Teraz jest wtorek, 31 marca 2026, 18:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Żaróweczki do latarki
PostNapisane: wtorek, 23 września 2003, 16:32 
Weteran
Weteran

Która żaróweczka najjaśniej świeci kryptonowa , halogenowa czy ksenonowa :que (np. do wymiany w latarce albo rowerze).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 14 października 2003, 21:28 
Moderator
Moderator

Nikt sie nie zna?

Bo i ja mam pytanko w tym zakresie-jak sa rozwiazane latarki diodowe?tj majace zamiast zaroweczki pewna ilosc diod swiecachych?
czy takie diody mozna nabyc gdzies w sklepie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 października 2003, 23:43 
Plutonowy
Plutonowy

Mój dziadek ma latarkę diodową. Jest w niej chyba 12 diód, świeci dość jasno i "biało". Ogólnie mi się podoba:D Diody widziałem w sklepie, ale podobno one długo świecą :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2003, 11:43 
Major
Major

Witam
W ostatnim lub przedostatnim numerze Komandosa jest artykuł o latarkach diodowych.
Tak w telegraficznym skrócie to zaletami diodówek są: badzo duża zywotność - średnio 10000 godzin (zwykłe kilkadziesiąt godzin), mały pobór prądu, duża wytrzymałość mechaniczna (brak wrażliwego żarnika), i bardziej naturalne, rozproszone światło (nagłe zapalenie diodówki w ciemnościach nie powoduje oślepienia).
A głowną wadą jest mniejsza moc świetlna, a co za tym idzie zasięg - max do 30 metrów.
Podsumowując- do namiotu, marszu, przyświecania przy pracy to idealne rozwiązanie, a tam gdzie potrzebny duży zasięg i duża moc to klasyczne są lepsze.

pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 października 2003, 22:47 
Porucznik
Porucznik

poszukajcie dokładnie na forum - pamiętam, że kiedyś toczyła się dyskusja na tema LEDów - ogólnie im droższe tym lepsze :D.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 3 listopada 2003, 19:56 
Moderator
Moderator

Ale w tam tez nie bylo konkretow.

Moze ktorys z elektronikow by sie wypowiedzial.
Nie chcialbym wydawac kilkuset PLN na nowa czolowke-ta z CCCP jest jeszcze calkiem dobra -a zastanawiam sie czy nie daloby sie jej przerobic-nie potrzeba mi swiatla o dlugim zasiegu-standartowe do jaskin czy bunkrow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: czołowka
PostNapisane: czwartek, 11 marca 2004, 01:13 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Witam. Zakupiłem Petzla DUOBELT LED 8 z długim kablem i zasobnikem (takim "pod pachę") na 4 baterie C/LR14 (po staremu R 14). Jest to mieszanka: można świecić ośmioma diodami, które mają 3 zakresy jasności świecenia, lub włączyć halogen. Halogen posiada zoom. Czas świecenia na diodach wg producenta: 1. na maxa 14-160 h, 2. optymalnie 40-180 h, 3. ekonomicznie 180-240 h. Czas świecenia na halogenie 9 h. Testy przeprowadzono przy +20 st. C. Płytka z LED-ami jest wymienna. Trochę zawiodłem się na jasności żarówki halogenowej, ale ujdzie. Puszka z żarówkami jest bryzgoszczelna, ale zastosowano do uszczelnienia jakiś tłuszcz (wygląda jak wazelina) - to już wg mnie porażka. Do zestawu dołączone są dwa kondoniki z tym ustrojstwem. Ogólnie bardzo fajna rzecz. Tylko cena ok. 400 zł zwala z nóg. Mi udało się ją nabyć za 330 złociszy. No i jeszcze jest zapasowa żaróweczka halogenowa. Testuję ją dopiero 2 miesiące i jest ok. Baterie (alkaliki) jeszcze się nie wyczerpały (świecę LED-ami średnio godzinę dziennie). I niestety wybitny żółty kolor obudowy wywołuje dziwny uśmiech mojej żony i synka. Oczywiście nie wiedzą ile za to ustrojswo zapłaciłem bo dziś bym nie siedział przed kompem, a jak bym siedział to żonka biegała by w nowych kozaczkach. :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 marca 2004, 17:11 
Lew morski

Skorzystam z okazji i chcialbym spytac o wasze opinie nt. zwyklych halogenowych latarek - tak sie sklada, ze w mojej pracy to jedno z podstawowych narzedzi - stosujemy maglighty ( cholernie ciezkie i wbrew pozorom wrazliwe na uderzenia), makity lamane ( fajne ale jedne z drozszych - ok. 800zl) - ja mam streamlighta - moim zdaniem lepsza od maglighta bo lzejsza a czas swiecenia po zaladowaniu podobny i o wiele lzejsza. W sumie idealna latarka powinna wg. mnie swiecic bialym, dobrze i rownomiernie skupionym swiatlem - najlepiej jak najdluzej, powinna byc lekka i jak najtansza :lol: - ja jeszcze na taka nie trafilem co by spelniala te wszystkie warunki. Z diodowymi sie nie spotkalem, ale jedno co mozna "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! powiedziec to to ze sa super oszczedne - wiadomo diody...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 22:21 
Moderator
Moderator

Na Allegro widzialem ze pojawily sie czolowki diodowe jakiegos Topexu /czy cos takiego/ po ok 40 zl.Ma ktos to?

Babunia-w sprzecie Petzla mozna narzekac tylko na jedno-cene!

