Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 10:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Co to za znak?
PostNapisane: wtorek, 8 lipca 2014, 11:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Przejrzałem naszą forumowa encyklopedię z oznaczeniami map z lat 30tych ale tego symbolu nie znalazłem. Chodzi mi o ten trójkąt z kropką. Na chłopski rozum biorąc to chyba oznaczenie jakiegoś punktu wysokościowego.
Poszukuję też mapy WIG pas 38 - słup 28-D czyli Brześć Kujawski i okolice. Zaznaczam, że chodzi mi o wersję polską a nie jej późniejszą niemiecka przeróbkę. Wie ktoś, gdzie to wykopać?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Co to za znak?
PostNapisane: wtorek, 8 lipca 2014, 11:52 
Porucznik
Porucznik

Punkt wysokościowy i przepust wody pod drogą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 lipca 2014, 11:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A czy takie punkty wysokościowe są jakoś w terenie oznaczone - słupek na wzgórzu czy coś w ten deseń?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 lipca 2014, 12:46 
Porucznik
Porucznik

Są zwykłe wzgórza na których nic nie ma ( lub były tylko je wyorano) czyt. gospodarka leśna, oraz takie większe gdzie nawet po niemieckiej administracji do dzisiaj stoją, takie najbardziej lubie bo można z niemiecką mapą dokładnie zlokalizować miejsca walk. :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 8 lipca 2014, 22:20 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Moze z dwa razy byłem na takich większych wzgorzach,i powiem ze się nie zawiodłem zawsze cos było.
Powodzenia :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 lipca 2014, 20:52 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

yarko napisał(a):
Poszukuję też mapy WIG pas 38 - słup 28-D czyli Brześć Kujawski i okolice. Zaznaczam, że chodzi mi o wersję polską a nie jej późniejszą niemiecka przeróbkę. Wie ktoś, gdzie to wykopać?

z ta wersja polska w skali 1:25 tys jest cos "nietenteges". Faktycznie, i wigowska setka z tego obszaru, i niemiecki Messtischblatt z 1944, podpieraja sie polska mapa z roku 1927 (3828 A i 3828 D). Problem w tym, ze takie oznaczenie polskich map 1:25 tys (Pas 38 Slup 28 A, itd), weszło do uzytku dopiero od 1929 roku, jesli mapa powstala ok. 1927 roku, nosilaby oznaczenie takie, jak oryginał rosyjski (albo wersja niemiecka z I wojnyu swiatowej, czyli XXI 4-E. No, JAKAS mapa w tej skali w 1927 roku musiala powstac, skoro sa do niej odnosniki na pozniejszych polskich i niemieckich mapach, ale - nie ma takiej mapy w zadnej ze znanych bibliotek na swiecie. A generalnie, żeby skomplikować sprawę, to dostepne z tego obszaru sa _wylacznie_ niemieckie dwudziestkipiatki z II wojny swiatowej, a one sa, w zasadzie, kopiami niemieckich map z I wojny swiatowej, a te z kolei były przerysowanymi i przeskalowanymi kopiami map rosyjskich. Czasem z aktualizacja. Moze to jakis egzemplarz albumowy, pojedynczy (byly takie), ale wtedy powinien byl sie zachowac choc jeden arkusz z 18 (przypadajacy na dwie setki) w ktorejs z bibliotek. Nie ma nic.
n.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 lipca 2014, 19:20 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dziękuję NALTAR. Ciekawa historia z tymi mapami. Niby powinny być a nic o nich nie wiadomo. Może ktoś z forumowiczów wie jednak coś jeszcze w tym temacie.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]