Teraz jest niedziela, 23 sierpnia 2026, 20:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co to znak na mapie??
PostNapisane: czwartek, 28 września 2006, 08:56 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam. Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu symbolu przedstawionego na zdjęciu. Występuje on na mapie topograficznej, pewnie wydanej tuż po wojnie. Zauważyłem, że występuje on tylko na terenach leśnych. Czy oznacza on jakąś szkółką leśną, teren zrębu?? Szukałem w różnych opracowaniach znaków topograficznych, ale nigdzie na taki znak nie natrafiłem. Proszę więc o pomoc. Pozdrawaim snorll :)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 13:25 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

No cóż wygląda na to, że znaki na razie pozostaną tajemnicą :cry: . snorll

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 14:45 
Porucznik
Porucznik

Wygląda na ogrodzone drzewo...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 18:52 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

to tylko moja sugestia ale moze ten znak oznacza drzewa (obszar) z ktorych pozyskuje(pozyskiwalo) sie nasiona; lub pomnik przyrody

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 20:00 
Plutonowy
Plutonowy

A moze cos w stylu szkolek lesnych? (sam kwadracik z kreskami kojarzy sie z ogrodzeniem, a puste kolko pojedyncze drzewo(a)).

To jest mapka WIG'owska?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 20:24 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

desorden napisał(a):
To jest mapka WIG'owska?

Raczej nie, przypomina mi bardziej "sztabówki", tylko nie te z lat 80-tych, a dużo wcześniejsze. Sądząc po ich stanie i obrazie terenu jaki przedstawiają myślę, że po II wojenne, z początku lat 50.

Tak sobie właśnie pomyslałem, że poza szkółkami leśnymi, co jakoś mi chyba najbardziej leży, może to oznaczać duże mrowiska?? Choć z drugiej strony to po co, na takiej mapie zaznaczać coś takiego?? Nie wiem, ale może wizja terenowa coś rozjaśni. Pozdrawiam. snorll

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 20:38 
Plutonowy
Plutonowy

Mrowiska na pewno odpadają ponieważ nie sądze, że mrowiska są aż takie wielkie. Ewidentnie widać, że każdy z tych znaków jest innej wielkości :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 00:19 
Pułkownik
Pułkownik

te znaki są "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! czy naniesione?

z tego co przeglądałem, to najbardziej podobne jest to do oznakowań taktycznych, ale z kolei te kółka w środku...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 08:07 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Bax21 napisał(a):
te znaki są <b><font>"oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!!</font></b> czy naniesione?

z tego co przeglądałem, to najbardziej podobne jest to do oznakowań taktycznych, ale z kolei te kółka w środku...

Witam. Znaki są oryginalnie naniesione na mapie i występują na niej w dużej liczbie, tylko tak jak zaznaczyłem w pierwszym poście, pojawiają się wyłącznie na terenach zalesionych. Pozdrawiam. snorll :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 22:28 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam
od razu wyjasniam ze nie wiem co to za symbole i co oznaczaja :) ale te w górnej czesci mapy maja po dwie kreseczki na bokach, i to mi podsuneło mysl ze na rysunku zmiesciły sie jedynie dwie kreski, oznaczenia spadku terenu. Na mapach, wszelkie wały, skarpy, nasypy (np. kolejowe), wąwozy, jary, wzglednie głebokie i o stromych brzegach jamy (kółko z kreseczkami umieszczonymi wewnatrz) lub kopce (kółko z kreseczkami na zewnatrz) oznacza sie linią z dorysowanymi wzdłuz niej poprzecznie krótkimi kreseczkami. Owe kreseczki umieszczone np. po prawej stronie lini, oznaczaja ze teren na prawo od lini to ostro opadajaca skarpa.

w przypadku "twoich" znaczków i zakładajac to co powyzej napisałem, były by to jakieś kopce usypane na planie kwadratu. Może jakieś sztuczne podwyższenie ziemne na którym stało cos oznaczone "kółeczkiem"....np.słup.

