Bax21 napisał(a):
ciekawa propozycja ale to niestety niemożliwe. Jeśli to miałyby być słupy to jakie inne jak nie telefoniczne? Jesli słupy telefoniczne to na podstawie tego screenu gdybysmy chcieli przeprowadzić linie łączace słupy nic sensownego nie wychodzi. Po drugie takie słupy na terenach leśnych są stawiane tylko wzdłuż szerokich dróg leśnych.
popatrz kolego nieco szerzej :) to ze powiedziałem SLUPY to był przykład tylko jednej z mozliwosci. Po drugie "sztabówki" maja zaznaczane czesto obiekty z okresu przedwojennego, jesli w chwili wydawania mapy jeszcze istniały w terenie. wiec znów mówiac wyłacznie przykładowo... kiedys w tym lesie ( a nawet zanim powstał tam las) mogło być "coś" czego resztki pozostały do dziś....nie wiem co, ilosc mozliwosci jest ogromna....moze pozostałosci cegielni, może smolarni, nie wiem , moze sa to pozostałosci jeszcze starsze... wiec tych mozliwosci troche jest. Kołeczko moze oznaczać słup (niekoniecznie telefoniczny lub elektryczny)ale też kamień, obelisk, nieczynną studnie, ale nie oznakowaną znaczkiem "typowej" studni z powodu jej szczatkowego stanu zachowania, tylko odwzorowaną graficznie tak jak ją obecnie widać "z lotu ptaka"
Co do studni, prosze zauwazyc jak wygladają dzisiejsze ujecia wody głebinowej, jest to ziemny kopiec zazwyczaj na planie kwadratu, czesto z włazem, lub nieiwielkim budyneczkiem na płaskim szczycie. Wewnatrz owego kopca miesci sie studnia i system zaworów....i prosze pomyslec jak "odmalować" to na mapie i czy nie bedzie bardzo podobne do omawianych tu znaczków? Dodam ze jesli bedzie to ujecie już nieczynne i zrujnowane, to nie ma powodu oznaczac go symbolem studni. W takim stanie jest tylko "dziwnym zaburzeniem terenu" ze tak sie wyraże :)
"sztabówki" czesto maja takie dziwne oznaczenia nie opisane w "legendzie", zazwyczaj po weryfikacji w terenie okazuje sie ze oddaja najwierniej graficznie, jak to było mozliwe kształt widziany z "lotu ptaka".
na jednej ze "sztabówek" widziałem kiedyś tereny po kopalni wegla brunatnego(przedwojennej, obecnie ruina) z pozostałosciami betonowych postumentów pod kilkuset metrowe tasmociągi, oraz pozostałosciami "strefy" odwadniania wegla i brykietowania oraz okrągłym bunkrem-maszynownią z wejsciem od góry....to dopiero dziwacznie wyglada na mapie, jednak po weryfikacji terenowej okazało sie ze "znaczki" chociaż niestypowe i z racji rozmiarów niewielkiego, i siłą rzeczy uproszczonego piktogramu, to jednak wiernie oddaja to co znajdowało sie w terenie.
I moim zdaniem daremnie szukac gotowego i PEWNEGO stwierdzenia co przedstawiaja te oznaczenia z pierwszego postu
Pozdrawiam