Teraz jest niedziela, 6 września 2026, 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 19:17 
Kapitan Petersen

Frozzer napisał(a):
uwzglednialismy temperature, i inne czynniki, nawet blad krzywizny ziemi.

Jestem zupełnym amatorem, dlatego spytam. To jak się robi ppomiar teodolitem to trezba uwzględnić temperaturę powietrza? Węszę tu jakąś ciekawostkę.

Poza tym sądzę, że PT Panowie Geodeci mogliby dla tego działu opracować jakieś krótkie wprowadzenie w zagadnienia geodezyjne. Może do przyklejenia. Co na to moderator działu?

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2005, 19:53 
Weteran
Weteran

robilismy niwelacje precyzyjna, a jej sie nei robi teodolitem tylko niwelatorem precyzyjnym
żeby uswiadomic ci, jak precyzyjne sa to pomiary zamieszczam jednen z średnich bledow, jakiego nie wolno przekroczyc:

średni błąd pomiaru 1 km niwelacji dla linii niwelacyjnej w osnowie 1klasy nie moze byc wiekszy niz +/- 0,40 mm/km a w osnowie 2giej klasy 0,50 mm/km. a wiedz, ze 0,5 milimetra na kilometr, to wcale tak duzo nie jest ;););)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 15:26 
Szeregowy
Szeregowy

Aż mi się łza zakręciła w oku i nie wytrzymałem, musialem napisać drodzy koledzy po fachu
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 15:30 
Weteran
Weteran

No i dziwne byłoby gdybyś do pracy jeżdżąc nie miał w bagażniku wykrywki.
A co, może własciciel pola się nie zgodzi? :) To już mu miedzę o metr w bok.
Sąsiad wtedy na pewno pozwoli :) :) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 19:54 
Major
Major

Trafiłem na temat przypadkowo. Mam pytanie. Czy któraś z osób wypowiadających się w tym temacie, ma ( lub miała) do czynienia z klasyczną geodezją zawodowo lub wykonuje ten zawód obecnie a może posiada nawet tytuły i uprawnienia państwowe w tej dziedzinie ?. Sądzę po wypowiedziach, że na pewno otarliście się o geodezję i co niektórzy mają nawet sporo wiedzy podręcznikowej ale moim skromnym zdaniem na poziomie zajęć z miernictwa jakie każdy potencjalny budowlaniec powinien mieć bądź w technikum bądź na studiach ( kiedyś to był semestr lub dwa w zależności od kierunku) . Dlaczego tak uważam?- Jak znajdę chwilkę czasu to szczegółowo to uzasadnię. A jeśli chodzi o te słupki z różnymi opisami to najprawdopodobniej nie były punktami poziomej osnowy geodezyjnej - odsyłam tu do katalogu znaków geodezyjnych ''Wytyczne Techniczne G-1.9 . Cechy bite są wyłącznie na znakach osnowy wysokościowej (reperach) Jeśli chodzi o osnowę poziomą w latach to 60/70 krótko stosowane były (ale w miastach) słupki betonowe z żeliwnymi głowicami na których był napis ''znak pomiarowy''. Osnowa pozioma stabilizowana znakami ziemnymi , osadzana jest równo z nawierzchnią ziemi lub pod ziemią aby ktoś przypadkiem nie potknął się i nie rozbił np. nosa , a sam znak miał maksymalmą ochronę przed przesunięciem czy zniszczeniem. Jeśli te słupki jak piszesz wystawały i były opisane różnymi cyframi i literami to mogły być np. znaczniki tras urządzeń podziemnych (kabli, ryrociągów) jeżeli ich trasy biegną przez tereny gdzie nie ma innego zainwestowania. Branżystom łatwiej wtedy zlokalizować własne sieci. Jeśli te słupki były na terenach leśnych to mogłu być słupkami oddziałowymi. No ale to temat woda.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 20:00 
Weteran
Weteran

zgadzam sie, punkty osnowy poziomej sa wbijane rowno z poziomem ziemi. jezeli zalozycielowi tematu obil sie jakis wystajacy slupek w lesie, i ma na ktorejs z cech jakies cyferki, to zapewne jest to slupek rozdzielajacy sektory lesne

geodezje studiuje juz piaty rok i bez przerwy, niemal 5 dni w tygodniu mam z nia kontakt, i prakyczny i teoretyczny. mam tytul inzyniera, no i mam nadzieje juz niedlugo magistra

