Teraz jest środa, 2 września 2026, 14:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Najstarsze dokładne mapy Dolnego Śląska
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 18:34 
Poczciwy Otto

Jakie są najstarsze dokładne mapy Dolnego Śląska (Chodzi mi o coś w rodzaju sztabówek)?
Czy istnieją mapy Schröttera dla tego obszaru (Na przełomie XVIII i XIX w. wchodził już w skład prus)?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 listopada 2005, 22:20 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

http://www.topmap.pl

:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 16:26 
Poczciwy Otto

widziałem i nie ma nic z XIX wieku

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 17:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

no ale są z innych wieków i też zaznaczone fajne infa, :) . BEde mial forse to kupie sobie z mojego regionu :P :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 listopada 2005, 20:17 
Specjalista
Specjalista

Z tego co wiem najstarsze mapy 'sztabowe' dla przynajmniej czesci slaska powstaly juz w czasie tzw. wojen slaskich i bezposrednio po nich.(+/- 1760-80) Nie naleza one jednak do super dokladnych i pokrywaja jedynie wybrane fragmenty obszaru. W poczatku XIX wieku austryiacy przygotowali pierwsze w miare dokladne mapy dla tego rejonu, i w ciagu nastepnych lat kilkakrotnie je aktualizowano (na podstawie przyjetych punktow triangulacji tych map powstaly potem czesto obecnie spotykane mapki KuK 1:75 000) Podobne mapy slaska przygotowano tez w Prusach juz pod koniec panowania Fryderyka II, z tym ze podobnie jak wydania austryiackie pokrywaly one jedynie wybrane fragmenty terenu, a stopien przyjetej dokladnosci byl rozny. Na poczatku XIX wieku,na zlecenie Fryderyka III powstaly pierwsze arkusze mapy Reymana, mapy te aktualizowano kilkakrotnie, wiec moga wystepowac w roznych wersjach (rozpietosc czasowa 1805-1875) ( z tego co widzialem skany krazace po aukcjach allegro to w wiekszosci kopie z wydanict Flemminga czyli +/- 1840-1870) Poza tym w XIX wieku bylo sporo wydawnictw prywatnych dla mniejszych obszarow, ale tych niestety nie jestem w stanie z glowy wymienic....

Problem z tymi mapami jest taki ze najstarsze wersje stanowily w okresie w ktorym powstaly material dosc tajny, ilosc kopii byla bardzo ograniczona - powoduje to duza trudnosc z uzyskaniem dostepu do tych map dzisiaj. Z tego co wiem ze starszych wydawnictw (czyli wczesniejszych niz 1800) w polskich bibliotekach nie ma praktycznie nic. Wydawnictwa austryiackie sa czesciowo dostepne w Wiedniu , co do niemieckich nie wiem.

Pozdrawiam
Exodus999

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]