Teraz jest wtorek, 3 lutego 2026, 07:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Szukam planów górnego śląska z okolic 1790 roku.
PostNapisane: środa, 25 grudnia 2013, 04:26 
Szeregowy
Szeregowy

Cześć. Wybaczcie, że mój pierwszy post to od razu wielka prośba, ale być może jesteście jedynym ratunkiem.

Na stronie związanej z historią mojego miasta dotarłem do fragmentu mapy Zabrza z roku 1790, jeżeli wierzyć podpisowi. Do tej z 1850 r. już dotarłem (okazała się byc z 1860), ale brak tej jednej konkretnej bardzo mi doskwiera, bo to bardzo szczegółowy kawał kartografii, a ja już nie wiem gdzie szukać.

A może źle szukam? Tak czy inaczej: http://zabrze.aplus.pl/zabrze_zamek_w_zabrzu.html - pierwszy fragment mapy. Autor nie podał źródeł, a bardzo mi zależy, żeby ją znaleźć w całości. Ktoś wie jaka to mapa?

Wierzę w was, macie tu świetną kolekcję, na pewno ktoś kiedyś coś widział. Z góry dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Szukam planów górnego śląska z okolic 1790 roku.
PostNapisane: środa, 25 grudnia 2013, 12:31 
Pułkownik
Pułkownik

Pierwszy post to przedstawić się proszę, przynajmniej ta by należało zrobić!

hmm.... kolego ogólnie z mapami to nie jest tak prosto że piszesz i masz, jeżeli ktoś ma "świetną kolekcję" to na pewno trzyma ją dla siebie, jedynie na co możesz liczyć to linki do poszczególnych archiwów, forów itp. publikacji, reszta należy do ciebie! Aby zebrać "kolekcję" to godziny poszukiwań w necie masa przeczytanych książek itp. rzeczy przed tobą, każdy ten temat przerabiał!!!

a, jeśli chodzi o bardzo stare mapy twoich terenów to szukaj ich w Czeskich, Niemieckich, Austriackich archiwach (jak znajdę linki to ci prześlę na priv).
Ja map swoich terenów szukałem na stronach Francuskich, Niemieckich, Austriackich, Rosyjskich itp. o dziwo na Polskich stronach było tego bardzo mało.
No i nazbierało się tego trochę tak że ja mam już swoją "świetną kolekcję" ale do starszych map jak z 1650 roku nie dotarłem.

Pozdrawiam.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]