Tak jak mówiłem wcześniej prosiłem o pomoc w identyfikacji oznaczeń mojej mapy, wychodzi na to że to rzeczywiście "szwedzki szaniec" :) chociaż o takowym na tym terenie nie znalazłem żadnej informacji :( jedyny ślad to oznaczenia na mapach, postanowiłem jeszcze spróbować metody LIDAR żeby zobaczyć czy widać tam coś jeszcze poza tymi "krzaczyskami" oto efekt :)
Załącznik:
zs3.jpg
i tu zaczyna się robić fajnie :)
mój "szwedzki szaniec" i ta kępa lasu znajdują się w szczerym polu w niedalekiej odległości od siebie ok 700m
Załącznik:
sz1.jpg
to tez postanowiłem sprawdzić LIDAREM
Załącznik:
sz2.jpg
w lasku tym widać kratery po jakiś wybuchach:)
i teraz tak jak poprzednio jest z tym związana historia ze kiedyś dwa wrogie oddziały wojsk stoczyły tu potyczkę (jak poprzednio nigdzie nic na ten temat nie znalazłem)
wygląda to tak :)
Załącznik:
zs4.jpg
i teraz moje pytanie na ile prawdopodobne jest to ze tak mogło być :) lasek z tego co widać w Lidarze jest otoczony jakby okopami, z relacji mieszkańców wynika ze naprawdę jakieś wojska tam były i teraz jeżeli chodzi o mój "szwedzki szaniec" ta kreska na środku mogą być czymś w rodzaju okopu ? dla artylerii ? czy coś ?
jak wy to widzicie? Może ktoś podzieli się swoja opinią.
PS Jeżeli chodzi o "szwedzki szaniec" czy możliwe jest że po tylu latach widać w lidarze zarys jakiejś warowni ? czym taki obóz był otoczony za każdą wskazówkę dziękuję i pozdrawiam forumowiczów