Teraz jest piątek, 3 kwietnia 2026, 13:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: jakie rękawice ??
PostNapisane: sobota, 19 czerwca 2004, 09:51 
Małomówny czytacz

witam
ostatnio udało mi się odnaleźć starą piwnice po przedwojennym domu.. teraz jednak mam problem, ponieważ zawalona jest tonami gruzu po domu który nad nią stał a zniszczony został w czasie wojny..

mam zamiar oczyścić ją lecz boje sie o szkło, którego tam pełno, oraz o kawałki ostrych metali..

no i w związku z tym mam pytanie - jakie rękawice polecacie.
przejrzalem dosyc pobierznie wrynek i z tego co widze to można kupic:
typowe rekawice robocze - metriałowe, z kropkami ułatwiającymi trzymanie, ze skórą na wierzchcniej części dłoni
wojskowe rękawice.. na ogol podobne do roboczych ze skórą
kevlarowe rękawice [cena zatrważająca]
kevlarowe rekawice gdzie kevlar jest tylko w drobinkach [to już są do nurkowań, ale podobno wytrzymałość też mają świetną]

czy ma ktos jakieś doświadczenia jeśli chodzi o takie sprawy ??
z gory dziękuję za pomoc..

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 czerwca 2004, 10:00 
Buszujący w śniegu

Zwykłe robocze.Ja bym tam się nie szczypał z jakimiś super wytrzymałymi rękawicami. Trochę ostrożności i będzie spoko. A jeśli nawet to do wesela się zagoi :jump .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 czerwca 2004, 10:46 
Radkoff Pierwszy Wielki

Cze!
Jak boisz się przeciencia lub przebicia to poszukaj w sklepach z ubraniami ochronnymi (popularnie zwane sklepy BHP) rękawic dla robotników pracujących z płytami aluniniowymi - Radi ma takowe i sobie bardzo chwali - podobno debeściarskie - on je dostał przez jakieś znajomości, ale może gdzieś będą do kupienia.
Jednakże na Twoim miejscu...
Również polecam robocze :)
Życze skarbów w tej ruinie!
Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 czerwca 2004, 11:24 
Lew morski

kevlarowe sa super - ostatni z Tommym uzywalismy wlasnie w zawalonej piwnicy - szklo w ogóle nie jest tematem a sa b. wygodne - mielismy je dzieki Tommiemu z jego firmy - polecam dla wszystkich dziurolazow. PZDR :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 czerwca 2004, 18:21 
Porucznik
Porucznik

I właśnie te rękawice kevlarowe są teraz moim problemem.
Strasznie się zabrudziły podczas odkopywania piwnicy i teraz zamiast żółte to są brązowe :D
Zona wyprała je i lekko zmieniły kształt. Gdzie ja teraz znajde gościa o takich długich dłoniach...

A tak serio to faktycznie kevlarowe rękawice są niezawodne w miejscach gdzie jest dużo szkieł i blachy.
Przez ostatni tydzień przewaliłem masę metrów sześciennych Błąd-nie "ziemii" a "ziemi", w której było dużo odłamków szkła i blachy.
Ani razu nie zraniłem się. Takie rękawice to jednak spory wydatek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 czerwca 2004, 22:58 
Weteran
Weteran

Witam.
Ja polecam rękawice robocze wzmacniane skórą zamszową do kupienia w supermarkecie za 3 zł
A napiszcie proszę ile kosztują takie rękawice kevlarowe bo jestem ciekaw.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 czerwca 2004, 00:56 
Weteran
Weteran

Witam
można użyć takich policyjnych : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27282772

są krótkie niestety i kosztują ponad 300.- !!!

największy wybór rękawic to sklepy z odzieżą roboczą, najgrubsze są te przeznaczone dla spawaczy - dodatkowo są długie

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 czerwca 2004, 18:37 
Porucznik
Porucznik

Są kevlarowe i "kevlarowe" rękawice :D
Nie wiem czemu jest taka różnica cen ale widziałem kevlary już za 20 zł (?).
Zarówno w mojej firmie jak i w Policji używa się drogich rękawic kevlarowych.
Wiem , że te droższe są tkane z wielu nici i bardziej zabezpieczają przed przecięciem.
Poza tym mają różne zastosowanie. Tymi , które używałem można spokojnie złapać za ostrze noża, którym atakuje napastnik.
Wspólnie z kolegami testowaliśmy je i nikt nie odniósł obrażeń. Podobnie jest w przypadku ataku kawałkiem szkła.
W ubiegłym tygodniu odkopywałem starą piwnice , w której była kupa Błąd-nie "ziemii" a "ziemi" przemieszanej ze szkłem i przez 3 dni kopania nie odniosłem obrażeń.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 czerwca 2004, 19:10 
Małomówny czytacz

po zapoznaniu sie z oferta oraz kilku przegadanych godzinach z uzytkownikami i sprzedawcami rekawic powinienem napisac czego sie dowiedziałem..
właściwie to są 3 rodzaje rękawic kevlarowych..:) a moze nawet wiecej??
w kazdym razie sa pseudo kevlarowe - kosztuja 4 zł i nie maja w sobie zbyt duzo kevlaru.. właściwie jest wykorzystany w materiale bardzo błąd ortograficzny!!!, raczej żeby zapezpieczyć jesgo strukture na długie uzywanie, niż na ochrone dłoni. takie rękawice są uważane za gorsze od zwyklych materiałowych ze skórą.
kevlarowe "policyjne" - bardzo specjalistyczne, ergonomiczny kształt oraz doskonała możliwość poruszania dłonią.. cena 300 zł wcale nie jest wygórowana.. niestety są krótkie co może jest przydatne przy oddawaniu strzałów z broni krótkiej, jednak przy przenoszeniu dużych części gruzu okazuje się mało przydatne.
kevlarowe nurkowe duzo rodzajow - mokre i suche napiankowe i zastepujace. tylko wzmocnione kevlarem, jak i z bardzo dużą ilościa takowego..
i uważam że właśnie pośród tych rękawic powinniśmy szukać czegoś co pozwoli ochronić dłonie przed ostrymi krawędziami. przecież nurkowie we wrakach, na dnie cały czas narażeni są na urazy dłoni, to dlatego ich sprzet jest doskonały.
teraz jescze tylko wybrać model i można ruszać do starych szklarni wydobywać szkło "prawie" gołymi rękoma i łapać noże w locie.. na dodatek za ostrze..

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]