Teraz jest sobota, 5 września 2026, 03:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mapy na Forum
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 16:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Postanowiełem wyłączyć wątek myślowy z poprzedniego mojego postu. Może tym razem uda mi się włączyć do wyjaśniających rozmów Robiego lub w jego imieniu moderatorów.

Czy istnieje możliwość aby na Forum powstał zbiór map??
Czy jest to problem praw autorskich czy też możliwości serwera??

Mapy na forum możnaby oznaczać napisem(jakimś) tak aby ludzie nie ściagali je w celach handlowych, co w dużej mierze powoduje to, że ludzie nie chca się dzielić mapami, a jedynie w celach osobistego użytku.
Większość z nas ma mapy którymi nie podzieli się z różnych przyczyn, ale są mapy najzwyklejsze a mało kto chce się nimi podzielić, a przecież nie każdy ma kolekcje map na dysku.
Są ludzie mili i życzliwi i to tylko dzięki nim można czasmi coś dostać na Forum, ale to i tak jest kropla w morzu potrzeb.
A spora część apeli o mapy pozostaje bez odpowiedzi.
Rozumiem, że jest sporo oszustów, chamów i prostaków, którzy (aut. słownik - korzystać przez rz!) czyjąś prace i dobroć, ale można by poprcować nad tym.
Przynęta została rzucona :-)
ciekawe co się wykluje lub złapie;-))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 17:04 
Generał Broni
Generał Broni

Ja moge kilka swoich map dać

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2005, 17:09 
Generał Broni
Generał Broni

I jeszcze jedno :
Proponuje to zrobić nie na forum , ale w górnym menu ( tam gdzie jest "Numizmatyka" , "Kontakt " , "Forum" itd ) pt.: " Mapy "

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Mapy na Forum
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 09:01 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Taz napisał(a):
Postanowiełem wyłączyć wątek myślowy z poprzedniego mojego postu. Może tym razem uda mi się włączyć do wyjaśniających rozmów Robiego lub w jego imieniu moderatorów.

Czy istnieje możliwość aby na Forum powstał zbiór map??
Czy jest to problem praw autorskich czy też możliwości serwera??

Raczej nie. I to są oba problemy. Prawa autorskie - wiadomo. Możliwości serwera też na to nie ma. Każdy z nas ma po kilka, kilkanaście GB różnych map. Można zmagazynować to na dysku twardym komputera domowego, ale nie serwera. Koszty!
Obecnie jednak istnieje szansa skorzystania z darmowych serwerów na duże wsady - ale to rozwiązanie raczej do szybkiego podzielenia się z kimś mapami, niż do stałego utrzymywania archiwum.

Uważam, że w sprawie map pozostaje dogadywać się między sobą, co też nie jest łatwe bo zdobycie map wymaga nakładów - i finansowych i czasowych (jeśli ktoś sam chce skanować, kopiować i tułać się po bibliotekach) i dlatego ludzie niezbyt chętnie dzielą się zbiorami. Upadł już argument "nie dam mapy, bo ktoś mi wejdzie na miejscówkę", bo i tak wszyscy mamy już te same mapy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 20:24 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No to niestety mój pomysł upadł;-((( :cry: :cry:
Jeśli uda mi się zebrać trochę map zamieszczę listę swoich map na forum i jeśli ktoś będzie potrzebował z tego co mam to bede podsyłał ludziom w miarę możliwości.
Fajnieby było jak by powstał spis tego co kto ma i czym moze się podzielić, np arkusz ...........(taki i taki) ma ...bla bla bla. i wtedy można by uderzać do konkretnej osoby z prośbą;-))
Ciekawe ile osób by się zgłosiło do czegoś takiego.

Koszty serwera by odpadły;-))
Masz rację Robie że ludzie nie chca dawać map z racji tego że ludzie (aut. słownik - korzystać przez rz!) z czyjejś pracy i na tym zarabiają. Dlatego w tym przypadku myslałem żeby na mapę nakładać napis tak żeby mapa była czytelna ale i naznaczona.można by popróbować. Jak bede miał chwile to poszperam w obróbce grafiki;-)
Dzięki dukatg za chęci;-))!!trzeba szukać innego pomysłu;-)
Dzięki Robi za odpowiedź;-)!!!
Pozdrawiam;-)!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 20:44 
Poczciwy Otto

No to może ktoś dobrowolnie zostałby naszym "Bibliotekarzem" :jump Po prostu - chętni nadsyłaliby mu mapy, a On w zamian za to wysyłałby mapy zainteresowanym (mailem), przy czym żeby się nie męczyć miałby obowiązek "obsłużenia" tylko określonej liczby osób w tygodniu ;) Dalej byłaby kolejka :)
W zamian za to (nie wiem czy to by się przyjęło) cała reszta nadsyłałaby Mu mapy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 20:55 
Generał Broni
Generał Broni

No to ja proponuje cos takiego :
Na górze byłby przypięty post o nazwie "mapy" ( czy cos takiego ) . Każdy , kto miałby kilka map pisałby swoja wiadomosc to znaczy :
Mam mape z tąd z roku tego w formacie takim .
A kazdy kto by chciał pisałby emaila to tego , ktory ma tą mape i prosił o nią .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 20:57 
Generał Broni
Generał Broni

Co Wy na to ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2005, 21:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Brzmi zachęcająco;-))może się coś w końcu jednak ruszy.
Ale przydały by się jeszcze ze dwie osoby potem jakby się zebrało już troszkę map, bo jedna osoba nie roześle tylu map.
I np napisać że termin realizacji do 7 dni roboczych jak w naszej (brzydkie słowo-wstawić samemu :wq )Tp.Sa, ze względu na możliwości techniczne;-)) Oczywiście były by rozsyłane szybciej. 1 osoba nie dałaby rady bo jakby wyjechala na urlop albo na "skarby";-) to wszystko by stało.

Kretschmer pomysł jest przedni;-)))))

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
Może coś się wyklaruje;-))
I powstanie forumowa mapiarnia;-)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]