|
Kurczę, też myślałem o sterowcu, ale odpuściłem.
<BR>Pojazd planuję dosyć zaawansowany - wkład pracy i tak jest bardzo duży więc lepiej zrobić konstrukcję o wysokich walorach i rozwojową niż przechodzić stadia kolejnych prototypów. Zastanawiam się nad wielkością
<BR>całego aparatu. Jeśli będzie zbyt duży,będzie trudny w użyciu w miejscach ciasnych, zasypanych, studzienkach itp.
<BR>Zbyt mała konstrukcja rodzi ogromne problemy techniczne - zasilanie, pomieszczenie kamer,
<BR>elektroniki, wykrywacza czy manipulatora. Oczywiście istnieją na świecie konstrukcje zminiaturyzowane ale to raczej zabawa dla NASA a nie osoby prywatnej. Prawdę mówiąc liczę tutaj na sugestie Kolegów, gdyż brak mi doświadczenia w eksploracji podziemi itp.
<BR>miejsc, a do takich zadań, poza podwodnymi
<BR>zabawkę chyba należy przeznaczyć.
<BR>Byłbym też wdzięczny za informacje od kogoś, kto ma jakieś doświadczenie jeśli chodzi o propagację radiową (sygnału video, sterowania)w takich miejscach. Sam jestem automatykiem i doświadczenia z tym praktycznie żadnego. A planuję zdecydowanie oprzeć się na komunikacji radiowej - wleczony(odwijany)kabel musi być opcjonalny ale nie może być rozwiązaniem jedynym.
<BR>To na razie tyle.
<BR>Pozdrawiam
<BR>Maciek
<BR>
|