Teraz jest poniedziałek, 14 września 2026, 01:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 maja 2003, 00:22 
Zybinek laleczny

Czy ktoś zna adresy stron z których można pobrać skany przedwojennych map okolic warszawy???? A może ktoś takie skany mógłby mi podesłać? Postaram się podesłać coś w zamian. <BR>
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 maja 2003, 00:21 
Kapitan Petersen

Zaglądnij na dół tej strony do wykazu firm udzielających rabatu pod ikonkę "TOPMAP".
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2003, 00:30 
Zybinek laleczny

Zakupiłem mapy od firmy udzielającej rabatu i po otrzymaniu map stwierdziłem, że wyrzuciłem pieniądze w błoto, gdyż mapy są zupełnie nieczytelne. W ślad za pieniędzmi poszły więc zakupione mapy! <BR>Nie polecam zakupu map od tej firmy co udziela rabatu! O wiele lepsze mapy dostałem od różnych osób poprzez INTERNET. Po prostu są jeszcze tacy co bezinteresownie lub licząc na wymiane w przyszłości dzielą się swoimi zasobami map! Może warto, oczywiście jeżeli nasz serwer to wytrzymama zgromadzić mapy Polski w skali 1:25000. Na stronie <!-- BBCode auto-link start --><a href="http://mapy.mk.cvut.cz/index_e.html" target="_blank">http://mapy.mk.cvut.cz/index_e.html</a><!-- BBCode auto-link end --> jest już trochę tych map. Jeżeli istnieje obawa, że naruszymy w ten sposób prawa autorskie to na stronie <!-- BBCode auto-link start --><a href="http://mapy.mk.cvut.cz/index_e.html" target="_blank">http://mapy.mk.cvut.cz/index_e.html</a><!-- BBCode auto-link end --> <BR> jest opcja upload i za pomoca ftp można im na serwer wysyłać mapy 1:25000, ja już im kilka podesłałem. Większość z Nas oprócz komputera ma przecież skaner i jakieś już zgromadzone mapy.
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2003, 12:34 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Quote:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> <BR>On 2003-05-31 00:30, zybinek napisał: <BR>Zakupiłem mapy od firmy udzielającej rabatu i po otrzymaniu map stwierdziłem, że wyrzuciłem pieniądze w błoto, gdyż mapy są zupełnie nieczytelne. W ślad za pieniędzmi poszły więc zakupione mapy! <BR></BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR><TR><TD><HR></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End --> <BR> <BR> <BR>Hmmm... Mala sugestia: Skontaktuj sie ze sprzedawca i oswiadcz po prostu, ze jakosc jest nie do przyjecia - zapytaj sie, jakie rozwiazanie on zatem widzi... <BR> <BR>
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2003, 21:17 
Moderator
Moderator

Jaka czesc wawy cie interesuje? <BR>Mam mape z 1935r/reprint/ skala 1;20000 <BR>moge cos ci zeskanowac <BR>do kompletu w tym reprincie dochodzi wykaz ulic z 35r ze zmianami do 1984 plus mapa wawy z wykazem zniszczen. <BR>Zestaw ten nazywa sie: Warsaw AS IT WAS wyd.Alfa we wspolpracy z PPWK. <BR> <BR>ps.na dniach trafi to do antykwariatu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 maja 2003, 23:23 
Major
Major

Jeżeli chodzi o niektóre mapy firmy Topmap to ja mam takie samo zdanie jak Zybinek. Mapy te są "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! niczytelne jeżeli przedstawiają teren pagórkowaty. Firma mogła by się bardziej postarać i wyretuszować niektóre obszary zwiększając czytelność. <BR>
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 czerwca 2003, 15:06 
Pułkownik
Pułkownik