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 20:16 
Weteran
Weteran

Cze, Ziboli.
Uprawiasz geodezję w Szczecinie? Dawno, bo ze 20 lat temu otarłem się o wtedy państwowe przedsiębiorstwo geodezyjne. wtedy to była jedna z najlepszych placówek. No i dziewczyny były klasa :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 21:18 
Major
Major

Cześć Kredek. 20 lat temu na pewno pracowałem jeszcze w OPGiK Szczecin. Może nawet się gdzieś spotkaliśmy. Daj więcej sczegółów ale już na PW

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 22:00 
Weteran
Weteran

A ja posiadam zaszczytny tytuł technika geodety, specjalizacja geodezja ogólna, jednak ta szkoła czyli Policealne Studium Geodezyjne była dla mnie raczej formą wybiegu, żeby nie dostać się pod skrzydła Kredka :) . W polu nie praktykowałem, ale dalej utrzymuję przyjacielskie kontakty z wielu geodetami. Chociaż ostatnio wątroba już siada.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 czerwca 2005, 22:53 
Major
Major

Frozzer, jeśli chodi o punkty osnowy poziomej ( chodz mi o osnowę podstawową i szczegółową) to jej się nie wbija ale wkopuje. Taki punkt stabiizowany jest wielopoziomowym znakiem (minimum dwa poziomy- znak naziemny i podziemny) i dodatkowo zabezpieszony pobocznikami , czyli dodatkowymi znakami ziemnymi bądź ściennymi. Każdy taki punkt jest przekazywany pod ochronę właścicielowi terenu na którym się znajduje. Z tym związana jest pewna historia, która z czasem urosła do bardzo znanej anegdoty. W czasach powojennych gdy zakładana była i modernizowana podstawowa sieć państwowa na polu rolnika osadzono znak sieci triangulacyjnej ( I klasy- to taka sieć w kształcie trójkątów o bokach ca 10- 30 km) i przekazany mu protokołem pod ochronę , uczulając go i objaśniając jak ważny to jest punkt. Widać było , że bardzo się przejął tą wagą sytuacji. Pomiary i ścisłe wyrównanie sieci trwały prawie rok. Po jakimś czasie sieć postanowiono zagęścić II klasą ( siatką trójkątów o bokach 2-3 km) dowiązując je do wcześniej założonych punktów I klasy. Jakież było zdumienie i wściekłość geodetów gdy na polu u wspomnianego rolmika zastali tylko dół po znaku. Udali się do rolnika aby wyjaśnić brak znaku danego mu pod ochronę a ten z nieukrywaną dumą prowadzi ich do stodoły i pokazuje leżący słup granitowy ( dobre 120kg wagi) i mówi, że najbezpieczniej będzie w mu stodole skoro taki ważny to znak. Na polu to ktoś może ukraść. :jump

W latach komuny przylgnęło do geodetów sporo bardziej lub mniej uszczypliwych określeń , anegdot i powiedzeń np : '' przyjechali geodeci, rozłożyli mapy - zaraz będą się pytać o drogę'' lub '' pijany jak geodeta'' ( to odnośnie wątroby bodalże Atylli) czy też ''bruzdoskoczek '' . Czy znacie może jakieś inne?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 czerwca 2005, 00:32 
Weteran
Weteran

ze sie wkopuje a nie wbija to ja doskonale wiem, nie wyobrazam sobie wbijania slupa granitowego czy betonowego :). robilem stabilizacje takich znakow, lacznie z ukladaniem podcentru i stabilizacja pobocznikow :) dodatkowo row ochronny itp :) wiec mam pojecie o czym mowisz, najwyrazniej sie niefortunnie wyrazilem

odnosnie anegdoty to niezla historia ! :):):)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 czerwca 2005, 11:25 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

atylla napisał(a):
Co do reperów wysokościowych mogę dodać jedynie, że najczęściej są one nabijane, właśnie w postaci stalowego bolca na ściany budynków lub w skały, żeby nikt nie zmienił ich wysokości.

