Teraz jest środa, 2 września 2026, 10:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy jest tutaj introligator? :)
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 13:46 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam!

Znalazłem całkiem niezły pomysł na zrobienie sobie mapy z postaci elektronicznej na papierową. O ile to był prosty sposób, to teraz mam problem. Jaki dobrać klej żeby nakleić kartki papieru do płótna. Macie jakieś rozwiązanie tego problemu? W załączeniu pokazuje to płótno oraz wykombinowane możliwości tego ciekawego projektu.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano niedziela, 6 listopada 2005, 13:55 przez Zico, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 6 listopada 2005, 13:49 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

I jeszcze mega projekt - ale nie ma sensu całego go tworzyć, pokazuje tylko możliwości domowym sposobem. 35 kartek formatu A4, dodam, że istnieje możliwość zrobienia projektu 12 metrów długość jednego boku i to w domu dysponując kartką A4. Może patent ;) W załączeniu zdjęcie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 14:21 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam Zico,
tak własnie próbowałem coś wykombinować, jaki klej nie zniszczy za bardzo papieru ??!!
Wpadł mi jeden pomysł, może troszkę "kosztogenny" ale myślę, iz może spełniać swoje zadanie.
Przed przyklejeniem kartek na płutno można by spróbować te kartki zalaminować ?? Zalaminowane spokojnie można przykleić , a na dodatek same kartki zostaną zabezpieczone. Trzeba by było jedynie pozostawić jakiś milimetr odstępu między kartkami, aby można było taką mapę jakoś normalnie złożyć ( i to jest minus pomysłu :-) .

pozdarwiam
Karol

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 16:59 
Moderator
Moderator

Widziałem kiedyś w antykwariacie mapę opartą na podobnej zasadzie jak Twoja. Tylko, że tam mapę NAJPIERW naklejono na karton, a dopiero PÓŹNIEJ na jakieś takie zgrzebne płótno...
Była to właśnie niemiecka 25-tka, taka jak Twoje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 20:45 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Karol - myślałem o tym, ale w inny sposób. Mam folię samoprzylepną przezroczystą, mogę nakleić na te kartki i następnie obciać na krawędziach. Później naklejam na płótno z odstępami 2-3 mm, co by było miejsce na bezawaryjne złożenie.

2 wyjście to przykleić na taśmę, cienką, dwustronnie klejącą i już.

Na karton też wstępnie mogę i później na płótno.

Sądzę, że okleję folią i na płótno - będzie trwałe, a i ta wersja też będzie najlżejsza - po wypocinach introligatorskich dam znać jak wyszło z fotkami ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 20:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
W introligatorstwie używane są 3 rodzaje kleju - kostny, biały (coś jak Wikol), oraz klajster, gotowany z mąki i wody.
Każdy z nich ma inne zastosowanie, bo i właściwości każdego z nich są zupełnie inne. Do Twoich potrzeb nadaje się tylko klajster - możesz go bez problemu zrobić w domu, lub podejść do najbliższego zakładu introligatorskiego - pewnie dostaniesz słoiczek bez problemu, za przysłowiowe parę groszy.
Następnie potrzebny Ci będzie duży stół, oraz pędzel. Rozkładasz mapę którą chcesz nakleić na płótno na stole, smarujesz równomiernie klejem - nie za grubo, ale tak aby pokryć dokładnie całą powierzchnię.
Potem przyklejasz ją na przygotowany poprzednio kawałek płótna - najlepiej zwykłe kaliko.
Uwaga! - w czasie klejenia musisz dokładnie przycierać papier (najlepiej kostką introligatorską) do płotna, tak żeby wyeliminować pęcherzyki powietrza, oraz spowodować że nadmiar kleju zostanie wyciśnięty na zewnątrz. Potem wycierasz dokładnie klej z brzegów, wkładasz mapę między dwa kawałki makulatury, kładziesz na niej karton i równomiernie obciążasz. Zostawiasz na 24 h i jeśli wszystko zrobiłeś dobrze, masz mapę którą możesz zwinąć w rulonik - składać się jej raczej nie da, bo się papier bardzo szybko poprzeciera na zgięciach.
Jeśli chcesz aby można było mapę składać, musisz ją wcześniej pociąć i w czasie przyklejania poszczególnych fragmentów zostawić między nimi odstęp - w miejscach gdzie później zagniesz płótno.
Najprościej jednak zrobisz idąc do introligatora - koszt takiej usługi nie powinien wynieść więcej niż parę złotych - chyba że się majster nie będzie chciał bawić z taką pierdołą i wywali cenę zaporową, co też jest możliwe. Wtedy robisz tak jak napisałem powyżej.
Miłej zabawy i dużo cierpliwości życzę.

Pozdrawiam - jankos.

Ostatnio edytowano piątek, 18 listopada 2005, 21:11 przez jankos, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 20:54 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Jankos - wielkie dzięki za szczegóły. W szczegółach tkwi cała prawda ;) Dzięki jeszcze raz :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 listopada 2005, 21:18 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Bardzo proszę :)
Tak naprawdę to jednak nie jest takie łatwe do zrobienia w warunkach domowych, jak się wydaje w czasie czytania - jeśli będziesz próbował się z tym bawić, proponuję zrobić kilka kserokopii mapy, ot tak na wszelki wypadek :666

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]