Co do map Topmapu to mam inne zastrzezenia. <BR>Mianowicie posiadam mapy Topmapu z Pomorza i na zadnej z nich nie ma ani jednej karczmy, natomiast na mapach starszych o 20 lat karczm tych jest calkiem sporo. I tu zachodzi pytanie czy na przelomie 20 lat znikly wszystkie karczmy na poludnie od Gdanska czy tez w jakis tajemniczy sposob zostaly usuniete z reprintow Topmapu??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2003, 13:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jest nam bardzo przykro, iż użytkownicy forum: Zybinek oraz Jack nie są zadowoleni z zakupionych u nas map. Prosimy o kontakt, oczywiście zwrócimy pieniądze (mapy prosimy zatrzymać w ramach przeprosin). Ewentulanie możemy gratis przesłać zakupione arkusze w wersji elektronicznej. Ta forma zapewnie większą czytelność. Gdyby nie obawa o piractwo i rozpowszechnianie map bez naszej wiedzy, wszystkie arkusze sprzedawalibyśmy na CD. Druk na maszynach laserowych ma niestety swoje ograniczenia. Przyznajemy też, iż poszczególne oferowane przez nas kopie mogą się między sobą różnić jakością - wynika to ze stanu zachowania oryginałów. I, jak zauważył Jack, gorzej zawsze wychodzą tereny pagórkowate - po prostu nagromadzenie warstwic lub szraf zawsze powoduje przyciemnienie obrazu. Staramy się jednak sukcesywnie poprawiać te arkusze. Trwa to może powoli, ale wszystkich map posiadamy w ofercie ok. 2 tys. i na dobrą sprawę do każdej trzeba podchodzić indywidualnie. Mamy jednak nadzieję, iż większość naszych klientów jest zadowolona z naszych map i przysłużyły się one niejednemu odkryciu. <BR>Co do zarzutu użytkownika Karas1979, iż w wyniku retuszu usunięte zostały jakiekolwiek obiekty topograficzne, to stanowczo temu musimy zaprzeczyć!!!! Retusz polega tylko na usuwaniu zniszczeń fizycznych (ślady zgięć, klejenia taśmą, fragmenty porwane, postrzępione, wyblakłe, przybrudzne, odręczne notatki), sama treść map zostaje nienaruszona. <BR>A czy w ciagu 20 lat ilośc karczm mogła ulec zmniejszeniu? Otóż mogła i zmniejszyła się!!! Dla terenów na południe od Gdańska mapy 1:25 000 pochodzą głównie z połowy lat 30. Mapy o 20 lat wcześniejsze, o których wspomina karas1979, byłyby więc z okresu I wojny światowej, kiedy te tereny należały do Niemców. Po przejęciu przez Polskę, wielu poprzdnich właścicieli ,,zwinęło`` interes i wyjechało wgłąb Rzeszy. Do tego dochodzą też zjawiska związane z rozwojem kumunikacji. Trakty, kiedyś często uczęszczane, traciły na znaczeniu i zlokalizowane przy nich karczmy bankrutowały. Gwoździem do trumny dla interesu karczemnego były też koleje - ludzie zamiast poruszać się gościńacami i zajeżdżać do przydrożnej karczmy, zaczęli częściej podróżować pociągami. A same karczmy, kiedyś lokowane za rogatkami miast przenosiły się w obręb zwartej zabudwoy (i na mapch nie są specjanie wyróżnaine), lub też pozostwały na miejscu, ale były wchłaniane przez rozrastające się organizmy miejskie (i też nie są odróżnione na mapie). <BR>Niektóre mapy pochodzą też z okresu II wojny - w tym przypadku nie ma tam karczm, które należały do właścicieli pochodzenia żydowskiego, zostały przeważnie zlikwidowane. <BR>Mamy nadzieję, iż te wyjasnienia uspokoją naszych klentów, iż coś na mapach zostało usunięte... Naprawdę nie ma nawet na to czasu, ani nikomu nie przyszedł nawet taki pomysł do głowy. <BR>Kończąc, prosimy raz jeszcze naszych niezadowolonych klientów o bezpośredni kontkat, aby załatwić sprawę z jak największą korzyścią dla nich. Dziękujemy też za wszelkie uwagi. Są one dla nas bardzo cenne, gdyż zajmowanie się starymi mapami to naprawdę ciężki kawałek chleba i staramy się zaspokoić wiele różnych, często sprzecznych potrzeb. <BR>Pozdrawiamy <BR>TOPMAP

