Teraz jest poniedziałek, 7 września 2026, 07:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z mapami z Topmapu - jak przekonwertować??
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2005, 23:23 
Pułkownik
Pułkownik

Od jakiegos czasu posiadam Atlas Schroettera z Topmapu.
Kazdy z arkuszy ma okolo 10000 na 14000, jest w 24 bitach i zajmuje okolo 40 mb.
Niestety dosc, ze w acdesse wolno mi laduje plik, to jeszcze nie moge go wycinac, kadrowac, drukowac itd.
Po prostu komp sie zawiesza. Poraddzie mi czym to przekonwertowac, zmienic ilosc kolorow, tak by plik ladowal sie szybciej i mozna go bylo chociaz drukowac.
Parametry kompa to PIV 2.0, 256 RAM, radeon 9200 vivo
Pozdrawiam.
karas1979

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2005, 00:04 
Małomówny czytacz

karas zaskoczyles mnie tym iz na tak dobrym kompie acdsee nie radzi sobie z 40mb pliczkiem..
jesli to jest plik typu bmp [bitmapa] proponuje np w paincie odpalic ten obraz i zapisac go [plik=>zapisz jako] zmienic na dole rozszerzenie jpg.. powinno dosc znacznie spasc..
jesli to nie pomoze lub plik jest juz zapisany jako jpg [w co watpie przy 24 bitach] to na necie sa dziesiatki programow optymalizujacych grafike,typu kliknij i gotowe - klikasz co chcesz zmienic i jest.

jesli chcesz miec program w miare profesjonalny obslugujacy maski itp gdzie przy okazji mozesz zmniejszyc poszczegolne atrybuty zmniejszajac tym samym rozmiar pliku [a przy okazji jest to program darmowy] to polecam program Ulead PhotoImpact XL jest to calkowicie darmowa aplikacja zajmujaca 47 MB przed rozpakowaniem i sciagnieciem dodatkow, ktora proponuje naprawde doskonale rozwiazania do roznorakiego dzialania na pliku graficznym.

ja mam ath 1800 512ram i karte gf4 440 mx i bez problemu radze sobie z plikami podobnej wielkosci.. aczkolwiek grafika wymagala by wymiany..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 kwietnia 2005, 09:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Karas pisałem Ci kiedys o tym na gg ale nie czytałeś chyba,
ten plik ma 40Mb ale po otwarciu robi się
z niego kilka razy tyle, bo to jest jpg.
Problemem jest ilość kolorów, po co 24 bity koloru w czarno białej mapie ?!
Mam podobnego kompa i rozwiązałem ten problem- dałem koledze
grafikowi który ma szybki komputer i przekonwertował te mapy na 4 bity (16 kolorów), nie ma
żadnej różnicy w jakości.
Teraz moge je spokojnie otwierać na zabytkowym PII 200Mhz.
Dowód na obrazku:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2005, 00:02 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam
ACDSee, po przejsciu w "przegladaj" w menu "narzedzia" pojawia sie opcja "zmien foramat" dostepna także po kliknieciu na pliku prawym guzikiem, z tym ze nazywa sie wtedy "konwertuj" zamienia grafikę w zasadzie na dowolny format i z dowolnym stopniem kompresji. Wieksza kompresja-mniejszy rozmiar i gorsza jakosc, mniejsza kompresja odwrotnie. ACDSee w wersji 3.1 posiada opcje "obróbka" a w niej mozliwość zmniejszenia ilości kolorów w pelnym zakresie od truecolor do czarno-białego. Pza tym paer innych bajerkow, odszumianie, wyostrzanie itd. Inne narzedzia do zmiany rozdzielczości, kolorow, formatu itd to PaintShop i Adobe Photoshop
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 kwietnia 2005, 17:43 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Miałem podobny problem , ale po zwiększeniu RAMu do 512 (duron800) wszystko sie otwiera bez problemu. Dla szybszej pracy przekonwertowałem te pliki w IrfanView (Obraz => Przekształć na odcienie szarości) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 9 kwietnia 2005, 07:27 
Porucznik
Porucznik

Gienios ma rację. Problem leży nie w programie w jakim obrabia się obraz tylko w ilości pamięci. Miałem problem z tymi samymi mapami i dopiero po zwiększeniu pamięci z 256 na 512 mb wszystko poszło gładko. Zrobiłem konwersję do odcieni szarości i teraz otwiera się bez problemu.

p.s. Karas nie męcz się z tymi mapkami. Za tydzień podrzucę ci je na CD.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]