Teraz jest środa, 1 kwietnia 2026, 21:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: telefon gsm + gps
PostNapisane: środa, 19 stycznia 2005, 22:47 
Małomówny czytacz

witam..
jako ze od dluzszego czasu planuje zakup gps'a, a nie udalo mi sie jak na razie wyskrobac odpowiedniej kwoty - przejrzalem dostepne zrodla i stwierdzilem iz moglbym sprzedac moj telefon i zakupic telefon gsm z wbudowanym gps'em.

no i teraz pytanie - czy ktos mial doczynienia z taka hybryda?? jak sie to sprawuje?? czy aGPS faktycznie przyspiesza dzialanie i pomaga w nawizaniu lacznosci z satelita w przypadku ciezkiego terenu [zabudowany]

rozwazam zakup taniego modelu motoroli z wbudowanym gps'em, lub tez nec'a sprowadzonego z GB [koszt w przypadku rozliczenia za moj nie przekroczylby 150 zl].

co o tym myslicie??
co radzicie??
jakie sa wasze uwagi..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 01:18 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

a jaki typ Motoroli posiada GPS?? tak z ciekawosci pytam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 09:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Planując zakup komórki z GPSem musisz pamiętać o jednym ważnym szczególe. Każde odwołanie do pozycjonowania jest PŁATNE. Mam Nokię z GPSem ale wolałem zakupić sobie gps Garmina. Koszt użytkowania zawężą się do zakupu baterii ..

Pzdrw.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 11:09 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Jarasek w temacie garmina ktory model wybrales ??? sa w sumie w przystepnych cenach i wydaje mi sie ze modele w przedziale cenowym 600-800 sie nadaja, oczywiscie do tego zeby nie zabladzic w lesie ewentualnie naniesc dane dotyczace miejscowki, jak Twoj sie sprawuje ???? pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 11:34 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Kupiłem jeden z tańszych modeli Garminy eTrex. Koszt około 600PLN z tego co pamiętam. Można wpisać lokalizację miejsca, które nas interesuje i włączyć np. śledzenie trasy. Tak więc za przystępną cenę (tak uważam porównując inny sprzęt) mamy urządzenie dzięki któremu nie zgubimy sie w lesie no i co najważniejsze trafimy w miejsca, które nas interesują.
Jest bardzo przydatny kiedy nie wiemy gdzie np. jest nasze autko. Wysiadając z auta wprowadzamy punkt w którym stoimy i po sprawie... Powrót jest już samą przyjemnością :)

eTrex już kilka razy uratował mnie z błądzenia po wertepach... Ostanio na Mierzei, kiedy to miałem rozterkę, w którym kierunku się udać aby nie przyjść jej wzdłuż :)

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 11:37 

dziekuje o to mi chodzilo chyba tez kupie :) mozna placic u nich karta kredytowa przez internet ??? przepraszam za takie hmm pytania :0

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 11:58 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Niestety nie wiem ponieważ dokonywałem zakupu gotówkowego w sklepie...

Podaję adres strony Garmin: http://www.garmin.pl

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 12:03 

dzieki ! niestety w tym cholernym miescie ruskim jakim jest Lublin, nie ma sklepu firmowego ja sie powiesze :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 12:12 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Aaaaa, jeszcze jednen bajer. Kupując kabelek za ok 150PLN możesz wprowadzać do eTraxa za pomocą komputera i odpowiedniego oprogramowania dane geograficzne jakiegoś punktu... Przydaje się to w przypadku, kiedy znasz lokalizację geograficzą miejsca ale dokładnie nie znasz jego lokalizacji w terenie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 12:20 

dzieki moze jakis sklep znajde zeby via internet zaplacic bo jak przyjdzie za zaliczeniem pocztowym do domu to zona......zrobi mi kesim ( poderznie gardlo) bo mnie molestuje zeby kupic nowwe meble....a ja tymczasem planuje .. :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 12:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No cóż, samo życie. Ja jestem na etapie knowań związanych z zakupem drugiej wykrywki... Hmmm i jak to wytłumaczyć żonie?
Ale jak wiemy, potrzeba jest matką wynalazku...

Swój zakup możesz zawsze umotywaować dbałością o swój skarb ( czytaj: żona), który może pobłądzić w lesie np. na grzybobraniu :)

A meble mogą wrąbać korniki.... :)

P.S. Jeśli będziesz miał problemy z zakupem daj znać. W Poznaniu są sklepy oferujące produkty Garmin.

Padrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 14:04 

masz info na privie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: GPS
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 16:04 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Jesli moge cos podpowiedziec w temacie GPS jako pomocy do nawigacji w lesie (szczegolnie gestym), to zapomnijcie o Garminach...przynajmniej o modelu Legend. To badziewie ktore znam z autopsji. Gubi sygnal bardzo czesto. Radze kupic obojetnie jakiego Magellana ktory was nie zawiedzie. Ja mam Sportkak Pro a wczesniej mialem inne Magellany, nawet te najprostsze i kazdy byl 100 razy lepszy w lesie niz Garmin. Inna sprawa ze Magellana ciezko kupic w Polsce ( ciekawe dlaczego ?). Ale warto poszukac badz kupic na eBayu. Koszt takiego np Magellana wersji 315 to polowa kosztow legenda a satysfakcja i bezpieczenstwo gwarantowane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 16:15 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Problemy Garminy w gęstym lesie wynikają prawdopodobnie z faktu, że w starszych rocznikach (przed 2004) była instalowana inna wersja oiprogramowania. Ja swojego eTrexa kupiłem w 2004 i nie mam większych problemów z nawigacją w lesie. Natomiast mój przyjaciel ma 3 letni model i faktycznie ma z nim problemy.
Tak więc raczej jest to wersja oprogramowania a nie sprzętu. Nowe wersje oprogramowania można bezpłatnie ściągnąć ze strony producenta.
Niestety o Magellanach tytlko słyszałem, nie miałej z nimi do czynienia...

Pzdrw,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2005, 20:24 

to ja juz zglupialem....ale jak nowe nowe oprogrammowanie to ok :)))

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]