jak zaznaczyłem, niczego nie wyjasniam, podaje tylko to co mi sie skojarzyło z owymi symbolami
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 00:05 
Pułkownik
Pułkownik

wirnik napisał(a):
w przypadku "twoich" znaczków i zakładajac to co powyzej napisałem, były by to jakieś kopce usypane na planie kwadratu. Może jakieś sztuczne podwyższenie ziemne na którym stało cos oznaczone "kółeczkiem"....np.słup.

ciekawa propozycja ale to niestety niemożliwe. Jeśli to miałyby być słupy to jakie inne jak nie telefoniczne? Jesli słupy telefoniczne to na podstawie tego screenu gdybysmy chcieli przeprowadzić linie łączace słupy nic sensownego nie wychodzi. Po drugie takie słupy na terenach leśnych są stawiane tylko wzdłuż szerokich dróg leśnych.

tak jak mówiłem wcześniej przypomina to oznaczenie taktyczne z tym, że nie widziałem nigdzie identycznego. Mają tak samo jak te na zrzucie postać kwadratu z kółkiem w środku i odchodzące od kwadratu kreski(w różnej liczbie i kształcie), wiec może....

póki co trzeba poczekać na jakiegoś speca.

P.S jak wyglądają pozostałe oznaczenia tego typu na mapce? (bo zrozumiałem że jest tego więcej)

Przydałoby się też wiedzieć jaki jest stan aktualnosci tej mapy i kiedy była drukowna.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 07:54 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

wirnik napisał(a):
P.S jak wyglądają pozostałe oznaczenia tego typu na mapce? (bo zrozumiałem że jest tego więcej) Przydałoby się też wiedzieć jaki jest stan aktualnosci tej mapy i kiedy była drukowna.

Witam i błąd ortograficzny!!! odpowiadam. Pozostałe oznaczenia na mapce wyglądaja identycznie lub niemal identycznie. Te znaki na mapie różnią się tylko ilością kresek wychodzących z kwadratu lub jego wielkością. Jeśli chodzi o jej aktualność to mogę powiedź tylko, że obrazuje teren z przed około 55 lat temu wstecz (kilku charakterystycznych miejsc i punktów powstałych pod koniec lat 50-tych jeszcze na nie niej nie ma). Ze względu na to, że mapa była cięta i klejona z dwóch części niestety brak jest jakiejkolwiek legendy i opisu tej mapy. Więc w sumie nie wiem kiedy była drukowana i przez kogo. No cóż więcej informacji nie mam. Pozdrawiam. snorll :)

Ps. Bax21, wspominasz o jakiś znakach taktycznych, mógłbyś powiedzieć o jakim znaku myślisz i co on oznacza. Może to coś mi podpowie :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 22:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Bax21 napisał(a):
ciekawa propozycja ale to niestety niemożliwe. Jeśli to miałyby być słupy to jakie inne jak nie telefoniczne? Jesli słupy telefoniczne to na podstawie tego screenu gdybysmy chcieli przeprowadzić linie łączace słupy nic sensownego nie wychodzi. Po drugie takie słupy na terenach leśnych są stawiane tylko wzdłuż szerokich dróg leśnych.

