardzo wiele i dzieki nim czesto stara lornetka z nawet przyzwoitymi szklami nie daje rady współczesnemu sprzetowi o podobnych parametrach, ale z powłokami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 kwietnia 2020, 19:58 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Za dzieciaka miałem PZO, chyba 8 x50 albo coś koło tego, miałem PBC 8x35 i tamte lornetki naprawdę ''przybliżały''- miało się to wrażenie, że się po prostu znajduje bliżej oglądanych przedmiotów, bez świadomości, że się na nie patrzy przez ''coś''.
Niedawno wyrwałem fabrycznie nową BPC z czasów sajuza i obraz już nie jest ten.
Nie wiem, czy to ze mną coś się stało, czy lornetka leżąc w szafie 30 lat też w jakiś sposób się starzeje.
Mam 20 x80 na statywie, ale celestrona, a te nie cieszą się dobrą opinią. Do księżyca w nocy jest super; krajobrazy ziemskie wyglądają jak widziane przez starą pleksę.

Ten opisywany tutaj w wątku nikon 8x40 ma źrenicę 5mm więc formalnie powinno być ok.
Może ja po prostu mam problem z psychiką a nie z oczami.
Takie czasy.
Dzięki za wypowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]