No właśnie te rzeczy nabijano już pewnie w okresie międzywojennym bo widziałem coś takiego z przedwojennym orłem (jeszcze sprzed wz.1927) z koroną ale nie ma tam żadnej liczby ani nic, więc skąd wiadomo jaką on wysokość oznacza???????? czy to tylko wiadomo jak sie mapę z naniesionymi reperami???? Czy były / są jakieś wzory tych reperów?????

dzięki za info

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 czerwca 2005, 11:29 
Weteran
Weteran

wolstein napisał(a):
No właśnie te rzeczy nabijano już pewnie w okresie międzywojennym bo widziałem coś takiego z przedwojennym orłem (jeszcze sprzed wz.1927) z koroną ale nie ma tam żadnej liczby ani nic, więc skąd wiadomo jaką on wysokość oznacza???????? czy to tylko wiadomo jak sie mapę z naniesionymi reperami???? Czy były / są jakieś wzory tych reperów?????

dzięki za info

pozdr

na repperze nie ma podanej jego wysokosci, jedynie moze byc podany numer reppera. informacje i polozeniu reppera w terenie i jego wysokosci nalezy uprzednio pobrac z osrodka dokumentacji geodezyjno-kartograficznej

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 czerwca 2005, 11:39 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ale czy są jakieś określone wzory tych wskaźników?????????
Bardzo mnie to interesuje.

pozdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 czerwca 2005, 01:12 
Major
Major

Oczywiście, że tak. GUGiK wydał w 1984 katalog znaków geodezyjnych, dotyczący punktów osnowy poziomej i wysokościowej. Zajmijmy się reperami ( znakami wysokościowymi). Jest ich wiele rodzajów, ale ze względu na sposób ich stabilizacji rozróżniamy znaki ziemne i ścienne (lub na skale). W terenie zurbanizowanym stosuje się znaki ścienne, które najczęściej są przez was zauważane. Dawniej wykonywane były z żeliwa, obecnie stosuje się coraz częściej stal nierdzewną. W latach 1948 - 1972 , znaki zakładane na liniach sieci niwelacji precyzyjnej ( I i II klasy) miały oprócz napisu „znak wysokościowy” wybitą cechę z czterocyfrowymi numerami serii : AA, AB, AC, AD - na przykład AA1123. Podobne znaki z czterocyfrowymi numerami serii AE, AG, AH itd. (np. AH 1541) zakładano na punktach sieci niwelacyjnej III i IV klasy na terenie całego kraju od 1948 roku. Znaki podobne ale zgrabniejsze ze stali nierdzewnej zaczęto zakładać od 1972 r.
To współczesność ale w budynkach pozostały jeszcze stare znaki z przed IIWS i tak: w rejonie województw centralnych, południowych i wschodnich od 1926 do 1932 r zakładano znaki MRP na punktach niwelacji precyzyjnej I-szego rzędu, które miały wybitego orła w koronie a pod nim MRP i napis znak wysokościowy. W latach 1932-37 zakładano na punktach niwelacji precyzyjnej znaki PN (punkt niwelacji) z orłem i literami P.N.
W okresie międzywojennym i po 1945 również, na liniach niwelacyjnych szlaków kolejowych zakładano podobne znaki z orłem i napisem „znak wysokościowy” oraz z literami PKP.
Na ziemiach zachodnich zaś niemiecka służba geodezyjna w latach 1882-1937 ( spotkałem tylko kilka takich znaków) zakładała piękne solidne i duże znaki na pkt. niw. precyzyjnej ( o średnicy 150 mm wykonane z brązu) do lica których były przykręcane tabliczki z cechą (np. 15,599) , która oznaczała wysokość w metrach, liczoną od zera Morza Północnego oraz napis *KONIGL. PREUSS. LANDESAUFNAHME * METER UBER NORMAL NULL*
Pozostały też znaki cechowane tylko literami HP ( znak wysokościowy) czy też z literami Niv.P, ale mniejsze o średnicy 66 mm

No jeszcze można mówić o znakach rosyjskiej niwierowki i o znakach sieci lokalnych. Na przykład m.Szczecin posiada sieć poniemieckich znaków niwelacji technicznej III i IV klasy z napisem STETTIN i cechą cyfrową , której wysokości określone są w stosunku do zera morza w Amsterdamie i ten układ wysokości funkcjonuje w Szczecinie do dzisiaj . Poza granicami miasta funkcjonuje już państwowy układ wysokości (Kronsztad).
To na tyle o znakach ściennych. Gdyby was jeszcze interesowało to pozostały znaki ziemne i podziemne ( tzw. wiekowe, fundamentowe) ale to jeszcze dłuższa historia.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]