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 czerwca 2003, 14:46 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Witam <BR>A ja jestem zadowolony. <BR>Ps. Jak niewiele człowiekowi do kopania potrzeba. <BR>Pozdrawiam Wiesiu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 czerwca 2003, 11:20 
Zybinek laleczny

Na ALLEGRO sprzedający "arturborat" oferuje po 15 zł mapy WIG (przedwojennego polskiego Wojskowego Instytutu Geograficznego) w skali 1:100 000 z lat 1936-1937. Mapy oferuje w wersji elektronicznej na CD w postaci plików w formacie .jpg o rozdzielczości 400 dpi. Rozmiar plików wynosi od 12 do 20 Mb. Przy oglądaniu na monitorze o rozdzielczości 600x800 mapa widziana jest w skali ok. 1:20 000. Można je przeglądać za pomocą każdej przeglądarki graficznej. Przy pomocy narzędzi graficznych takich jak np. Photo Paint można zaś kadrować dowolny fragment mapy i drukować go na podręcznej drukarce.. Przedmiotem licytacji jest 1 mapa wybrana z poniższego skorowidza. Mapy sprzedający nagrywa na płytę. Wszystkie oferowane mapy mają rozmiar: 53x42 cm. Mapy WIG uważane były za jedne z najdokładniejszych przedwoejnnych map topograficznych. Zawierają mnóstwo szczegółów (folwarki, dwory, leśniczówki, karczmy, młyny itp.). Wszystkie mapy w wersji elektronicznej są komputerowo wyretuszowane, pozbawione śladów złożeń, zgięć, zaplamień, wyblaknięć, pożółknięć i odręcznych notatek. <BR> <BR>Może warto aby TOPmap pomyslał o podobnej sprzedaży swoich map? Co kolor to jednak kolor a nie rozmazane odcienie szarosci! <BR> <BR>Odpowiadając na propozycję TOPMAP zwrotu pieniędzy za zakupione mapy to bardzo proszę jednak o drugą możliwość tzn. przesłanie zakupionych arkuszy w wersji elektronicznej. Na mapach mi zależy ale chciałbym je mieć w czytelnym stanie! Czy mogę już wysłac do TOPMAP czystą płytę do nagrania czy należy dokonac jeszcze dodatkowych uzgodnień?
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 czerwca 2003, 13:58 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Drogi Zybinku <BR>Oto cytat ze strony "o mnie" sprzedającego w.w. mapy: <BR> <BR> "arturborat (70) - strona użytkownika <BR> (...) <BR> Jeśli interesują Cię stare mapy, możesz pisac na adres: <!-- BBcode auto-mailto start --><a href="mailto:topmap@poczta.onet.pl"">topmap@poczta.onet.pl"</a><!-- BBCode auto-mailto end --> <BR> <BR>Dla ułatwienia dodam, że na stronie firmy TOPMAP widnieje identyczny adres e-mail. <BR>pozdrowienia <BR> <BR>_________________ <BR>CAVE CANEM<BR><BR><font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Netcom dnia 2003-06-12 13:59 ]</font>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 czerwca 2003, 01:19 
Major
Major

Pragnę na forum podziękować firmie TOPMAP za pomyślny finał mojej krytyki. Mapy na CD otrzymałem gratis. Nie są to co prawda skany w skali szarości tylko cz.-b. ale o wiele czytelniejsze niz wersja drukowana. <BR>
[addsig]

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]