popatrz kolego nieco szerzej :) to ze powiedziałem SLUPY to był przykład tylko jednej z mozliwosci. Po drugie "sztabówki" maja zaznaczane czesto obiekty z okresu przedwojennego, jesli w chwili wydawania mapy jeszcze istniały w terenie. wiec znów mówiac wyłacznie przykładowo... kiedys w tym lesie ( a nawet zanim powstał tam las) mogło być "coś" czego resztki pozostały do dziś....nie wiem co, ilosc mozliwosci jest ogromna....moze pozostałosci cegielni, może smolarni, nie wiem , moze sa to pozostałosci jeszcze starsze... wiec tych mozliwosci troche jest. Kołeczko moze oznaczać słup (niekoniecznie telefoniczny lub elektryczny)ale też kamień, obelisk, nieczynną studnie, ale nie oznakowaną znaczkiem "typowej" studni z powodu jej szczatkowego stanu zachowania, tylko odwzorowaną graficznie tak jak ją obecnie widać "z lotu ptaka"
Co do studni, prosze zauwazyc jak wygladają dzisiejsze ujecia wody głebinowej, jest to ziemny kopiec zazwyczaj na planie kwadratu, czesto z włazem, lub nieiwielkim budyneczkiem na płaskim szczycie. Wewnatrz owego kopca miesci sie studnia i system zaworów....i prosze pomyslec jak "odmalować" to na mapie i czy nie bedzie bardzo podobne do omawianych tu znaczków? Dodam ze jesli bedzie to ujecie już nieczynne i zrujnowane, to nie ma powodu oznaczac go symbolem studni. W takim stanie jest tylko "dziwnym zaburzeniem terenu" ze tak sie wyraże :)

"sztabówki" czesto maja takie dziwne oznaczenia nie opisane w "legendzie", zazwyczaj po weryfikacji w terenie okazuje sie ze oddaja najwierniej graficznie, jak to było mozliwe kształt widziany z "lotu ptaka".

na jednej ze "sztabówek" widziałem kiedyś tereny po kopalni wegla brunatnego(przedwojennej, obecnie ruina) z pozostałosciami betonowych postumentów pod kilkuset metrowe tasmociągi, oraz pozostałosciami "strefy" odwadniania wegla i brykietowania oraz okrągłym bunkrem-maszynownią z wejsciem od góry....to dopiero dziwacznie wyglada na mapie, jednak po weryfikacji terenowej okazało sie ze "znaczki" chociaż niestypowe i z racji rozmiarów niewielkiego, i siłą rzeczy uproszczonego piktogramu, to jednak wiernie oddaja to co znajdowało sie w terenie.
I moim zdaniem daremnie szukac gotowego i PEWNEGO stwierdzenia co przedstawiaja te oznaczenia z pierwszego postu
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 23:28 
Pułkownik
Pułkownik

wirnik napisał(a):
popatrz kolego nieco szerzej :) to ze powiedziałem SLUPY to był przykład tylko jednej z mozliwosci.

wiem,wiem przecież ostrzegałeś :)

wirnik napisał(a):
... kiedys w tym lesie ( a nawet zanim powstał tam las) mogło być "coś" czego resztki pozostały do dziś....nie wiem co, ilosc mozliwosci jest ogromna....moze pozostałosci cegielni, może smolarni, nie wiem , moze sa to pozostałosci jeszcze starsze...

to jest myśl godna filozofa....serio! :1 :jump

wirnik napisał(a):
Co do studni, prosze zauwazyc jak wygladają dzisiejsze ujecia wody głebinowej, jest to ziemny kopiec zazwyczaj na planie kwadratu, czesto z włazem, lub nieiwielkim budyneczkiem na płaskim szczycie. Wewnatrz owego kopca miesci sie studnia i system zaworów....i prosze pomyslec jak "odmalować" to na mapie i czy nie bedzie bardzo podobne do omawianych tu znaczków? Dodam ze jesli bedzie to ujecie już nieczynne i zrujnowane, to nie ma powodu oznaczac go symbolem studni. W takim stanie jest tylko "dziwnym zaburzeniem terenu" ze tak sie wyraże :)

na prawde, powinieneś pomyśleć o karierze pisarza :))))))))

wirnik napisał(a):
I moim zdaniem daremnie szukac gotowego i PEWNEGO stwierdzenia co przedstawiaja te oznaczenia z pierwszego postu

racja...ale zawsze można sobie wyobrazić. :)

Pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 października 2006, 16:43 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam
Jest to symbol szkółki leśnej (jak w załączniku).Legenda pochodzi z mapy WIG.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]