Teraz jest piątek, 7 sierpnia 2026, 05:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mapki z zamku (pszczyna)
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2008, 02:04 
Starszy Sierżant Sztabowy

Wysyłam mapki (foty map) niestety z muzeum kopiowane na szybkiego (potem podam nazwe zamko-muzeum) Ma ktoś info na temat pozwolenia na fotografowanie w muzeach? Bo coś mi sie zdaje że wszystko można fotografować z wyjątkiem obiektów wojskowych obiętych zakazem. Babsztyl podszedł do mnie i zapytał sie gdzie mam plakietke od fotografowania więc zrobiłem jej ładną fote z fleszem w ramach protestu. :wq

[ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 maja 2008, 22:54 przez glajten, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2008, 04:51 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Brawo... mnie strasznie wkurzają zakazy fotografowania w muzeach czy innych zabytkowych miejscach.. a jeszcze bardziej jak każą sobie za to płacić.. Mam doświadczenie tylko z Francji i USA i tam nigdzie nie było zakazu fotografowania.. przynajmniej w tych miejscach gdzie byłem.. Aha.. w kasynach nie wolno - ale tylko na salach gdzie się gra, żeby nie było widać maszyn i graczy..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2008, 06:16 
Sierżant
Sierżant

Pewnie się boją że ktoś odgadnie coś ciekawego przed nimi, i pierwszy odnajdzie to nad czym oni latami pracują. Wiwat dla wszystkich poszukiwaczy :zdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2008, 11:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

W muzeach przeważnie zakazuje się nie samego fotografowania, ale używania lamp błyskowych, które mogą być szkodliwe dla niektórych eksponatów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ok
PostNapisane: poniedziałek, 5 maja 2008, 13:27 

Panie kaytek a przypinana plakietka do ubrania to może jakiś filtr na lampe błyskową? Jak miał plakietkę to sie nie czepiali nawet jak błyskał, jak nie miał (czyli ja) to od razu była impreza. Chodzi o kasiore i to dodatkowo nielegalną. Piszę to tylko dla zasady bo 5 zł za takie fotografowanie to nie majątek ale 5 zł razy 1000 os. dziennie to prawie dwie średnie krajowe. I przy okazji wkr. jak jakiś babsztyl upomina co ja moge robić a czego nie. Poza tym światło słoneczne dostające sie przez okna jest o wiele bardziej szkodliwe niż lampa. Tak samo jak wchodze do "kościoła" i jest zakaz fotografowania. Jakim prawem? Co to jest ich prywatna instytucja czy może pomysł na biznes ze sprzedaży pamiątek z fotami? Zna ktoś paragraf co do fotografowania? Jak taki będę miał to go ponosze przy sobie w muzeach.

Zamek z którego mapy to zamek w Pszczynie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ok
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 02:02 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kasa to fakt, ale faktem tez jest, ze lampa blyskowa, stosowana wobec eksponatu "czesto-gesto", powoduje jego blakniecie. Nie pamietam, co takiego widzialem w pewnym muzeum... chyba sztandar, choc szczegoly mi umknely ;)
btw, a dlaczego to akurat muzeum wywiesilo akurat te mapy? Odgrzebali je na strychu?

n.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ok
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 10:50 

Problem w tym że te mapy nie były wywieszone tylko leżały na dużym stole i ciężko było zrobić dobrą fote. A czemu akurat były to nie wiem. Nie napisali. Na mapach są dalsze i bliższe okolice zamku może dlatego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2008, 16:30 
Sierżant
Sierżant

ja mieszkam blisko Pszczyny i z czwartej mapy widze że tam jest Dębica... to nie są okolice Pszczyny bo Dębica jest niedaleko Tarnobrzega... wiem dobrze bo niedawno w Dębicy czekałem na pociąg od 22,00 do 4,30, który jescze sie spieprzył :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Apropo Pszczyny
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 21:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Własnie w tym zamku opracowywano plany dokopania Rosjanom pod Gorlicami. Zachował sie nawet stół na którym mapy te opracowywano

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 21:29 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

To jest właśnie ciekawe, że muzeum w Pszczynie jakoś w ogóle nie wykorzystuje tego tematu. Byłem tam już chyba z pięć razy a ani razu żaden przewodnik nie zająknął się na temat tego co się działo w Pszczynie w czasie I WŚ. A mogłaby z tego być nie lada atrakcja dla turystów. Zresztą co tu dużo gadać - wszędzie podobnie. Przy "Trójkącie trzech cesarzy" (między Mysłowicami, Sosnowcem i Jaworznem) dopiero w tym roku zauważyłem tablicę informacyjną - kilka lat temu były tam same chaszcze. A przecież to ciekawe miejsce - jedyne takie w historii.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 15:58 
Sierżant
Sierżant

w Pszczynie na zamku zostal równiez wydany rozkaz wojny totalnej na morzu w 1916 przez cesarza Wilusia

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]