A przy okazji-jestem zainteresowany palnikiem Petzla lub sama wytwornica acetylenu-ew. cos z ruskich podrobek.
Ma ktos na zbyciu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 14 marca 2004, 23:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wczoraj w sklepie wędkarskim widziałem trzy rodzaje czołówek firmy produkującej sprzęt wędkarski (dosc znanej dlatego nazwy nie podaję) w cenie 32zł z 3 diodami ,35zł z 4diodami i 41zł z 5 diodami. W stosunku do ceny sprzęt wygląda solidnie i estetycznie więc kupiłem czterodiodową zasilaną trzema paluszkami jako prezent dla kumpla z którym czasami wędkujemy w nocy. Pierwsze testy w ciemności wypadły bardzo pomyślnie, latarka daje dość silne białe światło trochę rozproszone ale spełnia swój cel. Bez problemu, można zawiazać urwany haczyk czy założyć robaka nie mówiąc już o późnej kolacji, raczej nic się nie rozleje i ręce są wolne, jest super kumpel był zachwycony.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 marca 2004, 13:10 
Generał Broni
Generał Broni

W żarówkach typu hallogen, krypton i ksenon nazwa określa gaz szlachetny który znajduje sie w środku. W porównaniu z zwykłymi żarówkami(gdzie jest prawie próżnia) żarówki z gazem umożliwiają uzyskanie większej temperatury żarnika(jest nim przeważnie drócik wolframowy) co daje mocniejszy strumiń świetlny a także wpływa na przedłużenie żywotności.
Najmocniejsze światło dają bezwzględnie zarówki hallogenowe- w przybliżeniu 300% mocniejszy strumień świetlny(dlatego też są powszechnie stosowane w samochodach). Następnie na drugim miejscu znajdują się żarówki kryptonowe- 150-200% mocniej. Zarówki ksenonowe to raczej chwyt marketingowy mający dać skojarzenia z "niebieskimi" światłami drogich samochodów. Oczywiście nie świecą one na niebiesko(w samochodowych lampach ksenonowych nie ma żarnika a świeci łuk elektruczny!) a ich jasność plasuje sie między kryptonami a zwykłymi. Sens jest je stosować tylko w najmniejszych latarkach na baterie AA lub AAA- tam przy małej objętości żarówki dzieki ksenonowi mozna uzyskać większą temperature żarnika niż przy innych gazach- stosuje je np Maglite. Niestety nie ma róży bez kolców: stosując żarówki hallogenowe musimy stosować bardzo dobre baterie alkaliczne(np Duracell MAX POWER) a i tak musimy sie liczyć z ich szybkim zurzyciem. Jest jeszcze jeden feler- wraz z zurzyciem baterii bardzo zmienia się jasność światła- z białego staje sie coraz bardziej żółte a na koniecpiwne. Najlepszy wspólczynnik jasności świecenia mają żarówki kryptonowe- na bateriach alkalicznych świecą naprawde długo i to mocnym światłem, a w dodatku jasność światła nie zmienia sie tak drastycznie. Najlepsze żarówki robi firma Maglite, na drógim miejscu jest Philips. Zarówki Hallogenowe polecam wyłącznie do latarek o 3 lub więcej bateriach. Co do samych latarek też są bardzo ważne. często żle zaprojektowana optyka latarki psuje efekt najlepszej żarówki. tu znowu firma Maglite jest the best: lustro paraboliczne bez żadnych załamań i gladka szklana szybka.. Nie dopuszczalne są latarki np z niebieskawą szybką albo lustrem z wieloma załamaniami- niby fajnie wygląda, za duża część światła jest tracona. Ważny jest też sam kształt snopa światła. Nie może być za wąski(to ma być latarka a nie szperacz) ale nie może być za szeroki bo bedzie za słabo rozswietlał. Hella robi latarki HALLOGEN(około 40 zł) mające 3D snop światła: w srodku jest stosunkowo wąski i mocny strumień, a na około rozswietlająca słabsza ale szeroka poświata. Latarki taktyczne są całkowitym nieporozumieniem do ogólnego stosowania: Mocny ale bardzo wąski strumieńswiatła , mała żywotność żarnika i ogromne zurzycie baterii...
I to chyba tyle

Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 marca 2004, 23:51 przez Polak, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 22 marca 2004, 22:56 
Weteran
Weteran

Ciekawe, ciekawe... :hmmm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: do jms-bytom
PostNapisane: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 22:51 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Cześć. nie ma takiego słowa w języku polskim !!!, że się upieram przy Petzlu (nie mam w tym interesu) :luv . Ale sprzęt mają raczej dobry. Podaję namiary na acetylenki:
http://www.polarsport.pl/?page=shop/bro ... eb894809d4. Nie jest to reklama tylko informacja :h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 maja 2005, 23:17 
Weteran
Weteran

Nie będę otwierał nowego wątku a zatem:
Czy ogniwo solarne 3V, 700mA, 2,9 W to to samo co 2 baterie typu mignon AA 1,5 V :que
http://www.sito-solartec.de/modul.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 28 lipca 2005, 17:56 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ja mam w latarce żarówkę halogenową 12 V . Latarka niebieska :) mała zasilana z akumlatorka 12 V ładowana przez wyciąganą wtyczkę i do kontaktu :) . Kupiłem na targu za 20 zl :) . Po pełnym nocnym ładowaniu wytrzymuje na 9 godzin ciągłego świecenia :) .

Pozdro
DJ MHz

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]